Claudia Elena Peter

Haideți să ne cunoaștem!

1 ❤ 10 momente importante din viața mea

M-am născut… la Sebeș Alba. Am crescut până după liceu în Cugir, Alba. Apoi am locuit în Cluj Napoca și Arad, ca să mă stabilesc acum 20 de ani în frumosul oraș din vestul țării, Oradea.
Am… o soră mai mică cu 3 ani.
În copilărie mă vedeam… scriitoare și creatoare de modă, tangențial… am cam ajuns. Predau design vestimentar la Liceul de arte și am publicat deja 2 cărți!
Obiectul preferat la școală era… limba română, engleza și desenul.
Ghidușia rămasă în memorie este… Când am plecat pe la șase ani în piață, să-mi cumpăr inel! Evident că m-am pierdut și țin și acum minte spaima îngrozitoare că nu o să-i mai văd niciodată pe ai mei! Dar tata m-a găsit destul de repede, din fericire, dar cumva spaima că nu o să mai găsesc un loc sau o ființă dragă, îmi revine de atunci în vis, ca un laitmotiv.
Prima dragoste „am simțit-o” la vârsta de… 21 de ani, cred. Sunt norocoasă, omul de care m-am îndrăgostit atunci, e și acum lângă mine.
Autorul care m-a făcut să visez este… Nu aș putea alege numai unul, citesc de când mă știu, cred că au existat oarecum perioade definitorii de influențe, în liceu Camil Petrescu, în facultate literatura rusă, Dostoievsky, Cinchiz Aitmatov, Gogol. Apoi am descoperit realismul magic a sud-americanilor Llosa, Marchez și japonezului Haruki Murakami. Dar și literatura americană m-a făcut să visez, John Steinbeck, Philip Roth, Raymond Carver. Acum îi ador pe Pascal Bruckner și Milan Kundera.
Cartea preferată este… Iar nu pot alege, au fost multe, „Cel mai iubit dintre pământeni” Marin Preda „Războiul nu are chip de femeie” Svetlana Alexievici, „Cele 40 de legi ale iubirii” Elif Shafak, „Pădurea norvegiană” Haruki Murakami.
Scriu… de când mă știu, la 12 ani m-am hotărât și l-am anunțat mândră pe tata că vreau să scriu o carte, iar el m-a sfătuit să încep cu un caiet! Și am scris multe caiete, le citeau colegele în liceu.
Acum stau… în Oradea, cel mai frumos oraș din țară!

2 ❤ Prima mea scriere…

La 12 ani, un roman de război, intitulat „Datoria”, inspirat din povestirile bunicului, veteran de război. „Roman” e mult spus, evident, au fost câteva caiete pe care le-am și ilustrat, era ceva poveste romantică și eroul moare în război!

3 ❤ Prima mea publicație este…

„Departe spre acasă” în 2011, roman publicat la editura Lumen în urma unui concurs de debut. Este un roman despre căutarea identității, o româncă emigrată, căsătorită cu un diplomat italian, prinsă într-o căsnicie violentă. Acțiunea de petrece în Italia și Africa de Sud.

4 ❤ Lucrările scrise până la momentul actual sunt…

Romanul „Departe spre acasă” și „Desene cu se(crete)”, proză scurtă, editura Singur 2017. Colaborez cu reviste literare de câțiva ani de zile ca și redactor de proză și artă, „Revista AC”, „Negru pe alb”, „Agora artelor” și „Artă și candoare”, am scris multe articole de artă și proză

5 ❤ Cea mai mare provocare din viața mea a fost…

să-mi găsesc locul, am locuit în mai multe orașe! Să-mi găsesc jobul ideal, să reușesc să trăiesc făcând ce-mi place, cred că am reușit, dar cu multă muncă.

6 ❤ Cel mai mare critic al scrierilor mele…

sunt Eu! Scriu relativ repede, dar rescriu la infinit.

7 ❤ Iubitorii de carte pot procura cartea mea…

Prima carte are tiraj epuizat, a doua… de la mine, dar și acolo e pe terminate tirajul.

8 ❤ Cartea cu care mă delectez acum, când am un minut liber (dacă îl am)…

Tocmai am terminat „Cartea râsului și a uitării”, Milan Kundera, absolut genială! Și am început „Vănătorii de zmeie”, Khaled Hosseini.

9 ❤ Sportul și alimentația în viața mea…

Plimbările, mersul pe jos. La alimentație am grijă, nu pot digera ușor orice!

10 ❤ Acum scriu…

roman, rescriu de 3 ani deja, dar cred că am ajuns la o variantă finală, aproape de publicare. Am postat doar fragmente, iar titlul încă nu l-am divulgat. E un roman psihologic, prin care mi-am azvârlit afară mulți „monștrii”.

11 ❤ Personajele de sex opus (le descriu ușor, greu,…)

cred că mi-e relativ ușor să fiu băiat în scris, poate pentru că întotdeauna m-am înțeles bine cu băieții.

12 ❤ Cât de greu/ușor îmi este să trec de la lucrarea scrisă deja la una nouă?

Am în paralel cel puțin 2 proiecte, deci pot să mă apuc imediat de altceva.

13 ❤ Pasiunile mele sunt scrisul și…

arta vizuală. Sunt artist plastic de profesie și profesor. Iubesc designul vestimentar, pictura, artele textile. Și cititul!

14 ❤ Când scriu…

În prima fază de creație scriu cu muzică, mă inspiră anumite melodii, instrumente. Dar în faza de corectură, editare, rescriere trebuie să fie liniște, uneori citesc cu voce tare, să aud povestea dacă curge cum trebuie.

15 ❤ Slăbiciunile mele sunt…

copiii, ai mei de acasă, Paul și Sara, ai mei de la școală

16 ❤ Activitatea mea poate  fi urmărită de cititori pe…

Blogul meu pe wordpress Claudia Elena Peter, pagina de facebook, Autor Claudia Peter site-ul pentru artă vizuală și vitralii Adipart – Vitralii & Pictură.

17 ❤ Literatură asemănătoare ca stilul meu…

Nu m-aș putea compara cu marii scriitori, care au un stil deja bine definit, eu caut și experimentez…

18 ❤ Opera (creația artistică) mea iubită este… scrisă de…

Aș pomeni aici literatura scrisă de câteva autoare și câteva cărți din literatura română, care mi-au mers direct la suflet, Cella Serghi „Pânza de păianjen”, Gabriela Adameșteanu „Dimineața pierdută”, Magda Petreu „Acasă pe câmpia Armaghedonului”.

19 ❤ Dacă aș avea şansa să călătoresc în timp şi spaţiu aș vrea să merg…

laTokio cel magic, pe urmele lui Haruki Murakami și Africa de Sud, locul unde se petrece acțiunea romanului meu „Departe spre acasă”.

20 ❤ Dacă aș avea posibilitatea să mă întâlnesc cu vreun personaj literar, ar fi…

personajele din literatură care-mi vin rapid în minte… Olguța din „La Medeleni”, Doamna T din „Patul lui Procust”, Kate din „La răsărit de Eden”, un personaj negativ!  Seducătorul Dorian Gray a lui Oscar Wild.

21 ❤ O zi din viața mea…

Sunt destul de ocupată, sunt profesoară, mamă, artist plastic. Atunci când nu lucrez pentru școală sau nu pictez pentru vreo expoziție, cu siguranță scriu articole sau editez romanul în lucru. Iar seara de regulă citesc câteva pagini din cartea de pe noptieră sau urmăresc un film.

22 ❤ În lumea în care trăiesc îmi displac…

prostia, lipsa de păreri proprii, știrile false și subcultura.

23 ❤ Editura cu care colaborez…

Sunt în discuții pentru publicarea noului roman, dar prefer să nu divulg deocamdată numele editurii.

24 ❤ Cum aș motiva o persoană să se apuce de citit?

Păi am făcut-o, cu copiii mei, cu elevii…, le-am dat ca teme la educație plastică să ilustreze cărți, să facă desene după romanul preferat, de nevoie s-au pus pe citit. Sau le-am împrumutat eu cărți, cumpăr destul de mult și literatură contemporană, am recomandat autori care scriu foarte bine și au înțeles că literatura nu trebuie să fie închistată, greoaie, obligatorie…

25 ❤ Planurile/viziunile mele pentru frumosul viitor sunt…

să reușesc să public mai mult, să nu mai stau atâta între cărți, timpul trece și cred că am multe de așternut.

Și câteva cuvinte pentru toți iubitorii de carte…

❤ Susțineți arta în toate formele ei, cumpărați cărți, cumpărați tablouri, mergeți la teatru și concerte. Cultura face diferența! ❤

❤ O discuție frumoasă și interesantă

Eu vă mulțumesc mult Claudia Elena pentru timpul dedicat acestui interviu și pentru împărtășirea atâtor momente deosebite din viața dumneavoastră.
Vă doresc mult succes în realizarea planurilor propuse și să vă bucurați de un număr mare de oameni ce vă admiră și vă iubesc creațiile, iar noi cu drag vom urmări toate noutățile dumneavoasră literare apărute.
Să puteți culege mereu și oriunde acea inspirație necesară pentru a crea și a face lumea și omul din ea mai frumoase și mai bune.

❤ Sănătate și numai bine! ❤

Pentru a accesa mai ușor paginile Autorului puteți face clic pe oricare poză sau pe denumirea conturilor din articol.
Cărțile le puteți comanda făcând clic pe site-urile indicate mai sus.

În articol sunt prezentate poze din arhiva personală a scriitoarei (cu acordul acesteia).

5 comentarii

  1. Mulțumesc Naty pentru că m-ai inclus și pe mine între autorii intervievați, faci un lucru minunat cu promovarea cărților și a autorilor. Îți doresc mult succes în tot ceea ce faci și cu siguranță cărțile mele viitoare o să ajungă la tine!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Îți mulțumesc din suflet, dragă Claudia Elena 🥰 A fost o plăcere cunoștința și comunicarea noastră 🙂 Abia aștept cărțile tale să le pot citi 🌹

      Apreciază

  2. Mihai spune:

    Un interviu minunat! Ce bine că ai ajuns și la Claudia, Naty! Un om fain, pe care am avut plăcerea să-l cunosc personal, o adevărată doamnă a artei și o autoare care, simt eu, are un cuvânt de spus în literatura contemporană. Romanul „Departe spre acasă” e o carte complexă, surprinzătoare, un debut în forță, iar „Desene cu (se)crete” vine să confirme un talent autentic adus la lumină. Așteptăm cu drag următorul proiect. Mult succes și felicitări pentru acest interviu, Claudia!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Mulțumim mult, Mihai, pentru arecieri și cuvintele frumase. Cu mare drag am comunicat cu Claudia Elena și ne-am cunoscut. Mă bucur mult și eu că am reușit să mai descoper încă un om frumos la chip și suflet, iar în cazul de față încă și un creator al frumosului ❤

      Apreciat de 1 persoană

    2. Mulțumesc Mihai pentru cuvntele frumoase!

      Apreciat de 2 persoane

Comentariile sunt închise