Petruța Petre – „În numele iubirii”

„Iubirea este focul ce arde în sufletele noastre și ne face mai buni și mi frumoși. Iubește!” *

Petruța Petre este scriitoarea care iubește și dăruiește dragoste, frumusețe și bunătate; este persoana care consideră că „Orice om este valoros în locul care se află , atâta timp cât pune suflet”.** ; este autoarea care reușește să transforme fiecare cuvânt  scris dntr-o poezie într-o melodie plină de iubire și duioșie care ajunge la fiecare suflet făcându-l mai bun și mai frumos.

Cu scriitoarea Petruța Petre ne-am cunoscut lecturânu-i scrierile și cultivând din ele doar sentimente frumoase.
„În numele iubirii” a fost prima carte din care am savurat frumoasa licoare cu aromă de dragoste. Aici, în acest volum (ca și în toate celelalte scrise de această deosebită autoare și citite cu drag de mine), dragostea plutește peste tot.
Și acum, mai multe, despre această frumoasă carte și tot ce este scris în ea.

Salutare, dragă Petruța. Mă bucur mult că avem o nouă și frumoasă ocazie să ne revedem.

Bună, Naty! Mă bucur că ți-ai indreptat atenția spre mine. Orice întâlnire cu tine și respectiv cu cititorii mă bucură enorm.

Dragostea. Astăzi vom vorbi doar despre ea. Dar, sinceră să fiu, citindu-ți volumele, absolut în toate scrierile tale, acest frumos și curat sentiment pur și simplu plutește în aer. Cum de-ți reușește? De unde atâta dragoste? Cine sau ce te inspiră?

Dragostea? Cine poate trăi fără dragoste, acela nu este om. Mi-e imposibil să cred că există cineva în lumea asta mare care nu a iubit și nu a visat să fie iubit. Toți ne dorim într-o formă sau alta să fim iubiți și să oferim celor din jurul nostru iubire. Poate că nevoile noastre de afecțiune nu corespund, poate că nevoile noastre de bine și de frumos nu se aseamănă, dar fiecare om are acestă necesitate…și cred că fiecare om se află într-o continuă căutare sau transformare. Iubirea se amplifică mereu.

Am mai spus într-un interviu că scriu poezie din dorința mea de-a descoperi iubirea în starea ei pură, sunt poate o visătoare, ca toți poeții, care crede în iubirea ideală, în bunătate, în blândețe, în oameni.

Nu pot aborda în scrierile mele altă temă, iubirea este cea care mă face să simt că sunt vie, că nu mă mișc ca un robot ruginit care scârțâie din toate șuruburile. Căci asta am fi în absența sentimentului.

Pot spune că nu am o sursă de inspirație, poezia vine către mine, mă trezește din somn, îmi dictează să scriu. Uneori o simt atât de dureroasă ca o lacrimă ce scurge pe obraz, alteori aduce o stare de exaltare. Tot ce îmi doresc este ca sentimentul încorsetat acolo să atingă sufletul celui care o citește.

Uite, de exemplu, doi oameni care nu se iubesc, nu au nimic. Le poți oferi tot aurul din lume, ei nu vor fi fericiți, doar bogați. Așa este iubirea. Așa cred eu că funcționează, acolo unde există, se vede, se simte, se dezvoltă. Și ea are nevoie de suflete.

Versul a fost mereu prezent în viața ta?

Da, sunt o fire romantică. Tot timpul am citit versuri încercând să pătrund în profunzimea sentimentului. Să simt cum poetul era copleșit de vers. Scriu din gimnaziu, îmi amintesc, am scris și toată perioada liceului, apoi am întrerupt o vreme orice tangență și ceva a răbufnit în mine violent cerându-și dreptul la timp, la viață, la iubire.

„În numele iubirii”. Cum a apărut denumirea?

După ce am scris poezia În numele iubirii m-am gândit că ar fi potrivită să dea titlul volumului. Pentru că în numele iubirii facem cele mai mari sacrificii până la renunțarea de sine, așa cum spune și poezia. Renunțăm la noi înșine, nu neapărat pentru iubirea unui el, ci și pentru familie, artă, o idee, o cauză măreață. Și e mare lucru să renunți la propria persoană în numele iubirii.

Acest volum are o dedicație specială și foarte frumoasă: „Mamei mele, izvor de iubire și bunătate”. Cred că toți cititorii tăi știu această minunată poezie „Mama”. Mai sunt și alte poezii dedicate mamei tale?

Mama mea este și va fi pentru mine o icoană. Nu există om mai bun și mai plin de iubire ca ea, nu există brațe mai pregătite să ofere iubire, nu există inimă mai pregătită să încurajeze și să susțină. În plus, este o luptătoare, o femeie care în numele iubirii a renunțat la sine. Mă bucur că am putut să-i dedic această carte, este puțin pe lângă tot ceea ce a făcut ea, dar este o fărâmă din sufletul meu.

Care poezie ai scris-o cel mai greu și de ce ?

Este o poezie în volum „Seducție” care m-a chinuit puțin în sensul că ea se voia în altă formă, am scris-o așa cum a venit și apoi am lucrat-o puțin. De obicei nu fac asta, le las exact așa cum se scurg din mine.

Îmi dau seama că va fi greu de ales, dar totuși, care ar fi poezia ta preferată din această carte sau poate este una care te reprezintă?

Poezia „Lumea din noi” este poezia care mă face să mă simt bine de câte ori o citesc. Mă face să accept mai ușor diferențele dintre oameni, mă face să văd lucrurile dintr-o altă perspectivă: eu – tu, eu – lume.

Cât timp ți-a luat lucrul la acest volum de poezie până a ajuns să se bucure cititorii de el?

Sincer, nu știu cât timp mi-a luat. Eu scriu foarte mult. Grea a fost decizia de-a le publica. Apoi le-am selectat și le-am îmbrățișat cu coperta cu inimă roșie să le fie bine și să risipească frumos pe unde vor trece. În acest volum sunt doar 75 de poeme, o cărticică de suflet, subțire și ușor ce memorat sau de citit în zile cu ploaie și nori peste zâmbet.

Ai vrea să lați un mesaj pentru cititori?

Dragii mei, suntem efemeri, suntem aici în trecere nu la întrecere, iubiți și nu lăsați zâmbetul să vă dispară de pe chip, luptați pentru un vis, călătoriți, faceți exact ceea ce vă luminează și vă înflorește! Ieșiți la soare din umbra celor mari! Sunteți minunați toți! Timpul nostru aici se măsoară în tic-tac-ul inimii!

Eu îți mulțumesc mult, dragă Petruța pentru timpul acordat acestei discuții frumoase și cu multă dragoste. A fost o plăcere.

Motto-ul Petruței este:

Îmi place să spun mereu că „Totul se termină cu bine! Să fim optimiști și să credem în Dumnezeu. Să fim iubire, nu este minunat?

Cărți scrise de Petruța Petre:

În numele iubirii
Întâplări cu puști” vol. 1
Întâplări cu puști” vol. 2 

❤ „Întâplări cu puști” vol. 3
❤ „El și ea, adică noi ” 
„Pașii iubirii

Volumele pe care eu deja le-am citit au denumirea subliniată. Făcând clic pe denumire veți fi redirecționat spre recenzia propriu zisă.

Alte curiozități despre scriitoarea Petruța Petre puteți afla făcând clic pe numele dumneaei scris în artcicol.
Recenzia cărții „În numele iubirii” o puteți citi făcând clic pe oricare denumire completă a cărții din articol, dar unde puteți găsi cartea aflați făcând clic pe oricare poză din articol.

„Iubește, zâmbește și trăiește frumos viața.”***

*    Petruța Petre
**  Petruța Petre
***Petruța Petre

În articol sunt prezentate poze din arhiva personală a scriitoarei (cu acordul acesteia).

Publicitate