Teodora Elena Matei

Haideți să ne cunoaștem!

1 ❤ 10 momente importante din viața mea

Născută … în Ploiești.
Frați/surori… am un frate.
În copilărie … nu mă vedeam deloc în viitor, îmi doream mereu altceva, pe măsură ce creșteam.
Obiectul preferat la școală era… limba română, clar. Cu științele exacte am avut o relație destul de complicată. Ele s-au străduit să rămână misterioase, eu – să le descifrez.
Ghidușia rămasă în memorie este …(la ce vârstă)… Pe la 4 ani m-a trimis mama la o mătușă care stătea relativ aproape de noi, s-o chem la o cafea. În zilele noastre, grupurile de mămici ar înfiera-o, probabil, însă pe atunci era ceva absolut normal. Ei bine, eu am ajuns la ușa doamnei, am ciocănit, ea nu mi-a răspuns pentru că nu m-a auzit, iar eu am plecat înapoi spre casă. Numai că drumul trecea pe lângă Alimentara din cartier; acolo, într-un colț, era un raion dedicat jucăriilor. Și am rămas, uitând de toate, cu nasul lipit de vitrină, admirând păpuși cu părul lung, tractorașe metalice… Asta până când am simțit o palmă peste fund de la mama care, îngrijorată că nu mă întorceam, pornise pe urmele mele.
Prima dragoste „am simțit-o” … Înainte de a împlini 14 ani, în vacanța de iarnă, am citit (și recitit) „Fiul risipitor”, de Radu Tudoran. Atunci m-am îndrăgostit prima oară. Dar nu neapărat de un om, ci de ideea de a simți că nu poți respira fără celălalt, de nevoia de a te defini mereu în funcție de „el”.
Autorul care m-a făcut să visez… Au fost mai mulți, atât români cât și străini, în funcție de vârsta la care i-am descoperit și de emoțiile transmise.
Cartea preferată… La fel ca și autorii, și cărțile sunt multe, de diverse genuri. Am câteva semnate de clasici, plus altele aparținând autorilor contemporani, prieteni sau doar cunoscuți.
M-am apucat să scriu (din motivul)… (la ce vărstă)… Încă din adolescență, am scris versuri. Le aveam adunate într-un caiet studențesc, de dictando. Într-o zi, i-am rupt foile una câte una și le-am aruncat, simțind că motivul pentru care începusem să le scriu, transmiterea propriilor stări într-o manieră poetică, n-ar fi suficient de puternic pentru a le împărtăși și altora.
Acum stau (unde)… în Ploiești.

2 ❤ Prima mea scriere este (și la ce vârstă)…

După mulți ani în care nu mai scrisesem nimic, m-am trezit în minte cu ideea unei povestiri, așa că în 2009 am scris primul capitol din „Stăpânul castelului” („O noapte”). Aveam 38 de ani, citeam toate revistele online care apăreau la vremea aceea și îmi doream să cunosc autorii români ce aveau atâta inspirație și atâta curaj încât să publice acolo.

3 ❤ Prima mea publicație este… (genul literar, de unde vine ideea, mesajul cărții, dedicația, titlul vine primul sau ultimul, mai importantă este emoția/mesajul/…)

Acea primă povestire a apărut în revista Nautilus în aprilie 2012, numai că, între timp, i se mai adăugaseră și restul capitolelor ce alcătuiesc volumul, așa că prima variantă a romanului fantasy a apărut acolo în serial până în noiembrie 2012. S-a vrut a fi o poveste despre dragoste, visare, asumarea sentimentelor, trădare, tristețe, speranță, credința în lumi paralele… Titlul a venit odată cu primele rânduri scrise. Am știut exact cum se va numi volumul și cum se va sfârși. Mulțumesc redactorului-șef de la acea vreme, Marian Truță, pentru încredere.
„Stăpânul castelului” este, de altfel, și primul volum tipărit, pe coperta căruia a fost doar numele meu, în 2016 (mulțumesc Bogdan Hrib, editor Tritonic!). Zic asta pentru că „Omul fluture”, scris la patru mâini cu Lucian Dragoș Bogdan, apăruse, deja, în 2015 la editura Tracus Arte (mulțumesc, de asemenea, pentru încredere, Cătălin Badea Gheracostea!).

4 ❤ Lucrările scrise până la momentul actual sunt …

Sunt opt. N-o să le scriu în ordine cronologică, ci pe genuri: Stăpânul castelului”, „O noapte la castel (fantasy), Cel-ce-simte”, „În mintea comisarului (povestiri polițiste), „Lumânări vii”, „Afaceri de familie (polițiste),Aripile tatălui(povestiri sf&fantasy), Tot timpul din lume” (romance). Lumânări viia fost tradusă în engleză (Living candles) și a fost lansată la festivalul Newcastle Noir din 2019, în Anglia.
Împreună cu Lucian Dragoș Bogdan am scris două povestiri, din care numai una a fost publicată (Lună albă, lună stacojie), o trilogie cyberpunk (Omul-fluture”,„ Maya”, „Sindromul Charlotte) și un volum steampunk (Un străin în regatul Assert”).
Am mai colaborat la volumele 3.4, 3.6 (sf),Noir de București„, „Gastro Noir”, „Noir de Timișoara” (polițiste), Schițe de iubire și Castele de nisip (romance), Sub apa dragonului strâmb (fantasy/fantastic) ultimele trei fiind coordonate alături de Lucian.

5 ❤ Cea mai mare provocare din viața …

Probabil au fost mai multe, însă am descoperit asta abia după ce le-am depășit. Trăgând o linie, n-aș putea spune care a fost mai mare, pentru că ele au venit pe planuri diferite, la vârste diferite, am trecut peste ele sau prin ele, au lăsat sechele cărora le-am descoperit mai târziu rădăcinile… Fiind un pic superstițioasă, cred că, dacă nu le menționez, nu voi mai avea parte de altele. Dar așa, ca un exemplu, o provocare a fost publicarea cărților mele și ieșirea, în fața cititorului, cu ele. Înțelegerea și asumarea responsabilității ce decurge din fiecare vorbă scrisă.

6 ❤ Cel mai mare critic al scrierilor mele…

e cititorul din mine. Pe de o parte, după ce văd cartea pe hârtie, găsesc mărunțișuri pe care-aș vrea să le schimb. Pe de altă parte, simt că o poveste, odată scrisă, așa trebuie să rămână. O schimbare cât de mică ar transforma-o în altă poveste.

7 ❤ Iubitorii de carte pot procura carțile mele…

disponibile pe site-ul editurii Tritonic, precum și pe platformele online: libris, elefant, librarie.net, emag. Volumele semnate de mine pot fi împrumutate de la bibliotecile din Ploiești și din Alba Iulia, Cluj, Craiova, Iași, Dâmbovița. Editura participă la târgurile de carte, la diverse festivaluri din țară, organizează lansări atât în București cât și în orașele de unde vin autorii, la bibliotecile județene de acolo sau în locuri mai puțin formale.

8 ❤ Cartea cu care mă delectez acum, când am un minut liber (dacă îl am) este …

N-am mai citit nimic de vreo săptămână. Sunt într-o perioadă de pauză. Cel mai recent roman terminat e „Cronicile fetei lup” vol. I: Ceața, de Cristina Nemerovschi. Nu de alta, dar de la o vreme colaborez cu redacția minunatei reviste de sf&f Galaxia 42 și ar cam trebui să le ofer o recenzie.

9 ❤ Sportul și alimentația în viața mea…

Sunt într-o relație complicată cu aceste două componente ale vieții. N-am fost niciodată o persoană sportivă, ba mai mult, din copilărie asociez lectura unei cărți (mai ales a uneia care-mi place tare) cu ronțăitul de „ceva bun”. În ultimii ani am redus ronțăiala, ba chiar, până în octombrie 2019 am mers doi ani jumate la fitness, de trei ori pe săptămână. S-au ivit diverse chestii, în primăvară au apărut restricțiile, așa că… trebuie să-mi fac curaj să-mi reiau vechile obiceiuri bune.

10 ❤ Acum scriu …

Al treilea volum (și ultimul) din seria „Povești la castel”, al cărui titlu e „Inima castelului”.

11 ❤ Personajele de sex opus (le descriu ușor, greu, …)

Cu toate personajele trebuie să ai grijă, să le „construiești” vii și credibile. Ale mele sunt, în mare majoritate, masculine. Recunosc că sunt norocoasă din punctul ăsta de vedere, pentru că beneficiez de consilierea bunilor mei prieteni, Lucian Dragoș Bogdan și Daniel Timariu, autori, la rândul lor de sf, fantasy, polițiste, romance. Când citesc un manuscris de-al meu, mă trag de mânecă atunci când, prin prisma unui bărbat, un personaj sau altul nu are reacția așteptată de ei sau face lucruri pe care un bărbat nu le-ar face niciodată. Nu s-a întâmplat de multe ori, dar s-a întâmplat.

12 ❤ Cât de greu/ușor îmi este să trec de la lucrarea scrisă deja la una nouă?

Nu foarte ușor. Am nevoie de o perioadă în care să mă „curăț”, cum zic eu. Sau, poate, caut doar un pretext pentru o mică leneveală, un timp în care să citesc, să mă uit la filme, să pierd vremea pe internet.

13 ❤ Pasiunile mele sunt scrisul și ….

cititul.

14 ❤ Când scriu (e nevoie de liniște totală și multă concentrare /o fac cu muzica pornită / …)…

Nu mă deranjează prea mult zgomotul din jur. Reușesc să mă rup de ce se întâmplă dincolo de tastatură.

15 ❤ Slăbiciunile mele sunt…

Cum am zis mai sus, sunt destul de superstițioasă. Recunoscându-le, acum, m-aș considera mai vulnerabilă. Nu zic că n-am slăbiciuni, doar că nu vreau să le dezvălui.

16 ❤ Activitatea mea poate  fi urmărită de cititori pe …

Facebook: Teodora Elena Matei
Author facebook: Teodora Matei – autor
Instagram: Teodora Elena Matei
Twitter: @TeoMatei2

17 ❤ Literatură asemănătoare ca stilul meu (nu am întâlnit/ am întâlnit la…)…

Sper să nu fie interpretată ca lipsă de modestie următoarea afirmație, dar eu cred că suntem unici. Așa cum ADN-ul ne face unici din punct de vedere genetic, modul în care privim lumea, educația și sistemul de valori prin care o judecăm ne conferă un stil unic. Evident, cititorul este cel care, în urma lecturii, își alege stilul sau autorul preferat. Uneori, numele acestea sunt aproape necunoscute, nefiind promovate pe scară largă, însă acesta nu poate fi decât un avantaj al autorului ce s-a luptat, cu puterea cuvintelor și ideilor sale, să iasă din anonimat.

18 ❤ Opera (creația artistică) mea iubită este… scrisă de…

Sincer, acum, nu pot alege o singură operă și un singur autor. Poate aș nedreptăți pe cineva numai pentru că nu-mi vine în minte titlul cărții sale, însă citesc aproape în egală măsură cărți sf, fantasy, polițiste și (recunosc, mai puțin în ultimul timp) cărți de dragoste.

19 ❤ Dacă aș avea şansa să călătoresc în timp şi spaţiu aș vrea să merg… (De ce?…)

Aș vrea să merg în trecut, dar nu într-un moment anume, ci în diverse perioade când s-au inventat anumite lucruri, să văd modul cum au fost primite de oamenii de-atunci, să simt scânteia care a inspirat invenția respectivă. Poate părea hilar dar eu, din liceu, am rămas fascinată de Benjamin Franklin, care a inventat papucii, paratrăsnetul și umbrela. De Edison, cu becul și fonograful. De James Watt, cu motorul cu abur. De oameni ce au oferit altora posibilitatea de a accede dincolo de condiția lor de până atunci.

20 ❤ Dacă aș avea posibilitatea să mă întâlnesc cu vreun personaj literar, acesta ar fi…  (De ce?…)

Cu Nikos, personajul principal din „Poveștile castelului”, ca să-l întreb de ce m-a ales pe mine să-i spun povestea și să-l asigur că e îndrăgit de o mulțime de oameni.

21 ❤ O zi din viața mea …

În timpul săptămânii, începe, în mod normal, la 6:10, când sună ceasul (de fapt, alarma telefonului). Urmează 8 ore la birou, câteva ore cu familia sau prietenii și, printre picături, ceva timp dedicat scrisului, cititului… În weekend mă dedic destul de mult treburilor casnice pentru că sunt departe de mine miturile conform cărora un autor stă în turnul de fildeș și scrie necontenit, dedicându-și viața operei literare. Să fim serioși! Un autor român spală vase, rufe, pe cele din urmă le mai și calcă, dă cu aspiratorul, cu mopul, face piața, verifică temele copiilor dacă aceștia au nevoie… Și așa mai departe. 

22 ❤ În lumea în care trăiesc îmi displace …

fățărnicia.

23 ❤ Editura cu care colaborez este…

Tritonic.

24 ❤ Cum aș motiva o persoană să se apuce de citit ?

Habar n-am. Nevoia de a citi sau de a acorda încredere muncii omului pe care-l știi din cu totul alte circumstanțe ține de gradul de deschidere a persoanei respective. Însă aici aș vrea să vă spun cum am convins un om să mă asculte, să mă caute la un târg de carte și, apoi, să investească în cărțile mele și ale colegilor mei autori.
Am mers, cu stand de autor, pe Aleea Artiștilor, la East European Comic Con-București: în  2018 cu Lucian Dragoș Bogdan și în 2019 cu Lucian Dragoș Bogdan și Daniel Timariu. În mai 2019, s-a apropiat de stand un tânăr înalt, bine făcut. L-am interpelat și i-am arătat, pe masă, cărțile noastre, l-am întrebat dacă i-ar plăcea să citească ceva scris de un autor român contemporan, sau dacă ar vrea să știe ceva despre titlurile expuse. Mi-a spus că nu prea citește, dar se uită destul de mult la TV, la emisiuni educative, documentare, etc… Apoi m-a întrebat dacă mergem și prin Cluj. Fără să am nici cea mai mică idee că, în octombrie 2019, urma să se organizeze Transylvania Comic Con, i-am răspuns că, dacă vom avea ocazia, vom merge negreșit. Ne-am luat la revedere, el n-a cumpărat nimic, dar m-a asigurat că i-a plăcut tare mult cum am vorbit despre cărțile expuse. Ei bine, câteva luni mai târziu, același tânăr ne-a căutat la Transylvania Comic Con unde am mers în aceeași formație de trei și a luat nu mai puțin de cinci cărți, cu promisiunea de a le citi pe toate.
Până la urmă, ca în orice relație, cea cu cititorul ține de chimie și de încredere.

25 ❤ Planurile/viziunile mele pentru frumosul viitor sunt…

Să reușesc să-mi păstrez mintea limpede și să duc la bun sfârșit toate proiectele. Să-mi țin familia și prietenii dragi aproape.

Și câteva cuvinte pentru toți iubitorii de carte …

❤ Autorii români contemporani au mult de oferit. Nu trebuie decât să le acordați încredere. Să mergeți la lansări atunci când auziți nume precum: Teodora Matei, Bogdan Hrib, Anamaria Ionescu, Lucian Dragoș Bogdan, Daniel Timariu, Monica Ramirez, Dănuț Ungureanu, Liviu Surugiu, Alexandru Lamba, Miloș Dumbraci, Cristi Vicol. Să le căutați cărțile în bibliotecile din orașul de unde sunteți. Faptul că nu se ascund în spatele unui pseudonim pe diverse platforme, că pot fi găsiți la târguri de carte, la lansări, pe Facebook, pe Instagram, că vă răspund la mesaje, ar trebui să vă confere încredere în niște oameni care trăiesc aceleași vremuri ca și voi, doar că-și permit să viseze mai mult. ❤

❤ O discuție foarte frumoasă ❤

Eu vă mulțumesc mult doamna Matei pentru această discuție interesantă și pentru împărtășirea atâtor momente deosebite și, până în acest moment, neștiute din viața Dvoastră.
Vă doresc mult succes în realizarea planurilor propuse și să vă bucurați de un număr mare de oameni ce vă admiră și vă iubesc creațiile, iar noi cu drag vom urmări toate noutățile Dvoasră literare apărute.
Să puteți culege mereu și oriunde acea inspirație necesară pentru a crea și a face lumea și omul din ea mai frumoase și mai bune.

❤ Sănătate și numai bine! ❤

Pentru a accesa mai ușor paginile Autorului puteți face clic pe oricare poză sau pe denumirea conturilor din articol.
Cărțile le puteți comanda făcând clic pe site-urile indicate mai sus.

În articol sunt prezentate poze din arhiva personală a scriitoarei (cu acordul acesteia).

Publicitate

2 comentarii

  1. arcidalia spune:

    Mi-au placut si intrebarile si raspunsurile sincere ale Teodorei.Am cunoscut-o personal la targ,mi-e tare draga si va recomand cartile ei.Felicitari Teodora!Felicitari Naty!

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise