„Întâmplări cu puști” (vol. III) – ⋞recenzie⋟

ÎNTÂMPLĂRI CU PUȘTI” (vol. III)
Petruța Petre

Literatura pentru copii (întâmplări și învățări) (74 pag)
editura Creator (Libris Editorial)
Brașov, 2020

Magia continuă!!! 😀

O nouă carte cu întâmplări și din nou draga noastră Petruța Petre ne bucură cu o porție proaspăt venită de istorii frumoase din și despre copilărie – această deosebita și irepetabila perioadă din viața fiecărui om – perioada poveștilor și a realității, a ghidușiilor și a învățăturilor, ce ne poartă pe tărâmul magic al basmelor.

Un nou, al treilea, volum de „Întâmplări cu puști” ne colorează dispoziția în nuanțele vii ale curcubeului.

În primul volum am cunoscut doi prieteni – Mircea și Ionuț – care locuiesc în aceeași localitate și învață în aceeași clasă. „Acțiunea se desfășoară în universul școlii, acolo unde ei, elevi fiind, își desfășoară cea mai mare parte a timpului și bineînțeles în universul satului, în care tradițiile există încă.”
Întâmplările lor haioase, dar și învățăturile transmise ne-au atras în povestea lor, făcându-ne curioși și nerăbdători de a afla ce va continua în volumul doi.

În volum doi unde băieții ne afirmă prin sloganul lor că „Totul se rezolvă!” , iar Petruța Petre ne îndeamnă: „Păstrați-vă inocența, zâmbiți și cu siguranță viața va fi mai frumoasă!” ne-am reîntâlnit cu prietenii noștri puțin mai mari, căci erau după o vacanță. Dar ghidușiile, ca și noile învățături continuă.

Și uite-ne ajunși la volumul trei, în care autoarea ne mai bucură cu încă o porție de bună dispoziție, recomandări de lecturi, cuvinte noi (alături de explicația acestora), descoperiri noi și… multe multe altele.

„Zilele trec așa repede când ești copil.”

„Uneori e bine să ne bucurăm repede fără a mai sta pe gânduri, o porție de râs din toată inima face bine tuturor!” că doar
„Viața e frumoasă!”

Călătoria noastră prin minunata lume magică a copilăriei unde se întâmplă cele mai frumoase povești și se simt cele mai intense emoții înaintează cu pași grăbiți în volumul trei al întâmplărilor.

Prietenii noștri Mircea și Ionuț, elevi în clasa a V-a, își continuă frumoasa coplărie îmbinând utilul cu plăcutul: studiile (și descoperiile) cu aventurile (și poznele).

„Sunt Mircea, desigur, personajul pământean al poveștii! Cred că v-ați dat seama că Ionuț este din altă galxie. Încă nu? Vă spun sigur că am tot încercat să-l ajut să se acomodeze pe Terra și nu am reușit.”

Povești haioase și cu învățături pentru cei mari și mici, cu vizită la stomatlog și statul pe un scaun desprins din filmele științifico-fantastice, despre dinții de lapte și schimbarea lor, despre zâna Măseluța și descoperirea informației despre aparatele dentare (braces), despre bărcuțele în cursă lansate în groapa cu ̶n̶i̶s̶i̶p̶ apă. 😀 , dar și despre locul unde „elevul are libertate deplină și poate de aceea reușește să acționeze fără inhibiții.”

Mereu cu sfaturi și învățături utile:

„Fii calm în situații de criză – soluțiile apar când te stresezi mai puțin!”
„Nu faceți ca mine, fiți atenți la lecție!”
„O prietenie sinceră nu se strică la primul val.”
„Hai să fim cuminți azi! Să vedem dacă observă cineva.” 😀
„Să nu implic… Să fiu mai responsabil… Să păstrez…”

Expresii curioase cu explicații pe înțelesul tuturor, de genul:

„Brânză bună în burduf de câine” – persoană a cărei comportament îi umbrește calitățile.

Cu o frumoasă campanie: „O faptă bună pe zi”

Și, desigur, multe cuvinte și noțiuni noi 🙂

„Inițiativă și verdict, curenți magnetici și cutremur, seism și epicentru,..”

Un volum în care ne bucurăm de scrieri frumoase și despre tati cu bunătatea și învățăturile lui; despre bunei și dragostea lor necondiționată, cu îmbățișările sale pline de afecțiune și cuvintele lor mereu potrivite și, desigur, multe cuvinte frumoase despre mama.

Mama – om cu nume sfânt
Mama-i una pe pământ
Ea le știe, ea le vede
Și pe toate le-nțelege
Ne îndeamnă, ne învață
Ea mereu ne dă povață
Chiar și supărată de e
Îmbrățișări, oricum, ne dă.

„Oricât de supărate ar fi mamele și oricâte prostii am face noi, ele tot ne iubesc și ne ghicesc gândurile.”

„Ah, cum se transformă toate lucrurile rele în lucruri bune cu ajutorul mamei. Mama… zâna mea adevărată.”

Cum reușește autoarea să le îmbine pe toate cu așa iscusință vă las pe voi să descoperiți citind volumele, dar de una vă pot asigura – interesant va fi la toți de la mic la mare.

Trei volume, 30 de povești simple și pline de farmec, 210 pagini cu mesaje frumoase din și pentru copilul fericit din sufletul fiecăruia.

„Fiți buni, învățați la școală, nu vă stresați pentru note, fiți ascultători și responsabili. Părinții voștri, chiar și când vă interzic ceva, vă vor numai binele. Să fiți convinși de asta.”

„ ❤ Familia este locul cel mai frumoos din lume, acasă.
Copilăria nu se trăiește după reguli.
❤ Da, sigur! Școala este importantă. Stați puțin, asta nu am scris-o eu, e mama aici! 😀 ”

 Dragii mei, faceți totul cu bucurie și blândețe! Priviți mai des la copiii de lângă noi cât sunt ei de frumoși, de inocenți, de fericiți, tocmai pentru că poartă în suflete sentimente nobile. Fiți copii, iubiți și trăiți frumos fiecare clipă! Vă îmbrățișez! 

Cartea o puteți găsi făcând click pe oricare poză din articol.

Lectură plăcută!

Publicitate