„Povești sub cușma lui Guguță – cea mai autentică bibliotecă în aer liber din Republica Moldova!”

Guguță este unul dintre personajele preferate ale copiilor din Moldova, iar cușma lui încăpătoare a devenit și un simbol al prieteniei.

Personajul Guguţă s-a născut în anul 1967, când a apărut cartea pentru copii „Isprăvile lui Guguţă” scrisă de Spiridon Vangheli. Aceasta a fost urmată de volumele „Guguţă căpitan de corabie” (1979) şi „Guguţă şi prietenii săi” (1994).

În povestirea „Căciula lui Guguţă” micul Guguţă a primit de la tatăl său o cuşmă cam largă, care a devenit un simbol al personajului. Iarna Guguţă îi apăra de ger pe copiii din sat luându-i pe toți sub căciula lui, care avea darul de a se mări după nevoie, astfel încăpând sub ea câte doi, câte şapte, sau micuții din întreg satul.

Cărţile cu Guguţă au fost traduse în peste 40 de limbi, fiind publicate în milioane de exemplare (8 milioane, după unele surse).

Grigore Vieru scria în una din aprecierile sale referitor la acest nume „…Obţinem, aşa dar, prin Guguţă cea mai strălucită izbândă a scrisului nostru modern pentru copii. Guguţă e un Făt-Frumos al nostru. Ciuboţel, Grăia-Singur, Titirică… sunt ca şi Guguţă, expresia copilăriei adevărate, nefalsificate literar, purtătoare a frumosului şi a libertăţii interioare”.

Și acum despre „Povești sub cușma lui Guguță” 😀

Noua bibliotecă în aer liber este amplasată la Costești, lângă casa lui Ion Creangă din Complexul Turistic din localitate.


Cușma a „ieșit” din filele de carte și s-a transformat într-o bibliotecă în aer liber, încăpătoare pentru toți cei care vor să împrumute o „poveste” sau pur și simplu să se refugieze sub căciulă.

Lansarea celei mai autentice biblioteci în aer liber din țară a avut loc pe 13 octombrie 2019.


„Mare a fost bucuria celor maturi să audă glasuri zglobii de copii… Zeci de Guguței și Crăițe au cântat, au dansat, l-au citit pe tatăl şi bunelul lor drag, Spiridon Vangheli, pe care l-au aşteptat cu mult drag”, au menționat organizatorii.

Dar voi știți câți copii încap sub „Cușma lui Guguță”?  😉


Sursa: stiri.md, jurnal.md, diez.md, ea.md