Editura „Hermann”

Cine sunteți?

Editura ”Hermann” se află în Sibiu-Hermannstadt – de unde și denumirea acestui demers profund cultural. Locația este în ”Cartierul Arhitecților” –  o regiune metropolitană nouă a municipiului ”Capitală Culturală Europeană”. Principiul ce călăuzește întreaga activitate publicistică este simplu: cultură înainte de comerț. Mai mult, libertatea autorilor este scopul acestei edituri. Tehnic, acest lucru înseamnă că editura realizează un act publicistic onest, oferind mereu autorilor ceea ce numim ”Dreptul de autor”.  În nici un caz editura sibiană nu urmărește să confiște (prin diverse proceduri contractuale) opera unui scriitor – debutant sau consacrat – urmând astfel să profite prin diferite mecanisme de marketing. În concepția noastră, o carte se descoperă mai înainte de a fi promovată excesiv. Și tot în acest fel, un scriitor se formează pas cu pas, din școală către maturitate – primând întotdeauna condiția intelectualului. Editura ”Hermann” nu participă la peisajul comercial contemporan – care propune cititorilor orice scriere – vânzarea fiind singurul scop. Dimpotrivă, aici, la Sibiu – tânăra noastră editură propune autorilor din țară un loc în care valoarea publicațiilor să asigure respectul comunității în care trăim și căreia ne adresăm. Editura sibiană a invitat mereu autori din întreaga țară, considerând că fiecare regiune are un farmec aparte și tocmai de aceea întâlnirea care se produce la Sibiu, este cu atât mai specială.

Dragă Naty, iubiți cititori, îndrăgostiți de lectură – și oameni puternici prin asta – făpturi ce aveți cheia secretelor – editura din Sibiu vine către voi cu profesionalism, cu dragoste autentică de arta publicării și mai ales respect față de omul care deschide o carte și care niciodată nu trebuie dezamăgit.

Unde putem găsi cărțile editurii Dvoastră? (zonele geografice, punctele de vânzare)

Dragă Naty, trebuie să-ți mărturisesc faptul că tu contribui foarte mult la promovarea autorilor de carte și acest lucru este extrem de benefic pentru cititori. Am remarcat cu multă plăcere faptul că blogul tău are un aer aparte, este modern, complet și mereu foarte util – plin de informații. Sub aspectul scrierii tu ai forța de a trece fără nici o problemă – de la redactarea jurnalistică la cea specifică eseului. Felicitări!

Cât despre editura ”Hermann” pe care o dezvoltăm aici la Sibiu, putem spune că ea vine către cititori cu un pachet publicistic extrem de bine recenzat. Cărțile publicate în pagina librăriei online sunt integral originale și reprezintă creații autentice ale autorilor care au ales editura noastră pentru cartea lor. Autorii care publică la noi, vin din diferite domenii – oferind cititorilor cărți de tot felul. O să vă mărturisesc tuturor un secret. În contextul mai sus prezentat,  noi am avut foarte multe ședințe în consiliul editorial înainte de a identifica cea mai potrivită modalitate de a promova lucrările autorilor prezenți în editură. Analiza SWOT a fost completă. Cunoaștem faptul că librăriile de la noi din țară sunt în mod evident monopoluri ale unor branduri consacrate. În plus mai vedem că lipsește la noi în țară, dragă Naty, ceea ce numim librărie publică – care să vină către cititori cu o carte liberă de tot soiul de contracte confidențiale. În felul acesta cititorul ar fi protejat și chiar bine consiliat – în aceste librării publice condiția fiind una singură – valoarea scrierii. Și mai ales trebuie să precizăm faptul că o astfel de librărie publică ar putea să pătrundă în toate colțurile țării de la municipii, la orașe, comune și chiar sate. Numai statul poate asigura o astfel de inițiativă, care să aibă la bază triunghiul reprezentat de: spațiu pentru cărți, librar și autori de valoare. Un vis frumos, nu? Care există pus în practică în multe state avansate, unde în afară de marile târguri de carte există și acest concept. Revenind la editura sibiană, deși iubim mult librăriile, am constatat faptul că de multe ori acolo se face prea des numai comerț, existând (în procente diferite) și cărți fără valoare, fără utilitate, fără consistență sau chiar redactate de către autori care nu reprezintă valori în peisajul scriitoricesc contemporan românesc. Și atunci, dragă Naty, stimați cititori, noi am decis să alcătuim o ”LIBRĂRIE ONLINE” în cadrul editurii noastre – delimitându-ne astfel de orice urmă de suspiciune cu privire la strecurarea nonvalorii. În acest fel autorii se simt confortabil și prestigiul editurii crește de la un sezon publicistic la altul. În concluzie, cărțile autorilor publicați la editura ”Hermann” se pot procura în format tipărit, accesând pagina librăriei online, respectiv: www.editurahermann.com. Ar fi fost banal să plasăm autorii în librării, ratând astfel un principiu pe care noi suntem convinși că și-l dorește orice editură care se axează pe aspectul cultural și nu cel comercial și anume: evitarea amestecului valorii cu nonvaloarea.

Activitatea noastră poate fi urmărită de doritori pe paginile noastre de facebook și instagram.

Care sunt genurile literare ale cărților editate?

Dragă Naty, dragi cititori, scriitori, editori, librari – ce spuneți voi dacă în România s-ar alcătui o librărie în care selecția de carte să fie realizată exclusiv de către un grup format din cei mai de seamă cărturari contemporani? Publicul cititor ar pătrunde astfel într-un spațiu cultural ireproșabil – condiția calității fiind asigurată deplin. Noi, ca editură ce susține atât autorii debutanți cât și pe cei consacrați,  o editură nouă, independentă – am găsit prin LIBRĂRIA ONLINE o astfel de ecuație – în care să putem să oferim cititorilor un loc curat, selectat, neamestecat, unde cartea publicată să fie în mod integral garantată calitativ. Și da Naty, dacă ne întrebi, suntem convinși că în mediul editorial astfel alcătuit, vom putea să aducem în acest brand publicistic autori care peste timp vor avea statutul de scriitori remarcați. Avem în cadrul editurii toate condițiile ca un autor necunoscut să fie prezentat în formula cea mai potrivită, mereu procesul editorial fiind unul particular, ce se adresează fiecărui autor în parte, fiecărei lucrări în mod separat. Ne ferim astfel de șabloane, de rigidități, de pași de urmat, contracte stufoase, promisiuni largi și lipsirea de liberate a autorilor cu privire la manuscrisul lor. Din contră, aici la Sibiu, urmărim să impunem autori care merită să evolueze. Surprinderea noastră a fost atunci când am respins un manuscris, ce nu întrunea calitatea literară minim necesară și am văzut că după câteva luni, o altă editură, din alt oraș, publicase acel autor, cu manuscrisul în aceeași stare, gestul fiind în mod evident unul comercial. În acest fel nu o să existe o scară de valori etic structurată în acest atât de sensibil domeniu al editorilor de carte.

După acest ocoliș, Naty, dragi cititori, scriitori – răspundem la întrebare afirmând faptul că editura ”Hermann” publică absolut orice gen: de la teatru la roman, de la poezie la eseu, de la istorie la filosofie, cercetare științifică, memorii, artă, fotografie, design, studii diverse, etc. Limba de publicare este atât limba română cât în egală măsură orice altă limbă de circulație internațională. Deocamdată am publicat numai în limba engleză, traduceri ale edițiilor  publicate în limba română. Și mai mult, editura chiar urmărește să  dezvolte un portofoliu publicistic care să fie de fapt o oglindă a preocupării societății – în acest fel îndeplinindu-și practic menirea – aceea de a aduce către oameni lucrările scriitorilor care în fapt provin și ei din aceeași societate – căreia se adresează. Vedeți dragilor, grija editorului este aceea ca prin forța lui de selecție și plasare corectă a autorilor în raport cu lucrările lor, societatea să primească o influență benefică, să evolueze prin carte. Și aici credem noi că am spus totul!

Există forma electronică a cărților Dumneavoastă?

O mică introducere se impune la această întrebare și o să folosim și câteva exemple. Avem toată platforma tehnică adaptată, însă deocamdată nu promovăm cartea în format electronic. Formarea unui autor nu se desăvârșește prin numărul de cărți vândute – și specialiștii cunosc acest lucru. Satisfacția că ai vându mult nu îți garantează că ai scris bine. Și adesea un anume hazard însoțește vânzările mari și nu neapărat calitatea lucrării. Fenomenul este adesea paradoxal. Dacă ne referim la autorii cunoscuți, care sunt repere ale intelectualității românești, în mod evident raportul dintre vânzare și cumpărare este unul real. Un autor necunoscut și care nici nu este un reper intelectual în comunitate – fie nu vinde, fie vinde câte ceva, fie vinde excesiv – pe baza unui titlu atractiv și un program de marketing – situație în care social vorbind, comunitățile umane deraiază copios de la ideea de cultură prin carte. Acea carte fără valoare, care se răspândește rapid și în cantitate mare demonstrează că fenomenul publicării de carte are grave fisuri în zonă conceptuală. Că tot am vorbit și despre câteva exemple, o să încercăm să le grupăm într-o singură categorie, economisind astfel spațiul acestui interviu. Se întâmplă ca autorii să aibă în pagina lor Facebook mai multe mii de contacte. Se face o postare ce descrie cartea nou publicată și se primesc mii de like-uri, însă cartea este cumpărată efectiv de numai 10-15 persoane, cu toate că apar comentarii și mesaje de felicitare. Am discutat cu sociologi despre acest fenomen. Răspunsul este greu de oferit, însă în mod evident aici avem de a face cu un public neobișnuit cu ideea de lectură, chiar lipsit de cultură în general. Sau autorul are contacte Facebook din zone sociale care nu preferă să citească. După introducerea aceasta îți răspund la întrebare ție Naty și cititorilor blogului tău. Există un mare risc ca oferind facil o carte, aceasta să ajungă să se răspândească către cititori care nu apreciază lectura și în scurt timp autorul să înregistreze o stare de abandon total al interesului publicului față de cartea lui. Un autor nu poate să existe în afara ideii de intelectual în aria scrierii sale. Dacă o să se ajungă să fie redactate cărți de către oameni cu pregătire medie, cu destinație către cititori medii sau submedii, atunci societatea noastră o să-și achiziționeze biletul către mediocritate – devenind o masă fără putere de selecție și asta pe toate palierele vieți sociale. În consecință cu cele mai sus explicate, noi am decis să generăm o accesibilitate totală la cartea publicată – și acest lucru este evident realizat prin librăria online, care oferă din plin această caracteristică. În schimb, nu activăm cartea electronică înainte de a constata faptul că un autor vinde în format tipărit o carte bună într-un număr suficient de mare de exemplare. În această situație, avem confirmarea faptului că acesta a reușit să pătrundă în inima cititorilor de valoare și imediat inițiem și modulul E-book. Putem în concluzie, să împărțim editurile în comerciale și culturale. Și la fel, definind astfel încadrarea, vom extrage și principiile care stau la baza fenomenului editării de la o editură la alta. Oricum variabilitatea este benefică atât autorilor cât și publicului cititor. Naty, dacă o editură, prin cărțile publicate, nu reușește să devină un factor de emancipare reală în social și să determine o creștere a nivelului de educație în societate, atunci menirea ei este neatinsă și numele rămâne singur, în spatele lui lipsind de fapt entitatea editorului onest de carte.

Există posibilitatea efectuării comenzii online a cărților?
(Dacă „Da” – pe care platforme?)

Da, desigur. Oricare carte editată la noi poate fi comandată la https://editurahermann.com/.

Limba de editare a cărților este…?

Limba de editare a cărților noastre este româna.

Planuri pentru viitor?

Sigur! Avem cel mai tânăr director de editură din țară! Așa că timpul lui poate să acopere în viitor mai multe generații. Editura ”Hermann” crește de la o zi la alta! În fiecare zi se alcătuiesc planuri pentru următoarea săptămână, pentru următoarea lună, pentru următorul an. Situația legată de pandemie a afectat și dinamica de prezentare continuă a editurii atât pe relația cu autorii de carte cât și pe cea cu publicul cititor. Se caută adaptări pentru această criză și nu este chiar ușor. În orice caz boardul editorial nu renunță în nici un fel la principiile enunțate atunci când s-a constituit editura, chiar și în contextul în care anumite benefici financiare ar putea să genereze astfel de macazuri. Rămânem așadar consecvenți nobilei meserii.

Dragi cititori, scriitori, Naty – noi nu considerăm că un autor este și un scriitor, așa cum nu orice medic care operează este și chirurg. Pentru a te plasa în stadiul de scriitor român sunt necesare calități profunde, care nu se formează peste noapte. Poți să publici, este adevărat și este chiar util, sinceri să fim – însă drumul către consacrarea în domeniul scriitoricesc presupune condiții mult mai complexe – prezența ta în societate (ca scriitor) fiind una care numai în extrem de puține situații se realizează printr-o aventură. În rest, ca editori de carte putem spune că demarcația între un autor și un scriitor o simțim de la primele cinci pagini de manuscris abordate.  Dacă ar fi să aplicăm norme academice de selecție, cele specifice Facultății de Litere de exemplu,  atunci poate că puțini autori ar mai publica cărți în România. Însă, editorul duce un alt fel de muncă, cu mult mai profundă. Există autori care au o scriere curată, corectă logic și semantic și în plus tema abordată este descrisă cu farmec, cu originalitate. Pe aceștia îi publicăm imediat, cunoscând faptul că de la o lucrare la alta ei își vor desăvârși forma de scriere. Este cunoscut faptul că un autor se maturizează de la o carte la alta. Uneori scriitorii autentici țin mult un manuscris la sertar. Că este bine, că nu – vedeți, în unele situații este foarte indicat, în altele noi recomandăm ca mai ales autorii debutanți să iasă repede cu un manuscris la tipar, să se elibereze, să treacă prin lansare și apoi să se apuce în continuare de scris. Revenind la tema anterioară, putem, ca editori – să observăm că cea mai bună promovare, etic vorbind – trebuie să se afle la autor! O bombardare a mediului online de către edituri cu un titlu, poate să producă un rezultat, exprimat prin vânzări – însă în spatele acestui fapt o să existe mereu statistici nefavorabile autorului, în sensul în care lucrarea lui poate ajunge către cititori neavizați. Oameni cumpără carte din multe rațiuni. Un autor este mulțumit să vândă în timp ce un scriitor este nefericit mereu, pentru că știe că o mare parte din cei care i-au cumpărat cartea nu o înțeleg, în timp ce o altă mare parte din cei care i-ar fi înțeles cartea, nu au avut acces la ea. Realitatea aceasta există și de aceea editura ”Hermann” din Sibiu are planuri de viitor în acest segment de analiză de marketing – urmărind ca o lucrare de calitate să ajungă –  dacă este posibil la fiecare om care are nevoie de ea  și merită să o citească, să o aibă acasă. Acest demers nu este ușor, însă suntem … spunem noi, pe calea cea bună. Viitorul societăților trebuie să fie unul definit de sustenabilitate. La fel și publicarea de carte – ea trebuie să fie în primul rând valoroasă pentru a produce un efect de emancipare. Apoi trebuie să fie utilă oamenilor și să vină în context cu ideea de simplitate, de a produce efect pentru cititor și nu pentru propriul ego.

Eu vă mulțumesc mult pentru discuția interesantă și timpul acordat acestui interviu și vă doresc mult succes și baftă în tot ce v-ați propus!

Naty, îți mulțumim mult din partea editurii ”Hermann” din Sibiu și îți lansăm oferta de a scrie oricând la noi, fără să existe nici un fel de costuri – pentru că tu prin blogul tău ridici nivelul comunității de carte din România!

Carțile editurii „Hermann” le puteți cumpăra făcând clic pe oricare poză din recenzia operei.

Despre cărțile editurii „Hermann” puteți afla făcând clic mai jos pe poză sau denumirea operei interesate și citind recenzia.

❤ Lectură plăcută! ❤

„BRĂȚARA DE ARGINT
A ECATERINEI”
(în curând)

Pozele din articol sunt primite și postate cu acordul persoanelor responsabile de la editură.