„Iubi” – ⋞recenzie⋟

„Iubi”
Igor Guzun

poezie (112 pag)
Bons Offices, 2019

„Ce-ar fi oare să renunțăm într-o zi la cuvintele nepotrivite și să le alegem pe celelalte pentru oamenii potriviți?” („Cuvinte nepotrivite”)

„Iubi” este cartea pe care începi să o citești doar privindu-i coperta. Denumirea deloc întâmplătoare ne vorbește mult despre tot ce este ascuns pe interior. Este un volum în care practic pe fiecare pagină este descrisă dragostea, sau este lăsat loc pentru a o citi printre rânduri, căci „… ca să respiri, / Îți trebuie iubire.”.

Dar cum vede și simte autorul dragostea?

„Dragostea e să-l sprijini pe omul deag înainte să lunece, / Iar el să te prindă înainte să cazi. / Un zâmbet pe buze și o pâine pe masă / Și ecoul acesta „eu te iubesc”… („Acasă, iubesc”)

„Contează cel mai mult faptele / Cele de azi, nu cele de ieri. / Și ne place să ni se întoarcă spatele / Cu o singură condiție: pentru mângâieri” („Și știm”)

„Probabil că asta înseamnă mai bine… / De ce să citesc un roman când pot să-l trăiesc cu tine.” („Mai bine”)

O carte despre fericire și acele motive care îi face pe oameni cu adevărat fericiți. Șă fie oare luna de pe cer sau diamantele mari puse pe degete?

„Uneori e de ajuns doar să ajungem acasă, / Acolo unde arde focul în sobă și sunt scântei în priviri.”

„Să-i deschizi celuilalt sticlele și ușile / Este mai palpitant decât să-i dăruiești stele de pe cer. / Să-i încălzești omului drag mănușile / Înainte ca acesta să iasă în ger.” („Celălalt”)

Frumos despre vremuri și valori cu amintiri din copilărie (și nu doar) ce ne face de fiecare dată sufletul să vibreze pe unde poetice.

„Acestea-s amintiri eterne / Pentru vremurile în care vom fi încă vii: / Am înfățat perne, / Am răsfățat copii.”(„E adevărat”)

„Pe vremuri totul era altfel: / Fustele erau lungi, iar cizmele scurte.” („Vremuri”)

Mă întrebam „Cum a apărut această carte ce te trece prin atâtea emoții?” și am ajuns la unica concluzie că vinovată de toate se face dragostea, cea care a dat viață unei frumoase „Poveste”:

„În povestea aceea sunt morți. / Unul după altul. / De fapt, unul după celălalt. / Și asta îi ține în viață. / E o poveste de dragoste.” în care „Tu ești alături și asta e fundamental.” („Clepsidra”), că doar „Viața mea ești tu și-s viața ta. / Dacă îmi va fi permis, / Voi alege același vis: / Ziua ta de ziua mea.”

O carte profundă scrisă cu expresii scurte, formulate clar și sensibil în același timp.
O carte în care sunt exprimate emoțiile pe care fiecare le-a trăit măcar o dată-n viață.
O carte despre diversele veșminte cu care omul își învelește nu doar trupul dezgolit, ci și sufletul dornic de o îmbrățișare.
O carte din care poți savura un vers frumos la o cafea, în transport sau înainte de somnic.

O carte în care autorul ne vorbește direct, povestindu-ne chiar și despre amintirile sale din copilărie, dar lăsându-ne loc și nouă să ne revedem în memorie amintirile noastre notându-le virtual pe spațiile libere ale cărțuliei.

„Mereu e superb că a fost, / Mereu e tentant că vă fi.”

Cartea poate fi găsită:

În Moldova – la Librarius / librarius.md
În România – la Cărturești / cărturești.ro (în curând)
În lume – la Fromtheheart.md / fth.md și
Galerie Moldave a Paris / https://galerie-moldave.fr/.

Lectură plăcută!

În articol, cu acordul autorului, este prezentată și o poză din arhiva sa personală.