Marina Costa

Haideți să ne cunoaștem!

1 ❤ 10 momente importante din viața mea

Născută … ❤ … în București, la 7 aprilie 1968.
Frați/surori… ❤ … Am două surori după tată, mai mari decât mine, doar una dintre ele mai trăiește. Le-am cunoscut la vârsta de 20 de ani, respectiv 21.
În copilărie mă vedeam… ❤ … medic pediatru. Până în clasa a șasea, când disecția unei broaște m-a lămurit că nu este pentru mine. În final, m-a făcut statul economist, că mama nu m-a lăsat să urmez filologia, cum mi-aș fi dorit.
Obiectul preferat la școală era… ❤ … materiile preferate la școală erau limbile străine, limba română, istoria și geografia.
Ghidușia rămasă în memorie este …(la ce vârstă)… ❤ …la zece ani, când am vrut să verific dacă este adevărat că boboceii de rață știu să înoate de când se nasc. Am stresat vreo trei bobocei de trei zile, ai unei vecine, dar au supraviețuit. Și eu am supraviețuit după ce am fost pârâtă mătușii la care stăteam acolo, la țară… Am povestit întâmplarea într-o proză scurtă. O găsiți pe blogul meu, la PROFESOARA DE ÎNOT.
Prima dragoste „am simțit-o” la vârsta de… ❤ … … – greu de spus. Dacă mă gândesc bine, aveam și în clasa întâi un coleg, Cristi, care mă apăra de cei care voiau să mă bată (și pe urmă voia cariocile mele sau ce altceva interesant aveam). S-a mai găsit și în generală, și în gimnaziu, câte un băiat să-mi placă pentru câteva luni.
Cred că s-ar considera prima dragoste cea din liceu. M-am îndrăgostit la 15 ani de un coleg de clasă, care nici nu știa că exist. (Era și greu, într-un liceu economic, cu 34 de fete și 4 băieți în clasă… Și erau clase fără niciun băiat!) L-am iubit constant, în ciuda indiferenței lui, și, fiindcă aparținea unei minorități naționale, am învățat limba acelei minorități.
Inițial, cred că visasem că îl voi câștiga cu asta. Niciodată nu mi-a fost prieten, dar am câștigat în schimb o prietenă bună (cea care m-a învățat, și cu care încă mai sunt prietenă, la 35 de ani de când am terminat liceul), o familie adoptivă (familia ei numeroasă, care m-a primit din toată inima, pe la toate sărbătorile și tradițiile) și o lume întreagă, veche, patriarhală, pe cale de dispariție acum, când cei tineri jumătate nu mai vorbesc limba maternă….
Autorul care m-a făcut să visez este… ❤ … MICHEL ZEVACO. Dar mai sunt și alții….
Cartea preferată este… ❤ … „TOATE PÂNZELE SUS!” de Radu Tudoran, care m-a făcut să iubesc marea și corăbiile cu pânze.
M-am apucat să scriu (din motivul)… (la ce vărstă)… ❤ … de când am învățat să scriu. Mama spune că făceam povești împreună cu ea încă dinainte să merg la școală. Aveam destule jucării, totuși jocul cu cuvintele mă pasiona. Am găsit, pe la 14 ani, la zugrăvit, o agendă pe care scrisesem în iarna clasei întâi o poveste de vreo trei sferturi de pagină (mult, pentru vârsta aceea!) despre o vrăjitoare care a zburat deasupra unui om și l-a transformat în iepure.
Acum stau (unde)… ❤ … în București.

2 ❤ Prima mea operă scrisă este (și la ce vârstă)…

… ❤ dintre cele publicate ulterior a fost „ECHIPAJUL”, în clasa a noua, fiindcă am scris și înainte, destule, dar au rămas caiete…
Altfel, prima încercare de roman a fost… la doisprezece ani. O chestie western, imitație de Karl May, scrisă pe două caiete de o sută de foi. Perseverența de a-l termina este singurul lucru de laudă la el. Unul dintre caiete l-am pierdut. Unul îl mai am și am râs de lipsa mea de logică peste vreo 15 ani… Acum cred că aș leșina de râs, că am găsit probleme de logică și în cele scrise mai târziu.

3 ❤ Prima mea operă publicată este… (genul literar, de unde vine ideea, mesajul cărții, dedicația, titlul vine primul sau ultimul, mai importantă este emoția/mesajul/…)

… ❤ „PRIBEGII MĂRILOR” (Editura Betta, București, 2016), scrisă, într-o primă versiune, pe caiet dictando, în anul întâi de facultate. Un roman istoric, de aventuri, pentru tineret, care se petrece cam în anii 1050, purtând cititorul din Imperiul Bizantin spre Veneția, apoi în fiordurile Norvegiei, printre vikingi, pentru a sfârși pe țărmul Mexicului precolumbian. Se bazează pe teoria istoricilor din anii 1950-1970 că zeul aztec Quetzalcoatl, Șarpele cu Pene, descris ca fiind blond și bărbos, pe care localnicii îl așteptau să se întoarcă în case plutitoare, atunci când au venit conquistadorii, ar fi fost, de fapt, viking.
La acest roman, titlul a venit destul de repede în procesul de creație, însă nu este o regulă. Uneori vine încă de la început, cel mai des pe undeva în procesul de creație, uneori și după încheierea volumului sau aproape de sfârșit.

4 ❤ Operele scrise până la momentul actual sunt …

… ❤ „Pribegii mărilor”, roman, Editura Betta, 2016 (prima ediție), Editura Hoffmann, 2019 (ediția a doua, revizuită)
„Vieți în vâltoare”, roman (2 volume), Editura Betta, 2017
„Prietenii dreptății”, roman (2 volume), Editura Astralis, 2018
„Echipajul”, roman, Editura Amanda Edit, 2018 (prima ediție), 2019 (ediția a doua, revizuită)
„Soarta mercenarului și alte destine”, proză scurtă, Editura Hoffmann, 2019
„Farmecul mării”, roman, Editura Amanda Edit, 2019
„Alte vâltori ale vieții”, roman, Editura Betta, 2019
„Drumuri și doruri”, poezii, Editura Amanda Edit, 2019
„Ocrotiți de sirene”, proză scurtă, Editura Betta, 2019
„A doua cursă”, roman, Editura Amanda Edit, 2019

5 ❤ Cea mai mare provocare din viața mea este (a fost)…

… ❤ tehnica, în general. Prind greu. Cu calculatorul, a mers, dar lasă-mă fără mouse și nu mai scriu nimic. Pe telefon, crimă și pedeapsă. Abia învăț Instagram și sufăr că nu mă lasă să postez de pe laptop, fiindcă de pe telefon nu pot să dau copy, paste și alte comenzi, și abia scriu… Mă mir cum au fost unii în stare să scrie romane întregi pe telefon…

6 ❤ Cel mai mare critic al operelor mele…

… ❤ …greu de ales. Aș alege un critic profesionist care îmi urmărește evoluția literară, domnul Victor Atanasiu.

7 ❤ Iubitorii de carte pot procura cartea mea…

… ❤ toate cărțile mele prin comandă pe bibliocarti.com.
Cele două publicate de Editura Hoffmann, „Soarta mercenarului și alte destine și „Pribegii mărilor” (ediția a doua)se găsesc și pe editurahoffman.ro , pe emag.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, librariaonline.ro și carturesti.ro

8 ❤ Operă literară cu care mă delectez acum, când am un minut liber (dacă îl am) este …

… ❤ este The Amulet de Effrosini Moschoudi. O comedie romantică, cu accente supranaturale, petrecută pe insula Sifnos, în Grecia. Aveam nevoie de o astfel de relaxare!

9 ❤ Sportul și alimentația în viața mea…

… ❤ nu reprezintă mare lucru.Nu sunt un model în această privință, din păcate. Alerg după autobuz, tramvai, sau dacă mă urmărește vreun câine. Ore de sport au fost cândva, în școală. Cât despre alimentație, cine mă vede n-ar zice că nu fac excese, dar, fără să țin regim de înfometare (am încercat destule și din acelea, fără folos) am grijă să nu exagerez cu pâinea, dulciurile, etc.

10 ❤ Acum scriu …

… ❤ câteva proze scurte, pentru diferite reviste, și editez romanul „Vieți în vâltoarepentru o a doua ediție, revăzută și adăugită.

11 ❤ Personajele de sex opus mi se dau…

… ❤ căutând, pentru fiecare persoană sau reacție, un model sau mai multe pe care le-am cunoscut cândva, și pozitive, și negative. Nu au existat în realitate Leftheris, Serghei, Andrea, Sigurd, Alessandro, Luigi, însă cuprind câte ceva din mai multe persoane cunoscute cândva, plus propria imaginație.

12 ❤ Cât de greu/ușor îmi este să trec de la opera scrisă deja la una nouă?

… ❤ Nu este greu deloc. Când mă hotărăsc să scriu ceva, am deja o bucată sau un schelet al poveștii în minte de o vreme. Întâi se coace în minte, pe urmă se așterne pe hârtie.

13 ❤ Pasiunile mele sunt scrisul și ….

… ❤ lectura și muzica. De ascultat, că talente muzicale (sau alte talente în afară de scris) nu am.

14 ❤ Când scriu (e nevoie de liniște totală și multă concentrare /o fac cu muzica pornită / …)…

… ❤ îmi place să ascult muzică, dar nu întotdeauna este posibil. Îmi place cel mai mult să scriu în aer liber, când vremea permite – din nou, nu este întotdeauna posibil.

15 ❤ Slăbiciunile mele sunt…

… ❤ Combustibilul preferat, izvor de inspirație, este cafeaua. Merge și un croissant sau un biscuite alături, dar să n-audă doamna doctor…

16 ❤ Activitatea mea poate  fi urmărită de cititori pe …

… ❤ Pagina FB – Marina Costa
Pe Instagram sunt marina_costa1968
Blog: Marina Costa
pe Goodreads : Marina_Costa

17 ❤ Literatură asemănătoare ca stilul meu (nu am întâlnit/ am întâlnit la…)…

… ❤ am întâlnit doar într-o oarecare măsură. Și dacă aș înșira câțiva scriitori renumiți, cu ei nu mă pot compara, în realitate. Dar aspir să fiu ca Alexandre Dumas, Paul Feval, Michel Zevaco, Rafael Sabbattini, Karl May… Sau ca unii dintre scriitorii români de aventuri istorice – Ioan Dan, Nicolae Frânculescu, de exemplu…

18 ❤ Opera mea iubită este… scrisă de…

… ❤ de fapt, o operetă sau film (ambele îmi plac) – „West Side Story”, de Leonard Bernstein. Opereta am văzut-o de 2 ori,

19 ❤ Dacă aș avea şansa să călătoresc în timp şi spaţiu aș vrea să merg… (De ce?…)

… ❤ aș călători în multe locuri. Deja cărțile mele se întâmplă în tot felul de zone exotice, de la fiordurile Norvegiei la soarele Veneției și al Greciei, la Mexic, Antile, Vestul Mijlociu al Statelor Unite, chiar și pe râul Zambezi din Africa. Însă în lipsa posibilității de a călători acolo, mă documentez din toate sursele posibile: cărți, enciclopedii, albume de fotografii, plus resursele oferite de internet, inclusiv youtube și google maps. De asemenea, scriind romane istorice, aș vrea să ajung în multe locuri… dar ca observator invizibil. Nu-mi convine să mă spăl la lighean, să port corset și rochie până în pământ, să fiu roabă prin cine știe ce ținuturi, ca unele personaje ale mele, nici țintă vie în războaiele lumii…

20 ❤ Dacă aș avea posibilitatea să mă întâlnesc cu vreun personaj literar, acesta ar fi…  (De ce?…)

… ❤ … Aș avea o listă întreagă. Dar la toanele din ultima vreme, m-aș duce în Narnia! Drept în brațele lui Aslan! Sau pe nava Zori-de-zi, cu prințul Caspian… (Echivalentul vorbelor mele obișnuite, că eu caut o insulă pustie… antidotul stresului cotidian.) Altfel, aș prefera să călătoresc eu cu toți aventurierii și exploratorii, să învăț de la ei!

21 ❤ O zi din viața mea …

… ❤ este plictisitoare. Locuiesc cu mama, care are 91 de ani, și am grijă de ea. Mă trezesc la șapte fără un sfert, pun de ceai, împart pastilele pentru toată ziua, dau pastile, între cele de dinainte de masă și cele de după masă luăm micul dejun și îi iau tensiunea. Pe urmă gătesc, mai fac ceva prin casă, vine prânzul cu același ritual – pastile înainte, pastile după, luat tensiune. Seara, la fel… Nu mai pot spune că am o zi de scris. Acum scriu printre picături, de obicei după amiaza și seara, uneori un pic înainte de prânz, alteori nu reușesc să scriu deloc. Când pot, scriu la masa din sufragerie, cu geamul deschis.

22 ❤ În lumea în care trăiesc îmi displace …

… ❤ , în primul rând, violența.

23 ❤ Editura cu care colaborez este…

… ❤ Editurile cu care colaborez sunt Betta, care m-a descoperit, m-a lansat și continuă să mă sprijinească, Astralis, AmandaEdit și Hoffmann.

24 ❤ Cum aș motiva o persoană să se apuce de citit ?

… ❤ M-aș interesa ce filme îi plac și i-aș da o carte similară, cu mai puține pagini, care să nu fi fost făcută film. Colegele mele de serviciu își mai convingeau copiii și cu premii – citești 10 pagini în fiecare seară, îmi povestești și primești… (ce le plăcea mai mult).

25 ❤ Planurile/viziunile mele pentru frumosul viitor sunt…

… ❤ Anul acesta cred că vor apărea doar proze scurte în reviste și antologii, dar am în lucru o serie de vreo patru volume – deocamdată doar primul aproape de final – intitulată „Prețul libertății”, cu pirați. 1718, Tortuga și împrejurimi… dar nu va semăna nici cu „Pirații din Caraibe, nici cu Vele Negre” (chiar dacă Sir Woodes Rogers poate apărea, pe ici pe colo, pe fundal, că el era guvernator pe vremea aceea). O parte din personaje au apărut, în treacăt, în volumul Ocrotiți de sirene. Primul volum se va intitula „Îngerul cu Sabie. De asemenea, se adună proze scurte în două volume. Unul se va numi „Ucenicul bătrânului artizan, și se va petrece, în principal, în Marsilia. Celălalt se va intitula Drumuri, oameni, cântece și va cuprinde impresii de călătorie din diverse țări și vremuri (dat fiind că am călătorit mai mult până în anul 2010). Desigur, locurile despre care ați citit în prima parte a volumului meu de poezii, „Drumuri și doruri”, fac parte dintre cele descrise. N-ar fi exclus să li se adauge un al treilea volum, poate la anul, cu povești pentru copii…

Și câteva cuvinte pentru toți iubitorii de carte …

Chiar dacă în general nu vă omorâți după un anumit gen literar, mai dați o șansă unei cărți sau alteia din acel gen. S-ar putea să găsiți și excepția care să vă placă! Eu am găsit câteva în genuri neașteptate.

❤ O discuție interesantă și frumoasă ❤

Eu vă mulțumesc mult, Dna Costa pentru acceptarea acestei provocări și pentru împărtășirea atâtor momente deosebite și, până în acest moment, neștiute din viața Dvoastră.
Vă doresc mult succes în realizarea planurilor propuse și să vă bucurați de un număr mare de oameni ce vă admiră și vă iubesc creațiile, iar noi cu drag vom urmări toate noutățile Dvoasră literare apărute.
Să puteți culege mereu și oriunde acea inspirație necesară pentru a crea și a face lumea și omul din ea mai frumoase și mai bune.

❤ Sănătate și numai bine! ❤

Pentru a accesa mai ușor paginile Autorului puteți face clic pe oricare poză sau pe denumirea conturilor din articol.
Cărțile le puteți comanda făcând clic pe site-urile indicate mai sus.

Publicitate

2 comentarii

 1. Marina Costa spune:

  A republicat asta pe Marina Costa și a comentat:
  Am avut onoarea ca Natalia Budu-Grati din Chișinău să-mi ia un interviu. Mulțumesc, Nati!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Și eu vă mulțumesc pentru receptivitate și comunicarea frumoasă 🥰 Sănătate și să ne auzim doar de bine 😍 Până la noi interviuri interesante ❤

   Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise