„Ce ai face dacă…” – ⋞recenzie⋟

„CE AI FACE DACĂ…” sau
„44 de situații în care te întrebi cum ai reacționa”

Jennifer Moore-Mallinos
trad. din engl: Irina Chirica

Literatura pentru copii (situații și învățări) (96 pag)
Editura ARC
Chișinău, 2019

Viața este cel mai de preț, cel mai frumos și cel mai misterios dar.

Câte întrebări își caută răspunsurile și de câte situații interesante avem parte pe tot parcursul vieți? Dar, micuții DeCeLuși, câte explicații cer zilnic în frumoasa perioadă de creștere și cunoaștere, care durează, de fapt, o viață întreagă?

„De mai multe ori pe zi ești confruntat cu necesitatea imperioasă de a lua o decizie.”

Cât de ușor tu, găsești cel mai potrivit răspuns la o întrebare și cât de rapid și corect acționezi în anumite situații? Îți reușește?

„Uneori este greu să faci o alegere bună și să te comporți corect…”
dar
„Nu vei ști asta niciodată până nu încerci.”

Maturi fiind și nu întotdeauna, din păcate, reușim să fim corecți cu toți cei ce ne înconjoară: acasă, la serviciu, la studii, în transport, … Dar micuții…

„Uneori, când alți copii se poartă urât cu noi, vrem să ne purtăm și noi urât cu ei, dar asta nu îndreaptă lucrurile.”

Ce poți face tu, ca matur, când repeți de o sută (și chiar de o mie de ori) aceelași lucru (o explicație, un răspuns, o motivație) și „NIMIC” – rezultat „zero”? Te-ai enerva rău sau nu?

Adesea la copii se memorizează totul ca în zicala: „Mai bine să vezi o dată cu proprii ochi decât să auzi de o sută de ori despre ceva” și abia atunci începem să culegem roadele mult dorite. Tocmai din acest motiv este foarte important să tindem spre o maximă corectitudine comportamentală noi maturii, deoarece scumpeii mici învață din exemplele noastre, încercând să ne imite sau să ne copieze.

„Această carte te va pune pe gânduri și îți va sugera deciziile corecte!”

În viață există un număr mare de lucruri cunoscute, dar și mai multe necunoscute. Respectiv, este ceva firesc să NU le cunoști pe toate.
Și, ce ai face dacă ai căuta răspuns la o întrebare și nu l-ai găsi sau ai dori să obții un careva rezultat dar nu ai reuși?

„Uneori ajutorul unui prieten este exact lucrul de care ai nevoie.”

Ce ai face dacă te-ai plimba cu mașina sau pe jos, prin parcuri sau pe alei, cu amicii sau cu prietenii patrupezi și ai vrea la toaletă, ți-ai rupe pantalonii, ai avea centura de siguranță neîncheiată sau încheiată prea strâns?

„Împărtășește ceea ce simți cu cineva care te iubește.”

Ce ai face dacă ai avea o pasiune ce nu le-ar plăcea colegilor tăi? Ai ceda sau…?

„Este important și, în plus, distractiv, să faci lucrurile care îți plac.”

Ce ai face dacă s-ar apropia de tine un străin și ar începe să-ți vorbească, ademenindu-te într-o aventură de căutarea unui „posibil” cățel, sau ar veni cineva străin la ușă și ar cere să îi deschizi?

„… un străin poate părea a fi un om bun, dar nu știm dacă este cu adevărat așa.
Să nu mergi în nici un caz cu el! Rămâi în siguranță.”

Ce ai face dacă urci în copaci și ți-e frică să cobori din el, ai de păstrat un secret, ai făcut o greșeală, ești bolnav, te doare un dinte, cineva a nimerit într-o situație frustrantă, cineva râde de tine, ai de întors o haină luată fără permisiune, …?

„Fă-ți curaj și spune adevărul!
și neapărat
„Zâmbește! Ești frumoasă/frumos!”

„Ce ai face dacă…” este deja a treia carte scrisă de această autoare pe care noi, cei micuți și cei mai măricei, o citim cu plăcere. Textele sunt nu prea mari și ușor înțelese de toți, datorită stilului său de scriere. Desenele, ce descriu acțiunile, sunt foarte reușite și viu colorate, ceea ce le permite micuților să memorizeze mai bine informația.

Cartea o puteți cumpăra făcând clic pe oricare poză din articol, unde sunt indicate librării din Republica Moldova și din România.

Ce cărți a mai scris autoarea Jennifer Moore-Mallinos și despre ce sunt ele puteți afla făcând clic mai jos pe denumirea operei interesate.

„O GAMĂ ÎNTREAGĂ DE EMOȚII ȘI SENTIMENTE”

„CUM SĂ CREȘTI COPIL SĂNĂTOS ȘI PLIN DE ÎNCREDERE”

❤ Lectură plăcută! ❤

Publicitate