Cristina Lincu

Haideți să ne cunoaștem!

1 ❤ 10 momente importante din viața mea

Sunt multe aspecte din viața unui autor ce devin relevante numai după moartea sa și asta dacă opera lui a avut, până la urmă, un cuvânt de spus, așa că te rog să-mi permiți să răspund selectiv la întrebările tale. Nu o să sar peste primul punct, doar pentru exotismul răspunsului: M-am născut în Brasilia DF, capitala Braziliei, în urmă cu destul de mulți ani, dacă e să mă iau după buletin, dar cu foarte puțini, dacă e să mă iau după cât de copil continui să mă simt de cele mai multe ori.

În copilărie, am vrut să devin, pe rând, arheolog, farmacist, actor și cred că ocupația mea de azi este una care înglobează toate aceste visuri și nu numai, mai cu seamă că primele „opere” au fost așternute pe hârtie când aveam 10 ani. Am început cu poezie, apoi cu două… „romane” rămase, desigur, neterminate – unul pentru copii și unul pentru cei ce azi se numesc „young adult”. Deși nu mi-am propus să devin „scriitor” – și aici încape o lungă discuție despre ce este scriitorul și când te poți numi așa – dintotdeauna mi-a plăcut să scriu, să creez, să mă joc cu semnificația cuvintelor și astfel să aduc la lumină fascinantele universuri ce rezidă în imaginație.

În adolescență, printre mulți alții, desigur, l-am descoperit și iubit pe Mircea Eliade. El m-a făcut să „visez” la Nopți de Sânziene (că tot este azi 23 iunie), la iubiri fantastice, definitive. De la el am „învățat” că granițele între imaginație și realitate sunt mereu flexibile, că esența existenței noastre este sacră, că miracolele există, doar că, de cele mai multe ori, nu știm noi să le vedem:
„S-ar putea întâmpla fel de fel de miracole, continuase el fără s-o privească. Dar trebuie să te învețe cineva cum să le privești, ca să știi că sunt miracole. Altminteri, nici măcar nu le vezi. Treci pe lângă ele și nu știi că sunt miracole. Nu le vezi…”. (Mircea Eliade, „Noaptea de Sânziene”).

E dificil să ai numai o carte iubită. Mai degrabă, fiecare vârstă a avut o anume carte iubită. Totuși, printre cele care mi-au rămas de-a lungul timpului la suflet se numără și „Lacrimi și Sfinți” (Emil Cioran) sau „Sacrul și Profanul” (Mircea Eliade). Cărți pe care le-am citit și recitit și voi continua să le recitesc.

2 ❤ Prima mea publicație este… (genul literar, de unde vine ideea, mesajul cărții, dedicația, titlul vine primul sau ultimul, mai importantă este emoția/mesajul/…)

… ❤ În mai 2017, am publicat, la editura Bookzone, primul volum ce azi se găsește în cea de-a doua sa ediție cu numele „Eu, o mamă (im)perfectă”. Este o carte de proză scurtă în care povestesc cu umor, ironie și multă autoironie doi ani din viața unei mame cu trei băieți. Cartea nu se dorește a fi un manual de parenting, nu oferă sfaturi și nici nu „ceartă” pe nimeni, dimpotrivă, am conceput-o ca pe o terapie a sufletului prin care cititorul este invitat să se întoarcă în copilărie și să retrăiască aventurile pline de haz și miez ale „vârstei de aur”. Cartea este dedicată tatălui meu, Alexandru Lincu, la rândul său autor a mai multe cărți (inclusiv traduceri), cu regretul că nu a apucat nici să-și cunoască toți nepoții, nici să-i vadă crescând și nici să se bucure alături de mine de publicarea cărților mele. Anul acesta se împlinesc zece ani de când el nu mai este printre noi.

3 ❤ Lucrările scrise până la momentul actual sunt …

… ❤ Pe lângă volumul „Eu, o mamă (im)perfectă?”, am publicat în 2018, la editura Univers, romanul „Amn3zia” și în 2019, la editura Bookzone, romanul „Liberă!”.

4 ❤ Cel mai mare critic al operelor mele…

… ❤ Cei mai mari critici ai operelor mele sunt cititorii, dar cel mai exigent, poate, sunt eu însămi. Evit să-mi recitesc cărțile deja publicate, căci mă apucă cheful să le… rescriu!

5 ❤ Iubitorii de carte pot procura cartea mea…

… ❤ Toate cărțile mele se găsesc, la prețuri promoționale, pe site-ul editurii Bookzone.ro.

6 ❤ Cartea cu care mă delectez acum, când am un minut liber (dacă îl am) este …

… ❤ Am câteva cărți începute, dar cea căreia îi acord cea mai mare atenție acum este „Spațiul variantelor”, semnată de Vadim Zeland.

7 ❤ Acum scriu …

… ❤ În prezent, lucrez la un volum de nuvele „aproape” fantastice – pe care sper să-l văd între coperți cât mai repede – și la o carte închinată memoriei tatălui meu.

8 ❤ Personajele de sex opus mi se dau…

… ❤ Sunt provocatoare. Despre cât de reușite/plauzibile sunt, iarăși numai cititorii mi-o pot spune. După cum vezi, am mare încredere în cei ce aleg să mă citească. 🙂

9 ❤ Cât de greu/ușor îmi este să trec de la lucrarea scrisă deja la una nouă?

… ❤ Îmi place întrebarea asta. Nu este ușor. Întâi, trebuie să mă „scutur” de cartea deja scrisă, deja creată. Să o „uit”, ca să mă pot „teleporta” în următorul univers, în următoarea poveste unde trebuie să iau totul, din nou, de la zero, de la un alt Adam și o altă Evă.

10 ❤ Când scriu (e nevoie de liniște totală și multă concentrare /o fac cu muzica pornită / …)…

… ❤ Da, scriu cu muzică. Preferata mea, Yasmin Levi. Nu am neapărat nevoie de liniște, doar să nu aud, non-stop, „mama-mamaaaaa” și să nu fiu întreruptă la fiecare frază cu câte o doleanță din partea celor mici. Greu, nu-i așa? :))) De aceea, scriu mai mult seara târziu – noaptea.

11 ❤ Activitatea mea poate  fi urmărită de cititori pe …

… ❤ Cititorii mă pot găsi în mai multe locuri:

– pe bloguri: cristinalincu.ro, ghidusii.ro sau pe portalul dedicat dezvoltării la feminin chic-elite.ro (proiect creat împreună cu Dana Tudor)

– pe Facebook, pe pagina: Cristina Lincu – autor

– pe Instagram, aici: cristinalincu

12 ❤ Literatură asemănătoare ca stilul meu (nu am întâlnit/ am întâlnit la…)…

… ❤ Fiecare autor, involuntar, este – cel puțin la început – tributar autorilor pe care îi admiră. Totuși, mi-e greu să spun că am citit literatură asemănătoare cu cea pe care o scriu eu și că nu ar exista (tot ce e posibil), ci pentru că mi-e imposibil să-mi dau seama 🙂

13 ❤ Dacă aș avea şansa să călătoresc în timp şi spaţiu aș vrea să merg… (De ce?…)

… ❤ Uf, peste tot. În timp și-n spațiu. Ca să retrăiesc anumite momente, să mă reîntâlnesc cu cei ce nu mai sunt (și aici, mă gândesc, desigur, la membrii familiei mele ce azi nu se mai găsesc printre noi, dar nu numai), să-i întâlnesc pe cei pe care epocile diferite în care am trăit nu ne-a permis asta, să vizitez locuri în care probabil nu voi putea ajunge în viața asta, să văd, să înțeleg, să descopăr, să mă bucur… mânată de curiozitate și, evident, de dorința de cunoaștere 🙂

14 ❤ Dacă aș avea posibilitatea să mă întâlnesc cu vreun personaj literar, acesta ar fi…  (De ce?…)

… ❤ Mi-ar plăcea să mă întâlnesc cu fiecare personaj al fiecărei cărți citite, dar cel mai tare mi-ar plăcea să mă întâlnesc cu propriile mele personaje – Ana din „Amn3zia” și Sara din „Liberă!”.

15 ❤ În lumea în care trăiesc îmi displace …

… ❤ ipocrizia, răutatea, falsitatea, violența, prostia, inconștiența, lipsa de empatie, lipsa de înțelegere, egoismul… să continui?

16 ❤ Editura cu care colaborez este…

… ❤ Colaborez de câțiva ani cu editura Bookzone și sunt onorată să mă număr printre autorii ei.

17 ❤ Cum aș motiva o persoană să se apuce de citit ?

… ❤ Să știi că nu este deloc ușor în contextul în care informația „gata digerată” (televiziune în exces, jocuri video, clipurile de pe Youtube, Tik-Tok etc) a cucerit mințile tuturor, mai cu seamă pe cele ale generațiilor tinere. (Nu am inclus aici filmele, pentru că ele sunt o formă de artă indispensabilă, din punctul meu de vedere.) Cititul te face mai frumos pe interior, mai bogat, mai fericit… Sunt aceste argumente suficient de puternice? Să știi că nu este deloc ușor în contextul în care informația „gata digerată” (televiziune în exces, jocuri video, clipurile de pe Youtube, Tik-Tok etc) a cucerit mințile tuturor, mai cu seamă pe cele ale generațiilor tinere. (Nu am inclus aici filmele, pentru că ele sunt o formă de artă indispensabilă, din punctul meu de vedere.) Cititul te face mai frumos pe interior, mai bogat, mai fericit… Sunt aceste argumente suficient de puternice?

18 ❤ Planurile/viziunile mele pentru frumosul viitor sunt…

… ❤ Să pot scrie despre toate cele câte îmi zburdă prin minte și apoi să le pot oferi cititorilor sub formă de cărți.

Și câteva cuvinte pentru toți iubitorii de carte …

❤ Le mulțumesc că citesc. Le mulțumesc că citesc și literatură contemporană și că mulți dintre ei au inclus în lectura lor și scrierile mele. În rest, vă doresc tuturor multă sănătate și o vară cât mai bogată în… cărți!
Îți mulțumesc și ție, Natalia, pentru bucuria și onoarea de a sta de vorbă. ❤

❤ O discuție frumoasă ❤

Eu vă mulțumesc mult Cristina pentru acceptarea acestei provocări și pentru împărtășirea atâtor momente deosebite despre Dvoastră.
Vă doresc mult succes în realizarea planurilor propuse și să vă bucurați de un număr mare de oameni ce vă admiră și vă iubesc creațiile, iar noi cu drag vom urmări toate noutățile Dvoasră literare apărute.
Să puteți culege mereu și oriunde acea inspirație necesară Dvoastră pentru a crea și a face lumea și omul din ea mai frumoase și mai bune.

❤ Sănătate și numai bine! ❤

Pentru a accesa mai ușor paginile Autorului puteți face clic pe oricare poză sau pe denumirea conturilor din articol.
Cărțile le puteți comanda făcând clic pe site-urile indicate mai sus.

3 comentarii

 1. cristinalincu spune:

  Mulțumesc tare mult! :*

  Apreciat de 1 persoană

  1. Cu cea mai mare plăcere, Cristina 🌹
   Și eu îti mai mulțumesc odată pentru receptivitate, timpul acordat și răspunsurile frumoase 🥰
   Mult succes și până la noi interviuri 😉

   Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise