Eliana Popa

Haideți să ne cunoaștem!

Naty: Bună, Eliana. Mă bucur că ai acceptat acest interviu pentru a ne (sau mai bine zis, de a te 😀 ) cunoaște. Spune-ne, te rog, câte ceva despre tine.
Eliana P: Bună Naty, mulţumesc pentru această oportunitate!
Mă numesc Eliana Cristina Popa, am 28 de ani şi o viaţă superbă. Sunt o veşnică îndrăgostită de frumos şi caut motive de fericire în cele mai mărunte lucruri, așa că rareori sunt tristă.

Naty: Dragostea ta pentru lectură când și cu ce carte a început?
Eliana P: Am început să citesc în copilărie, dar nu îmi mai amintesc prima carte. Ceea ce ştiu sigur, e faptul că m-am îndrăgostit iremediabil de lectură datorită cărţilor lui Jules Verne.

Naty: În copilărie te vedeai fata cu gânduri frumos creionate pe file de carte?
Eliana P: În copilărie mă vedeam viitoarea Nadia Comăneci 😀 .
Am început să scriu prin clasa a III-a. Compuneam poezii, pe care Doamna învăţătoare le publica în ziarul şcolii. Nu îmi imaginam vreo carieră literară, doar savuram aprecierile și notorietatea în cadrul școlii.

Naty: Când ai simțit nevoia de a–ți expune gândurile pe hârtie?
Eliana P: Nu știu. Ca majoritatea copiilor din generația mea, aveam oracol, care s-a transformat în jurnal. Nu pot plasa în timp momentul în care am început să scriu. În memoria mea, pare că scriu dintotdeauna.
Datorită surorii mele, mi-am amintit că într-o vară am decis să scriu o carte. Cred că aveam în jur de 10- 12 ani, când am considerat că o poveste, proaspăt inventată, e atât de bună încât merită așternută pe ceva mai mult decât ultimele foi ale unui caiet de scoală.
Prima mea carte a fost confecţionată din câteva coli de xerox îndoite pe jumătate, prinse între coperţi de carton, decupate dintr-o cutie de pantofi roşie.

Naty: Lectura și scrisul sunt pasiuni frumoase. Ce alte pasiuni mai are Eliana Popa?

Eliana P: Iubesc drumeţiile şi escalada. Muntele ocupă un loc special în inima mea de mult timp. O pasiune mai nouă sunt călătoriile. Ador să merg cât mai departe, dar nu în locuri turistice. Îmi place să întâlnesc oameni și peisaje autentice care să mă facă, chiar și pentru o scurtă perioadă, să mă simt parte dintr-o altă lume.

Naty: În comunicarea cu oamenii ce îți place și ce nu?
Eliana P: Nu îmi place ipocrizia, nici măcar cea mascată în diplomaţie. În ciuda firii poetice, în relaţiile cu oamenii sunt destul de directă şi mi-ar plăcea să am parte de acelaşi tratament.

Naty: Dacă ai avea posibilitatea, ce ai schimba în lume?
Eliana P: Aleg să schimb ce pot, nu să mă plâng de lucrurile a căror evoluție nu depinde de mine. Schimbarea începe cu fiecare dintre noi, iar eu îmi sunt cel mai la îndemână proiect. Vreau să devin cea mai bună variantă a mea. Dacă reuşitele mele îi pot influenţa şi pe alţii, cu atât mai bine, dar nu fac un obiectiv din asta.

Naty: Ce este dragostea pentru tine?
Eliana P: Aş vrea să evit clişee precum „dragostea e cel mai frumos sentiment”, dar este.
Fie că e vorba de iubirea pentru tine însuţi, pentru familie, pasiunile tale sau pentru cel cu care alegi să îţi împarţi viaţa, iubirea e cea care dă sens tuturor lucrurilor.
Dragostea e motivaţia din spatele fiecărei reuşite, indiferent de natura ei.

Naty: Și acum, că am ajuns la subiectul frumos – dragostea – să vorbim despre cartea ta de debut, „Ecoul iubirii”, pentru care te mai felicit o dată.

Eliana P: Mulţumesc!

Naty: Spune-ne, te rog, câte puțin despre idee, denumire, copertă – toate au venit la un moment dat sau au fost în gândurile tale de ceva timp?
Eliana P: Ideea cărţii s-a schimbat pe măsură ce am scris. Dacă la început aveam în minte o poveste pentru adolescenţi, pe parcurs a devenit prea profundă pentru a-i limita publicul. Dintr-un roman de dragoste, a devenit unul psihologic, cu introspectii şi traume, pe alocuri un thriller datorită vieţii periculoase a protagonistului, dar şi o reflexie a realităţii româneşti.
Romanul meu a devenit mult mai mult decât puteam spera. Cred, asemenea lui Hemingway, că uneori pur și simplu am norocul să scriu mai bine decât pot.
În ceea ce priveşte titlul şi coperta sunt opera exclusivă a editurii Bookzone.

Naty: Care este fragmentul/citatul tău preferat din carte?
Eliana P: Nu am unul preferat sau am mai multe. Fiind fana romanelor psihologice, ador introspecțiile protagoniştilor. Mi se par absolut delicioase.

Naty: Ce parte ți s-a părut cel mai greu la scris și de ce?
Eliana P: Nu pot spune că ceva e mai greu de scris decât altceva. Fiecare personaj, fiecare sentiment, fiecare trăire e parte din mine, iar cuvintele au venit natural. Ceea ce mi-a pus câteva probleme a fost viaţa în afara legii a protagonistului, pentru care a trebuit să fac câteva investigaţii.

Naty: Când se scrie cel mai bine? Ai nevoie de condiții anumite?
Eliana P: Se scrie bine când ai inspiraţie, iar pentru aceasta nu am găsit încă reţeta.

Naty: Acum lucrezi la ceva?
Eliana P: Da. Am o carte începută din primăvară, pe care probabil o voi finaliza anul viitor. Este un roman cu tentă autobiografică, mult mai matur şi mai dur decât „Ecoul iubirii”.

Naty: Care sunt planurile autoarei Eliana Popa pentru frumosul viitor literar?
Eliana P: Momentan mă bucur de prezent. E o senzaţie incredibilă. De fiecare dată când îmi văd cartea într-o fotografie, sau citesc câte o recenzie, îmi dau lacrimile de fericire.
Mă văd scriind şi pe viitor. Deşi o fac din copilărie, abia acum am prins gustul cu adevărat aşa că nu am de gând să mă opresc.

Naty: Iubitorilor de carte ce gând bun le-ai transmite?
Eliana P: Citiţi dragii mei! Fie că romanul meu va face parte din lista voastră de lecturi sau nu, îmi doresc să citiţi, mai mult, mai diversificat, mai des. Citiţi!

Naty: Eu îți mulțumesc mult, Eliana, pentru timpul acordat acestui interviu. Am avut deosebită plăcere să te cunosc.
Eliana P: Cu drag, Naty.
Îți mulțumesc și eu!

Pentru a accesa mai ușor pagina de facebook a autoarei Eliana Popa – faceți clic pe numele dumneaei menționat în articol (oricare nume), iar cartea „Ecoul iubirii” o puteți comanda făcând clic pe oricare poză sau denumire completă din articol.

În articol, cu acordul scriitoarei, sunt prezentate poze din arhiva sa personală.

Publicitate