O bibliotecă în aer liber a fost inaugurată în Scuarul „Mihai Eminescu” din centrul Chișinăului

Scuarul „Mihai Eminescu” a fost inaugurat în luna noiembrie 2020.

Aici au fost plantați nouă molizi argintii şi 30 de tuia pitică, inclusiv specii decorative precum sorbul și ienupărul.

În data de 18 mai a acestui an (2021) a fost inaugurată o bibliotecă mobilă, pentru ca iubitorii de lectură să poată răsfoi o carte în aer liber, când se află în trecere prin centrul orașului.

Inițiativa aparține Preturii sectorului Centru. Municipalitatea informează că rolul acestei biblioteci este de a încuraja oamenii să citească, să se îmbogățească spiritual și să cunoască lucruri noi, pentru a fi de folos societății.

Cu îndemnul: „Ia o carte, oferă o carte!” – mai multe personalități din domeniul culturii, instituții publice și agenți economici de profil au donat deja cărți pentru colecţia acestei biblioteci.

  În cele două vitrine ale bibliotecii vor fi expuse titluri pentru diverși cititori: literatură clasică, romane polițiste și de aventură, cărți pentru copii, precum și enciclopedii.

Iar în vara acestui an, alături de sculptura marelui poet s-a alăturat și sculptura Veronicăi Micle.

Potrivit primarului general Ion Ceban, aceste două sculpturi au fost „unite”pentru a-i aduce un omagiu marelui poet. Este știut faptul că Veronica Micle pentru Mihai Eminescu a fost acea sursă de inspirație și dragoste eternă pe care apoi marele poet și le-a exprimat în poeziile sale.
„Ne bucurăm că legenda plimbărilor celor doi îndrăgostiți, a viselor împărtășite pe banca de sub tei, prinde contur în scuarul proaspăt renovat. Opera de artă a fost realizată din bronz de către vestitul sculptor, Veaceslav Jiglițchi, Cetățean de Onoare al Chișinăului. Executarea lucrării a durat 3 luni. Mă bucur că reușim să promovăm cultura și îmi doresc ca cetățenii și oaspeții capitalei să vină cu plăcere în acest loc”, a declarat acesta.

Sursa: jurnal.md, tv8.md, diez.md, primul.md, ipn.md, today.md.