„AMN3ZIA” – ⋞recenzie⋟

„AMN3ZIA”
Cristina Lincu

roman psihologic (191 pag)
Editura Univers, 2018

„Iubesc valurile… dacă nu le-aș fi văzut de la fereastra asta imensă și necunoscută – fereastra mea – aș fi fost pierdută. În vidul meu, ele aduc sunet, mișcare, contururi… viață. De ceea, am început să le pictez.
Eu, femeia fără nici un nume, fără chip, fără amintiri și aparent fără viitor… sunt propriul meu Bing Bang într-o lume încă neîncepută. Căci din vidul care mă înconjoară nu-mi rămâne decât să mă recreez, pornind de la acest fals moment zero”.

AMN3ZIA” – o istorie, o carte, o dedicație:

„Tuturor acelor femei pentru care viața este o luptă fără de sfârșit”.

Un volum tulburător ce te poartă pe valurile sentimentelor și se joacă cu rațiunea omului. O carte despre soartă. Despre soarta femeii.

Protagonista cărții este Ana Moscăianu
„O femeie încă destul de tânără […], dar blocată la infinit într-un trecut dureros”. O femeie care are parte de o viață zbuciumată emoțional cu trăiri și retrăiri. O femeie ce își respectă părinții și se simte rușinată de nereușita sa în viața amoroasă la ai săi 39 de ani.
Dar la un moment totul se schimbă. Viața ei, cumva plictisitoare dar stabiliă, a luat o întorsătură de 180° la întâlnirea cu EL – bărbatul Radu.

Atunci totul a început și tot atunci totul a luat sfârșit.

Încă o femeie – Ioana, prietena Aneiși încă o soartă își au rolul său important în această poveste.
Ioana „o femeie resemnată. Trebuia însă să o cunoști bine ca să vezi că în spatele blândeței ei – copleșitoare la prima vedere – se ascundeau furtuni vechi, aparent potolite […] o femeie pe care bărbații o găseau, inexplicabil, atractivă”. Începând cu prima dragoste (și sfârșind tot cu ea) peste fată a dat năpasta, pe care femeia nu poate și nici nu vrea să o alunge din viața sa. Ioana este persoană ce a avut de suferit mult din dragoste și care-și continuă traiul în nefericire. De ce?

A treia femeie ce își face apariția pe „podiumul” acestei povești este Mara, soția lui Radu. Acel gen de om care-și spune că scopul scuză mijloacele și pentru care fiecare înfrângere este un semn de a merge mai departe. Persoana „cu o voință inflexibilă […] genul de femeie hotărâtă să-și atingă scopul nu doar mergând până în pânzele albe, ci mai departe de ele, după ce din acestea va fi făcut perdele la ferestre.”

Mai sunt și personaje auxiliare, care sunt conturate exact atât cât este nevoie.

Și, desigur, este Radu – un bărbat…

O poveste cu „două realități! Paralele!” O poveste cu confuzii și halucinații, cu misterul unei taverne și „aiureala cu gemenii”, cu animtiri filtrate și multă vinovăție, cu „imposibilitatea de a exprima gânduri articulate” și o relație mai deosebită cu „Dumnezeul redescoperit de ea care era doar… iubire”.

O istorie ce ne răspunde la multe întrebări:
Ce soartă are fiecare pesonaj în parte și ce îi leagă pe toți împreună?
Ce ascunde fiecrare om?
Unde este adevăr și unde minciună, sau poate doar un vis sau o fantezie?
Ce legătură este între două lumi paralele și care sunt astea?
Ce este în sufletul Anei?
Care este rolul unei amnezii retrograde în această poveste?..

Amnezie retrogradă — pacientul nu-și amintește evenimentele care au apărut înainte de apariția amneziei.

„[…] sunt și e suficientă dovadă a nașterii mele petrecute undeva în trecut. Îndepărtat, probabil. Dar nu mă interesează. Nici măcar nu contează. […] nimic nu pot – sau nu vreau – să aduc la suprafață. […] Sunt singură. Iar? Nu știu. Ca întotdeauna. Probabil, posibil…
Oare unde sunt?
Oare cine sunt? […]
Acum trăiesc nimicul.”

„Tot ceea ce se întâmplă trebuie să aibă un sens, să se întâmple cu un rost, nu există coincidențe

Un roman psihologic ce ne descrie evoluția stării emoționale a protagonistei Ana Moscăianu în diferite situații și etape ale vieții sale.
Un volum pe care l-am citit într-o noapte, dar nu pentru că are puține pagini sau pentru că noaptea a fost una mai lungă, ci pentru că lectura m-a absorbit. O carte pe care o recomand.

Timpul trece, nu se încurcă, nu se împiedică, nu se înduioșează și nici nu se înduplecă. Pur și simplu… trece.”

Cartea o puteți găsi făcând clic pe oricare poză din articol.

Lectură plăcută!

În articol, cu acordul scriitoarei, sunt prezentate poze și din arhiva sa personală.

Un comentariu

Comentariile sunt închise