Dorian Stoilescu

Haideți să ne cunoaștem!

1 ❤ 10 momente importante din viața mea

M-am născut… în 1967 în orașul Galați.
Frați/surori… singur la părinți
În copilărie mă vedeam… lider de meserie (voiam să câștig tot).
Obiectul preferat la școală era… câteodată matematica, câteodată româna și îmi plăcea și istoria
Ghidușia rămasă în memorie este …(la ce vârstă)… la grădiniță nu am mai vrut să-mi joc rolul și o bucată mare de spectacol s-a anulat din cauza mea.
Prima dragoste „am simțit-o” la vârsta de… 11 ani, într-o tabără de 6 zile. Nu am mai întâlnit-o niciodată pe fata aceea.
Autorul care m-a făcut să visez este… Arthur Rimbaud, Charles Baudelaire, Nichita Stănescu, Mihai Eminescu.
Cartea preferată este… greu de ales una singură. Poeziile lui Roberto Bolano, Walt Whitman și Robert Adamson. Proza lui Gustave Flaubert, Andre Gide, Kurt Vonegut, Liviu Rebreanu și Marin Preda.
M-am apucat să scriu (din motivul)… (la ce vărstă)… M-am (re)apucat de patru ori de scris pentru că simțeam că mă exprim bine prin scris, că am ceva de spus prin scris și că fără scris totul se pierde. Prima dată am scris pe la 10-11 ani (și mai mult eram bun la analiza altor texte decât să fiu în stare să scriu un poem). Apoi, pe la liceu, am citit mai mult și am încercat să scriu câteva poeme mai naive, de început. După care am făcut o lungă pauză de peste 15 ani. M-am reapucat și am scris 40-50 de poezii, unele bune, am fost publicat, dar ulterior am pierdut caietul și am rămas numai cu vreo 5-6 poezii care apăruseră într-un ziar. Iar am avut o pauză de peste 15 ani și m-am reapucat în 2018 de scris poezii. De atunci scriu constant, aproape zilnic.
Acum sunt… în Sydney, Australia, de 8 peste ani.

2 ❤ Prima mea scriere este (și la ce vârstă)…

Cum am spus, primele poezii sunt de la generală și îmi pare bine că le-am pierdut. Pe cele naive de la liceu mi le aduc aminte și acum.

3 ❤ Prima mea publicație este… (genul literar, de unde vine ideea, mesajul cărții, dedicația, titlul vine primul sau ultimul, mai importantă este emoția/mesajul/…)

În revistă, prima dată am apărut cu 5-6 poeme (majoritar religioase) prin anul 2000 în Școala Gălățeană. În volum, primul meu volum de poezii este „În fața tirului” apărut în 2019.

4 ❤ Lucrările scrise până la momentul actual sunt…

Am scris mai mult poezii, peste 300 de poezii în română și 100 în engleză, dintre care au apărut mai mult de 100 în Convorbiri Literare, Vatra, Poesis International, Poezia, Viața Românească, Familia, Itaca, Kryton, Sintagme Literare, Porțile Nordului, Conta, Argo, Monitorul de Poezie, Metafora, Contraste Literare, eCreator, Axis Libri și Parnas 21 (în română) și Live Encounters Magazine (Poetry & Writing), WestZine Antolohy, Writers Group Inc. Anthology și Between Dusk and Dawn Romanian/ Australian Literature Anthology în engleză. 
Am scris și ediția a doua a primului volum de poeme „În fața tirului”. Poezii sociale, de migrație, despre zona Galați-Brăila-Dunăre și de dragoste. Am terminat al doilea volum de poeme „Stetoscopul stelelor migratoare”. Am tradus mai mult din poezia australiană (în special Robert Adamson și John Kinsella). Și am mai scris și publicat câteva nuvele și eseuri.

În afara literaturii, am mai scris trei manuale de informatică și 20 de articole universitare”

5 ❤ Cea mai mare provocare din viața mea a fost…

să scriu volumul de poezii de acum „MMA blues”. Pe termen lung ar fi să continui să scriu în ambele limbi (română și engleză).

6 ❤ Cel mai mare critic al scrierilor mele…

au scris membrii din cenaclurile la care prezint (Noduri și Semne din Galați, New Writers Group Inc din Sydney). Alte condeie: Ana Blandiana, Alexandru Cistelecan, Mihaela Meravei și Ana Emilia Sava.

7 ❤ Iubitorii de carte pot procura cartea mea…

contactându-mă pe FB. Dacă vor cartea „În fața tirului” în format pdf, am copyrightul cărții pentru prima ediție și în principiu încă este gratuită (pentru cei care vor exemplar tipărit i-aș sfătui să citească mai întâi pdf-ul și dacă mai vor cartea la ei pe raft, atunci să facă o comandă). Când va apărea în a doua ediție (este gata, am câteva posibilități dar nu m-am hotărât în privința editurii), nu știu cine o să aibă copyrightul.

8 ❤ Cartea cu care mă delectez acum, când am un minut liber (dacă îl am) este…

Antologie de poezie postmodernistă Americană și poeziile lui Virgil Mazilescu.

9 ❤ Sportul și alimentația în viața mea…

Mă duc rareori la sală, mai mult mă plimb cu câinele meu ciobănesc german. Încerc să am o alimentație cât mai sănătoasă cu vegetale multe și pește.

10 ❤ Acum scriu…

volumul de poezii „Blues MMA” (în română), „The stethoscope of migrating stars” în engleză.

11 ❤ Personajele de sex opus (le descriu ușor, greu,…)

Le descriu ușor, dar amestec lucruri reale, biografice, cu cele imaginare. Nu scriu memorii, așa că nimic nu rămâne pur biografic.

12 ❤ Cât de greu/ușor îmi este să trec de la lucrarea scrisă deja la una nouă?

Dacă am terminat cu adevărat, trecerea e ușoară și binevenită. Altfel, mai pun cartea deoparte și mai aștept.

13 ❤ Pasiunile mele sunt scrisul și…

bineînțeles cititul literaturii române, de limbă engleză și de limbă spaniolă, care trebuie să vină cumva armonios împreună cu scrisul. Și mai citesc despre spiritualitate, istorie, computere, educație financiară. Încerc să învăț spaniola, dar nu prea fac progrese.

14 ❤ Când scriu (e nevoie de liniște totală și multă concentrare /o fac cu muzica pornită /…)…

câteodată prea multă liniște îmi dăunează. Dar e nevoie de plimbare, concentrare, muzică, întâlnire la cafea și altele. Am nevoie de discuții cu prieteni (mulți sunt și ei scriitori, și chiar când nu sunt încerc să le spun ce  scriu într-un mod cât mai accesibil pentru că așa poate înțeleg mai mult ce ar vrea un cititor de la mine).

15 ❤ Slăbiciunea mea este…

faptul că mă concentrez foarte greu. Pierd mult timp (câteodată) până mă apuc să scriu în direcția care mi se pare bună.

16 ❤ Activitatea mea poate  fi urmărită de cititori pe…

contul meu de Facebook. Majoritatea poemelor apărute în reviste sunt disponibile gratis pe internet.

17 ❤ Literatură asemănătoare ca stilul meu (nu am întâlnit/ am întâlnit la…)…

Ca orientare literară, mă interesează metamodernismul și mă declar scriitor metamodernist. Pentru că am trăit în trei țări (România, Canada, Australia),  asta mă face oarecum deosebit în privința destinului literar dar îmi dă și multe bătăi de cap. Eu nu voi ști poate România așa de bine ca cineva care a rămas în țară, ce să mai vorbesc despre Canada și Australia. Oricum, încerc să citesc cât mai multe despre cultura și literatura lor și încerc să scriu cât mai multe traduceri ca un act de acomodare. De asemenea, încerc să citesc literatura americană (și nord-americană și latino) și britanică.
Poezia mea este în multe feluri asemănătoare cu Roberto Bolano și Allan Ginsberg, dar las pe critici să-și facă treaba.

18 ❤ Opera (creația artistică) mea iubită este… scrisă de…

Sunt mulți scriitori pe care deja i-am enumerat. Aș mai adăuga Caragiale, Goethe, Kafka, poeții australieni Les Murray și Judith Wright.

19 ❤ Dacă aș avea şansa să călătoresc în timp şi spaţiu aș vrea să merg… (De ce?…)

în Paris la începutul secolului XX. Pentru că atunci au venit artiști din toate colțurile lumii și s-a inovat mai mult ca niciodată.

20 ❤ Dacă aș avea posibilitatea să mă întâlnesc cu vreun personaj literar, acesta ar fi…  (De ce?…)

Apostol Bologa din „Pădurea Spânzuraților”, mă impresionează mereu cartea asta, fiecare rând din ea.

21 ❤ O zi din viața mea…

o încep prin a mă gândi ce să fac deosebit. Nu neapărat un  program fix, pentru că la mine nu merge. Mă gândesc la lucrurile ce trebuie făcute și oamenii care trebuie întâlniți în acea zi. Citesc câteva poeme noi (rareori termin o carte întreagă de poezii), mă plimb cu câinele, mă duc la slujbă și pun deoparte câteva ore de scris.

22 ❤ În lumea în care trăiesc îmi displace…

birocrația, ipocrizia și lipsa de creativitate. Și mai ales bârfa și tabloidizarea.

23 ❤ Editura cu care colaborez…

Am colaborat cu mai multe edituri dar volumul meu de poezii l-am publicat la o editură mai mică, Editura Agol din București. Editorul, Dan Iancu este o persoană generoasă, el însuși un poet valoros, editează și face grafică (inclusiv coperțile) la un nivel deosebit.

24 ❤ Cum aș motiva o persoană să se apuce de citit?

Ideal, aș vrea să fie doar prin cărțile mele. Dar poate o să fie pentru un număr redus. Și atunci, nu cred că merge să-i motivez doar spunându-le de ce am ales eu să scriu. Poate i-aș sfătui să scrie câteva reflecții sau momente importante  din viața lor și aș încerca să le găsesc un autor potrivit acelei experiențe. Dacă nu vor sau nu pot să scrie, măcar aș discuta să-mi spună ceva la care se gândesc mult și m-aș gândi la un scriitor care să-i inspire.

25 ❤ Planurile/viziunile mele pentru frumosul viitor sunt…

Să termin cele două volume de poezii începute. Să mai scriu și câteva cronici de carte. Să pot scrie mai departe în română și engleză și să fac o sinteză mai bună între culturile celor trei țări în care am trăit. Să continui metamodernismul în poezie, proză sau eseu.  Să pot continua traduceri din literatura de limbă engleză. Să scriu mai multă proză și eseu decât până acuma.
Dar până la urmă, e important ce termini nu ceea ce vrei să scrii. Așa că dacă n-am scris prea mult nu încerc să mă scuz.  Dacă am scris numai două volume de poezie, e iarăși fără scuze.

Și câteva cuvinte pentru toți iubitorii de carte…

Scrierile mele nu sunt citite numai de scriitori și critici. În general încerc să scriu poeziile mele pentru a fi accesibile pentru un cititor sensibil și inteligent, nu neapărat ultra-citit. Da, consider că este bine așa. Și am avut de învățat multe de la cititori. Le mulțumesc!

❤ O discuție interesantă ❤

Eu vă mulțumesc mult domnule Stoilescu pentru timpul acordat acestui interviu și pentru împărtășirea atâtor momente deosebite și, până în acest moment, neștiute din viața dumneavoastră.
Vă doresc mult succes în realizarea planurilor propuse și să vă bucurați de un număr mare de oameni ce vă admiră creațiile, iar noi cu drag vom urmări toate noutățile dumneavoasră literare apărute.
Să puteți culege mereu și oriunde acea inspirație necesară pentru a crea și a face lumea și omul din ea mai frumoase și mai bune.

❤ Sănătate și numai bine! ❤

Pentru a accesa mai ușor paginile Autorului puteți face clic pe oricare poză sau pe denumirea conturilor din articol.
Cărțile le puteți comanda făcând clic pe site-urile indicate mai sus.

În articol sunt prezentate poze din arhiva personală a scriitorului (cu acordul acestuia).

Publicitate