Lilia Calancea

Haideți să ne cunoaștem!

1 ❤ 10 momente importante din viața mea

Născută… lângă gara din Strășeni. Prin urmare, primele zgomote din copilărie sunt legate de mișcarea marfarelor. Primii pași tot acolo i-am făcut, sub roțile marfarelor, culegând romanițe, în minunatul iz de gudron și istorie ascunsă.
Frați/surori… Am o soră mai mică. Victoria.
În copilărie mă vedeam… învățătoare de clasele primare. Și am devenit, peste ani. Știu bine, și mi-au confirmat-o profesorii care asistau la orele mele, că asta e vocația mea. Eu, desigur, am ales să-mi complic viața. Rătăcesc până acum.
Obiectul preferat la școală era… literatura rusă.
Ghidușia rămasă în memorie este… Să fi avut poate vreo trei ani? Mama m-a pierdut într-o biserică. Adică m-a lăsat de mânuță, căci boteza un copil și nu putea să-l țină cu un braț. Am profitat de moment și am evadat drept… sub fusta popii. M-am încâlcit în straiele lui și nu puteam ieși. Nu vedeam lumina. A fost prima mea rătăcire.
Prima dragoste… a fost mai mult decât dragoste. Afecțiune tandră și profundă. În clasele primare am avut un coleg de bancă, lângă care m-am simțit mereu protejată și preferată. Nu e lucru puțin la o vârstă inocentă. Această siguranță și candoare m-a ghidat în relația mea ulterioară cu bărbații. Inocența și lejeritatea mea a încântat pe mulți, dar și nedumerit).
Autorul care m-a făcut să visez este… Din copilărie? „Harap Alb”, de Ion Creangă. Nici nu este de mirare. O bună parte din poveștile lui sunt inspirate din mitologia greacă. Eterna sursa de încântare.
Cartea preferată este…Frații Karamazov
M-am apucat să scriu (din motivul)… (la ce vărstă)… Debutul meu e strâns legat de maternitate. Alăptam. Nu dormeam nopțile. Atunci au apărut primele texte. Ironice. Despre maternitatea „prea-fericită”, evident. Ulterior mi-am creat un blog, care în puțin timp a devenit neașteptat de popular.
În momentul de față… mă aflu pe insula grecească, Chios, în vizită la părinții soțului. În restul anului trăiesc la Bruxelles.

2 ❤ Prima mea scriere este (și la ce vârstă)…

Literară? De valoare? Încă nu e publicată. Am abia 42 de ani. La vârsta asta puțini scriitori produc ceva cu adevărat valoros și durabil în timp. Dacă aș fi publicat tot ce am prin sertare, aș fi ajuns deja la o duzină de cărți. Timpul și lectura însă m-au învățat să fiu selectivă.

3 ❤ Prima mea publicație este… (genul literar, de unde vine ideea, mesajul cărții, dedicația, titlul vine primul sau ultimul, mai importantă este emoția/mesajul/…)

Un pariu cu mine însămi: pot sau nu să scriu o carte care s-ar vinde ca pâinea caldă? Pariul nu are nimic cu literatura. „Regina nopții” e un roman. În el am descris ambianța mea din fiecare vară. Personajul principal este Grecia. O explozie de senzualitate și poftă de viață. Revenirea la lucruri simple și esențiale. Cine nu a stat măcar o săptămână pe o insulă grecească nu va înțelege ce m-a apucat să scriu regina.

4 ❤ Lucrările scrise până la momentul actual sunt…

Regina nopții” (roman), editura Pontos, 2014
Sub Constelația Lyrei” (roman), editura Arc, 2017
Bocete de nuntă” (proza scurtă), Editura Arc, 2019

5 ❤ Cea mai mare provocare din viața mea este (a fost)…

Încă nu a fost. Totul e înainte.

6 ❤ Cel mai mare critic al scrierilor mele…

Eu. Dar norocul meu e că lumea nu mă ia în serios.

7 ❤ Iubitorii de carte pot procura cartea mea…

Teoretic, ar trebui să fie în toate librăriile din Chișinău. Pentru livrările de peste hotare pot fi comandate prin Lea Art (contactele sunt pe facebook) https://galerie-moldave.fr/

8 ❤ Cartea cu care mă delectez acum, când am un minut liber (dacă îl am) este…

Mă delectez… e prea cinic spus, în cazul cărții de pe noptieră. Cu toate că… e atât de bine scrisă și documentată încât, din păcate, pot spune că mă delectez. E o carte-interviu (560 de pagini) cu Franz Stangl, directorul lagărului nazist de exterminare, Treblinka. Am citit un munte de cărți la temă. Așadar, cred că știu să apreciez o lucrare cu adevărat excepțională. Ca structură, formă și conținut.

9 ❤ Sportul și alimentația în viața mea…

Joggingul. Mănânc tot ce poate digera stomacul. Dar el nu prea poate de la o vreme.

10 ❤ Acum scriu…

Nuvele. Foarte diferite de tot ce am scris până acum.

11 ❤ Personajele de sex opus (le descriu ușor, greu,…)

Orice scriitor ar trebui să se împielițeze ușor. Să se metamorfozeze. Chiar și într-un gândac, dacă e necesar. Dacă nu e în stare, orice efort de scriere e inutil. Fără empatie nu ai ce face în literatură. Empatia poate fi câștigată, uneori. Prin foarte multă lectură.

12 ❤ Cât de greu/ușor îmi este să trec de la lucrarea scrisă deja la una nouă?

Ușor. Uneori lucrez la câteva cărți odată. Probabil pentru că pe noptieră am mereu câteva cărți, pe care le alternez ușor. Chestiune de antrenament.

13 ❤ Pasiunile mele sunt scrisul…

lectura și cinematografia.

14 ❤ Când scriu (e nevoie de liniște totală și multă concentrare /o fac cu muzica pornită /…)…

Scrisul nu e doar un proces tehnic. Eu scriu în mișcare. La plimbare, la jogging, la volan, în transportul public. Gândurile se încheagă mai fluid și mai firesc, în ritm de pas. Textele mele nu se nasc pe pagină curată. Cresc mai întâi în cap. Când simt că sunt gata, pornesc laptopul. Scriu în pat. În liniște. Uneori aprind candela, cum s-a întâmplat la ultima lucrare. Nu pentru mine o țineam aprinsă, ci pentru cei despre care am scris.

15 ❤ Slăbiciunile mele sunt…

cărțile. Tremur din toate încheieturile când DHL-ul îmi aduce un nou pachet din România.

16 ❤ Activitatea mea poate  fi urmărită de cititori pe…

pe Facebook. Acolo sunt mai disponibilă decât pe instagram sau blog.

17 ❤ Literatură asemănătoare ca stilul meu (nu am întâlnit/ am întâlnit la…)…

sper că nu există, dar îmi fac iluzii desigur. Chiar și inconștient aș putea să-l imit pe Cehov, icoana mea literară, la care revin cu dragoste însutită, după studierea vreunui scriitor înNOBELat.
Cu vremea, ajungi să nu mai vrei să fii comparat cu cineva. Nici măcar cu cei mai buni. Nici măcar cu maeștri. Vrei să creezi o lume aparte, din materia ta. O planetă a ta. Oricât de mică ar fi.

18 ❤ Opera (creația artistică) mea iubită este… scrisă de…

Cehov, Gogol, Dostoievski.
Citesc cu interes scriitorii contemporani, dar revin mereu la sfânta treime.

19 ❤ Dacă aș avea şansa să călătoresc în timp şi spaţiu aș vrea să merg… (De ce?…)

în 1933. În camera lui Hitler. Cu un Parabellum în gentuță. Aș trage, fără să clipesc. Mi-ar fi destul trei secunde ca să tentez să scap lumea de oribilele pagini din istoria omenirii, legate de Auschwitz, Sobibor, Belzek, Treblinka…

20 ❤ Dacă aș avea posibilitatea să mă întâlnesc cu vreun personaj literar, acesta ar fi…  (De ce?…)

Un personaj monstruos. Oricare. Răutatea are o mie de fețe, bunătatea doar una. Mă interesează varietatea și nuanțele. Provocările. Vindecările.

21 ❤ O zi din viața mea…

Rutina unei femei măritate, mame și nane. În rest, foarte multă lectură. Și filme.

22 ❤ În lumea în care trăiesc…

totul are un rost, chiar dacă îmi displac lucrurile oribile pe care nu le înțeleg.

23 ❤ Cum aș motiva o persoană să se apuce de citit?

Să înceapă să citească cărți care îi produc plăcere. Cu timpul va deveni mai selectiv. Asta înseamnă maturizare prin lectură. Maturizarea are nevoie de etape și de timp. De evitat snobii literari.

24 ❤ Planurile/viziunile mele pentru frumosul viitor sunt…

Din anul 2020, nu-mi mai fac planuri.

Și câteva cuvinte pentru toți iubitorii de carte…

Citiți proza scurta a lui Cehov. Veți învăța, în scurt timp, că literatură de valoare nu înseamnă plictiseală.

❤ O discuție foarte frumoasă și interesantă ❤

Eu vă mulțumesc mult Lilia pentru timpul acordat acestui interviu și pentru împărtășirea atâtor momente deosebite din viața dumneavoastră.
Vă doresc mult succes în continuare și să vă bucurați de un număr mare de oameni ce vă admiră creațiile, iar noi cu drag vom urmări toate noutățile dumneavoasră literare apărute.
Să puteți culege mereu și oriunde acea inspirație necesară pentru a crea și a face lumea și omul din ea mai frumoase și mai bune.

❤ Sănătate și numai bine! ❤

Pentru a accesa mai ușor paginile Autorului puteți face clic pe oricare poză sau pe denumirea conturilor din articol.
Cărțile le puteți comanda făcând clic pe site-urile indicate mai sus.

În articol sunt prezentate poze din arhiva personală a scriitoarei (cu acordul acesteia).

Publicitate

2 comentarii

  1. arcidalia spune:

    Frumos interviu!Felicitari amandorura!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Mulțumim mult, draga Arci 🥰

      Apreciază

Comentariile sunt închise