„Ocrotiți de sirene” – ⋞recenzie⋟

„Ocrotiți de sirene”
Marina Costa

nuvele (170 pag)
editura BETTA, 2019

„În cântece și povești, o inimă sfărâmată se vindeca, până la urmă.

Autoarea, pe numele real Lelia-Elena Vasilescu, care a ales să-și semneze scrierile cu un nume frumos Marina Costa, nu a făcut-o deloc întîmplător. De ce? Pentru că ea adoră marea și toate tainele ei, iar numele Marina o reprezintă perfect.

Marina fiind o formă feminină derivată din cuvântul latin marinus – mare – ne amintește de apropierea omului de mare, de dragostea și pasiunea pe care omul a nutrit-o dintotdeauna pentru albastrul nesfârșit al apelor. Dar este și cel de-al doilea nume al zeiței romane a dragostei Venus – Venus Marina (sursa net).

În toate cărție scrise de această autoare și citite până în acest moment (fie proză, fie vers) eu m-am bucurat de o îmbinare frumoasă și armonioasă a descrieri naturii (în special a apelor), a istoriei și a legendelor. Toate volumele sunt înzestrate cu diverse și frumoase povești de iubire, iar în „Ocrotiți de sirene” pe lângă toate astea autoarea ne mai alintă și cu o tematica marină mai specială – una feminină – sirena.

În carnetele sale, Leonardo da Vinci a scris despre sirene: „Sirena cântă atât de dulce încât îi înmoaie pe marinari să doarmă, apoi se urcă pe nave și ucide pe marinarii adormiți.

În 1917, Franz Kafka a scris în „Silence of the Sirens”: „Acum sirenele au o armă și mai letală decât cântecul lor, și anume tăcerea lor. Și, deși nu s-ar fi întâmplat niciodată așa ceva, este încă de presupus că cineva ar fi scăpat din cântecul lor, dar din tăcerea lor cu siguranță niciodată”.

Sirena – acea ființă ireală și misterioasă, cu chip de femeie frumoasă și cu coadă de pește, ce mereu a prezentat un deosebit interes datorită vocii sale irezistibile și a puterii acesteia asupra ființei umane, dar care este și acea imaginară legătură dintre om și natură.

Sirena – creatura înzestrată cu cele mai feminine calități: grație și delicatețe, putere și ferocitate, șarm și seducție…

Feminitatea – acea calitate miraculoasă cu care poate fi înzestrată o ființa firavă sau robustă, slabă sau puternică, blândă sau nemiloasă, zveltă sau mai lentă, fericită sau supărată, dar mereu unică și mereu diferită, așa precum este femeia ( îngerul de pe pământ) și „femeia-sirenă” (ocrotitoarea apelor), care orice s-ar întâmpla rămâne mereu o făptură frumoasă și luptătoare (pentru viața sa și nu doar) și care mereu ESTE prezentă (fizic sau spiritual).

Exact cum se spune în piesele Anastasiei Lazariuc și a Andrei:

„Orice femeie e frumoasă / Dacă iubită şi-i mireasă, / Orice femeie-i Cosânzeană / Dacă zâmbeşte, dacă iubeşte, / Dacă-i mireasă, dacă e mamă…”

și

Orice s-ar întampla / Femeia Mereu Va Lupta…!!! 
O femeie în viața ta / E ca focul nu uita / Chiar de suferă și plânge / Voința femeii învinge…”

Ba, chiar mai mult ca atât…

nici „paradisul n-a cunoscut niciodată o furtună mai mare decât dragostea transformată în ură, nici infernul o furie mai puternică decât cea a unei femei părăsite.”

„Ocrotiți de sirene” este o carte structurată în trei părți, ce ne bucură cu nuvele multe și diferite.

Prima parte„viață pentru viață” – este despre trecutul istoric al neamului român, dar și despre sirena în alb– ocrotitoare a vieților omenești.

În a doua parte – este totul despre „sirene: cu bucurii și dragoste, suferințe și transformări – descoperind nume și descrieri ale acestor ființe enigmatice.

Iar a traia parte„ocrotiți de sirene” – este despre doi frați născuți și crescuți pe mare – Marina și Andrea: nume, soartă, dragoste,..

„în muzica ploii, accentuată, din când în când, de tobe și timpane, învăță ce însemna dragostea, cu împlinirea acesteia.”

O carte cu mici sau mai mari nuvele despre multe evenimente petrecute în două lumi diferite – istorie și mitologie, realitate și lumea fantastică (universul poveștilor/legendelor/basmelor cu regi și regine, prinți și prințese, creaturi miraculoase și puterile lor nemărginite), în care s-a găsit calea posibilă de a le intersecta pe astea două și de a trasnsforma unele fapte adevărate în povești. Povești în care SUNT prezente femeile și destinele lor, adesea, deloc ușoare.

Diverse aventuri cu îngeri și Gorgona (care reprezintă imaginea sinelui deformat de vicii, în lipsa luptei pentru a ajunge la calea cea dreaptă), Yemaya și Gota, Rusalka și Yara, cu dansuri acrobatice ale corăbiilor pe mare și traiul marinarilor, cu crâmpeiele lor de vață și talismanele inimilor îngemănate. Întâmplări în care de nelipsit sunt în aer și fluidele Venerei – cele ale dragostei în toată frumusețea sau lașitatea sa.

O antologie cu nuvele despre onoare și cinste, trădare și omoruri, lupte duse pentru viață (din frică, neștiință sau chiar dezinformare) și testamente, jurnale și mesaje în sticle, sirene și marinari salvați, regi și comerț, plânsul Mélusinei de dorul copiilor și… încă multe alte scrieri interesante și curioase, toate petrecându-se pe ritmurile magice ale valurilor mării.

Cum se îmbină toate astea într-o singură cărțulie? Fluent și frumos 🙂

Una din povești începe așa:

A fost odată un rechin alb, tânăr și curios, care a vrut să vadă îndeaproape un obiect uriaș, de o formă nemaiîntâlnită în scurta lui viață. Din nefericire pentru el, obiectul nou și strălucitor se dovedi a fi o corabie…”

Voi fi de acord cu Bianca Timșa Stoicescu, care a spus despre acest volum că deschizând carte și „Citind, înțelegi că există o mie de căi de eliberare acolo unde părea că nu este niciuna și poți întâlni un singur om care să valoreze cât o mie de comori.”

„Viața să-ți fie atât de frumoasă pe cât ți-o dorești!”

„Ocrotiți de sirene” – cartea ce te plimbă pe valurile mării ca pe valurile vieții cu al său trecut, prezent și viitor.

Vă doresc lectură plăcută!

Cartea o puteți găsi la autor scriindu-i Marinei Costa pe solpicador@gmail.com , facebook sau instagram.

În articol, cu acordul autoarei, sunt prezentate poze și din arhiva sa personală.

Publicitate

Un comentariu

  1. Marina Costa spune:

    A republicat asta pe Corabia cu gânduri a Marinei Costa – Marina Costa s shipload of thoughts și a comentat:
    Multumesc mult pentru recenzie, Naty!

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise