„Sophie, robotul cu suflet” – ⋞recenzie⋟

„SOPHIE,
ROBOTUL CU SUFLET”
Irina Dumitru

aventură cu învățătură (162 pag)
Editura Cassius Books, 2020

„A visa este dreptul fiecărui copil. […] o lume de vis, unde copiii care nu pot merge se vindecă, unde cei care au greșit primesc a doua șansă și numai cei care nu-și regretă faptele sunt pedepsiți. Aici, prietenia trece peste diferențe fizice și alte bariere sociale.”

Pe insula Fără Nume, într-un buncăr subteran, s-a născut o fetiță. O fetiță-roboțel, cu „părul blond, legat în cosițe, cu fața palidă, animată de niște ochi verzi căutători […]

– Bună dimineața, Sophie! E timpul să te trezești.
– Bună dimineața! zise micuțul corp ce stătea întins pe masa de fabricație.
– Cum te simți?
– Mă simt fericită că exist!
– Fericită?
– Fericită și curioasă. […]”

Și de aici începe aventura noastră. O poveste despre bunătate și urmările intențiilor (și a faptelor) răutăcioase, despre luptători și învingători, despre sentimentul de compasiune și dorința de a ajuta, despre secrete și încredere, despre protecție și sinceritate, despre respect și corectitudine, despre aprecierea lucrurilor mici ce ne fac viața mai frumoasă și prețuirea persoanelor dragi și, desigur, despre dragoste și salvaretoate astea fiind însoțite de explicații logice și învățături frumoase.

O istorie despre adevăratele valori din viață, dar și aprecierea lucrurilor la justa lor valoare:
„M-ai făcut să-mi dau seama de lucrurile importante din viață și să-mi apreciez mai mult fiica”, iar „obiectele sunt obiecte și nimic mai mult.”

O istorie cu zâmbete, scene, compuneri și dialoguri hazlii acasă și la școală:
„- Observ că nu îți poți controla corpul și te tot lovești de mine. Ar trebui să consulți un doctor.”
„Mama a gătit prăjituri și cozonaci ca să se îngrașe ”

O istorie cu mesaje frumoase și interesante:
„Toți copiii sunt la fel: au mâini, picioare, cap și trunchi. Te poți împrieteni cu cine vrei tu. Dacă îți dorești, putem fi prietene! […] Prietenii sunt persoane care se plac reciproc și au lucruri în comun.”

O istorie despre: „Culorile prieteniei”.

„Nu întotdeauna cei din jur sunt ceea ce par.”

Sophie „voia să fie acasă, alături de cei dragi”.

E posibil ca un robot să se comporte ca un om? Dar un om ca un robot? De ce omul uită de omenie și de ce un robot tinde să simtă și să se bucure de această calitate deosebită? – Întrebări și cugetări.

Sophie, robotul cu suflet este o carte interesantă atât pentru micii iubitori de lecturi, cât și pentru cei ce au rămas copii în suflet. Este o lectură ușor de parcurs, dar care se vrea citită în totalitate și fără oprire. Noi cu drag am citit-o îmreună cu scumpeii mici repede și cu plăcere (pe alocuri eu, pe alocuri scumpica) 😀 și cu drag așteptăm să citim și alte cărți scriese și semnate de Irina Dumitru.

Cartea o puteți cumpăra făcând clic pe oricare poză din articol .

Ce cărți a mai scris autoarea Irina Dumitru și despre ce sunt ele puteți afla făcând clic mai jos pe denumirea operei interesate.

❤ „CEAȚA ALBASTRĂ” (în curând)

❤ Lectură plăcută! ❤

În articol, cu acordul scriitoarei, sunt prezentate poze și din arhiva sa personală.

Publicitate