„Abecedarul MEU” – ⋞recenzie⋟

„Abecedarul MEU”

text: Iulia Iordăchescu
ilustrații: Stela Damaschin-Popa

abecedar, carte de studiu (104 pag)
Editura ARC, 2021

Fiind mămică a doi scumpei mici, dornici de a explora lumea înconjurătoare și a studia cât mai multe lucruri noi și interesante, desigur, am grijă să fie multe cărți bune în biblioteca lor. Dintre acestea doar abecedare avem șase la număr, fără a lua în calcul cărțuliile cu litere sau cifre.

Ne-am bucurat foarte mult de acest nou volum – „Abecedarul meu” – scris de doamna Iordăchescu cu ilustrații de doamna Damaschin-Popa, deoarece este unul altfel, decât toate pe care le aveam noi până acum.

Începând de la copertă, se vede că este un abecedar interesant, modern și plin de culoare.

Un cuprins amplu ne comunică despre toate „comorile” ascunse între coperțile acestei cărți, iar sugestiile metodice de lucru cu abecedarul reprezintă un suport foarte util, pentru noi, adulții, cum să-i învățăm pe copii să citească.

Pentru a nu ne „prea” încorda memoria despre careva noțiuni sau reguli (căci nu toți au absolvit chiar ieri liceul), putem răsfoi abecedarul la paginile 4-7 unde vom găsi noțiunile de bază de care avem nevoie, atunci când învățăm un copil literele, și, respectiv – să citească. 

Deschidem cartea și împreună cu Oana și Matei (personajele pe care le întâlnim din pagină în pagină, începând cu coperta) intrăm  „în fascinanta călătorie în lumea literelor și cuvintelor”. Începem cu prima literă, adică litera A (logic), dar și pentru faptul că fără vocale nu poți alcătui silabe, iar din acestea  –  cuvinte.

Fiecărei litere îi sunt rezervate două pagini – o desfășurată – ceea ce ne-a plăcut mult, deoarece este foarte comod în timpul învățării. Aici avem imagini, cuvinte reprezentate în imagini, o poezie (doar din 2 strofe), litere, silabe, cuvinte și texte pe silabe, dar și activități.

Activitățile propuse sunt diverse, cognitive și interesante.

Pe balonașul „fermecat”, așa îi zicem noi, sunt doar literele învățate. Litera recent învățată este plasată ultima.

În acest volum, spre deosebire de alte abecedare, este atrasă o mai mare atenție grupurilor de litere specifice limbii române „ce”, „ci”, „che”,„chi”, „ge”, „gi”, „ghe”, „ghi” – rezervându-se, de asemenea, câte 2 pagini pentru fiecare, astfel încât copilul să aibă material suficient pentru a le identifica, apoi a exersa citirea corectă a acestora în cuvinte.

La paginile cu literele împrumutate din alte limbi găsim și câteva exemple de pronunțare a acestora.

În anexe găsim proverbe, zicători și frământări de limbă care plac foarte mult copiilor și texte scurte pe silabe (povestiri și parabole) pentru exersarea cititului pe silabe

Unica ce NU facem noi – nu scriem și nu colorăm în carte. Preferăm să transcriem, apoi să rezolvăm sarcinile interactive într-un caiețel de activități, deoarece, această carte frumoasă, cu siguranță, ne va prinde bine și la al doilea copilaș, la vârsta respectivă.

Poeziile cu un vocabular accesibil și un conținut interesant, textele pe silabe, exercițiile interesante și atractive,  desenele calde și viu colorate – toate împreună fac această carte un perfect prim „Abecedar” pentru copiii curioși și dornici de a învăța literele și de a citi  – o carte în care se simte mult suflet și multă dragoste.

Cartea poate fi găsită:

în Moldova pe librarius.md
în România pe libris.ro, carturesti.ro, elefant.ro

Lectură, dar și studiere plăcută!

În articol sunt postate, cu acordul autoarelor, și câte o poză din arhivele personale.