Diana Farca

Haideți să ne cunoaștem!

1 ❤ 10 momente importante din viața mea

Născută … în 26 septembrie 1988, la maternitatea „Bega”, din Timișoara.
În copilărie mă vedeam… scriitoare, până când mi-am inhibat imaginația, din pricina educației formale și a histrionismului caracteristic, prin întrebarea >>Ce-o să zică lumea?<< N-a spus nimic relevant!
Obiectul preferat la școală era… Mi-au plăcut aproape toate, cu precădere materiile umaniste: Limba română, istoria, geografia, filosofia, logica, latina, engleza, germana, muzica, desenul etc.
Ghidușia rămasă în memorie este… La 13 ani, în urma unui pariu pus cu vecinii băieți, am escaladat clădirea școlii, m-am agățat apoi în gardul înalt și m-am tăiat la abdomen.
Prima dragoste „am simțit-o” la vârsta de… Nu am fost genul de fată care a completat oracole sau care a simțit „fluturi în stomac” la pubertate, așa că am trăit prima dragoste abia în facultate.
Autorul care m-a făcut să visez este… Am început să îndrăgesc cititul în copilărie, grație cărților lui Jules Verne, Kristína Royová, Sven Hassel (ultimele citite pe furiș, din biblioteca bunicilor), basmelor persane din „O mie și una de nopți” și poveștilor nemuritoare.
Cartea preferată este… Îmi e greu să nominalizez una, pentru că ne schimbăm constant. Biblia, pentru că am să o citesc și la 80 de ani, probabil cu același entuziasm, „Ciuleandra”, „Shantaram”, „Roșu și negru”, „Crimă și pedeapsa” etc.
M-am apucat să scriu… flash-fiction și poezie, în clasa a noua, în urma unei teme primite de la profesoara noastră de Limba și Literatura Română. Motivația a fost posibilitatea de a-mi trasa reperele sufletești.
Acum stau (unde)… în superbul sat Ghiroda, care e un cartier alipit geografic Timișoarei. E o oază de liniște, numai bună pentru scris, la doi pași de agitația urbană.
Și ❤ … în 24 iunie s-a născut cea mai bună prietenă, Daniela, și creștinii celebrează ziua Sfântului Ioan Botezătorul. Acum doi ani, în această dată, mi-am confirmat crezul spiritual și am început să trăiesc în acord cu el.

2 ❤ Prima mea scriere este (și la ce vârstă)…

În general am scris poezii, pentru revista „Lumina Divină”, a Parohiei Badea Cârțan, din Timișoara și în liceu am cochetat cu proza scurtă.

3 ❤ Prima mea publicație este… (genul literar, de unde vine ideea, mesajul cărții, dedicația, titlul vine primul sau ultimul, mai importantă este emoția/mesajul/…)

romanul „La limită”, din 2015, cu o prefață a criticului literar Alex Ștefănescu, căruia îi mulțumesc.

4 ❤ Lucrările scrise până la momentul actual sunt…

bildungsromanul „La limită”, romanul psihologic „Spitalul de suflete” și distopia „Noi doi”, care e în tandem cu perioada inedită pe care o traversăm. 

5 ❤ Cea mai mare provocare din viața mea a fost…

acum trei ani, când m-am reinventat din rămășițele depresiei și am început să îmi onorez vocația (prin cărți, primul scenariu, editura „Eleprint”, colaborarea cu „Timișoara Film Society”, emisiunea „Sub lupă”, proiectele educaționale etc.).

6 ❤ Cel mai mare critic al operelor mele…

sunt eu. Le cer adesea feedback cititorilor, le pun întrebări – sper – pertinente, pentru a-mi îmbunătăți scriitura și îmi privesc operele prin cea mai aspră lupa.

7 ❤ Iubitorii de carte pot procura cartea mea…

prin rețelele „Cărturești”, „Emag”, „Elefant.ro”, „Libris”, „Amazon” etc. în România și prin „Elibraria” și „Librarius”, „Elefant.md” în Republica Moldova.
Le găsiți semnate, cu transport gratuit pe site-urile  www.dianafarca.com  și  www.eleprint.ro .

8 ❤ Cărțile cu care mă delectez acum, când am un minut liber sunt…

Noul Testament, „Jurnalul unui soldat în Legiunea Străină”, de Simon Murray și „Drept neurologic”, de Eugenio Picozza, pe care le citesc pentru documentarea următoarei cărți.

9 ❤ Sportul și alimentația în viața mea…

ocupă un loc prioritar. Nu îmi plac mâncarea fast-food și sucurile acidulate, nu pierd nopțile, nu fumez, alerg, merg pe jos și, mai nou, pedalez. Vara joc tenis.

10 ❤ Acum scriu…

romanul creștin „Umbra ta”, despre atmosfera mănăstirii cisterciene din Pasul Saint Bernard, care surprinde esența agapelui, prin lupa unui fost soldat. Am vizitat lăcașul de pelerinaj pentru documentare, în toamna anului 2018.

11 ❤ Personajele de sex opus mi se dau…

îmi plac cel mai mult, pentru că mă scot din zona de confort și mă pun să mă „încalț” mental în bocancii masculinității. Îmi echilibrez astfel energia feminină, creativă, cu cea analitică. Îmi place mult și să creez antieroi. 

12 ❤ Cât de greu/ușor îmi este să trec de la lucrarea scrisă deja la una nouă?

Iau întotdeauna o pauză după publicare, a cărei durată variază, în care citesc alți scriitori. Când încep documentarea la următoarea carte întrerup orice lectură care nu are legătură cu temele abordate, pentru că nu doresc să imprim textului stilul altcuiva.

13 ❤ Pasiunile mele sunt scrisul și…

cititul, desenul, muzica, fotografia, cinefilia, cinematografia, drumețiile în natură, călătoriile, sporturile la înălțime și dansul.

14 ❤ Când scriu…

mă concentrez pe fundal muzical, ales în funcție de starea pe care vreau să o conturez, dar mă distrag zgomotele.

15 ❤ Slăbiciunile mele sunt…

sunt ruminația, preluarea emoțiilor celorlalți și impulsivitatea.

16 ❤ Activitatea mea poate  fi urmărită de cititori pe…

site-ul Diana Farca, care cuprinde și blogul, pe conturile de Facebook, Instagram, Twiter, Youtube, LinkedIn etc.

17 ❤ Literatură asemănătoare ca stilul meu…

Prima carte mi-a fost comparată cu „Oscar și Tanti Roz”, de Eric-Emmanuel Schmitt, a doua cu volumul „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, de Ken Kesey, iar a treia cu „Minunata lume nouă”, a lui Aldous Huxley. Mă onorează aceste paralele stilistice, dar cred că se datorează indulgenței celor care le-au făcut, pentru că mă despart ani-lumina, în scris, de cei pomeniți.

18 ❤ Opera (creația artistică) mea iubită este…

Biblia, pentru că am să o citesc și la 80 de ani, probabil cu același entuziasm.

19 ❤ Dacă aș avea şansa să călătoresc în timp şi spaţiu aș vrea să merg… (De ce?…)

Aș vrea să vizitez – din pură curiozitate – Caral, acum 4600 de ani, pentru că e prima așezare pașnică atestată documentar,  Florența din perioada Renașterii sau orașele viitorului, în care îmi imaginez coloși din sticlă ca Turnul Saint-Gobain  și  Curtea Judecătorească  din Paris.

20 ❤ Dacă aș avea posibilitatea să mă întâlnesc cu vreun personaj literar, acesta ar fi…  (De ce?…)

Anna Karenina, pentru că a prins viață în mentalul colectiv și a declanșat obsesii mistuitoare. 

21 ❤ O zi din viața mea…

Trăiesc în doi timpi, unul molcom, destinat documentării, scrierii și unul dinamic, după lansarea fiecărei cărți, când mă ocup de PR, evenimente și proiecte adiacente. Mă trezesc, mă rog, îmi savurez cafeaua, alerg sau merg pe jos, mă „plantez” în fața calculatorului, pentru contracte, facturi, colete, mă duc la bancă, la curier etc., apoi documentez sau scriu la cărți. Vara mă mut pe terasă. Gătesc și fac treburi gospodărești, ascult muzică, mă uit la filme și mă joc cu motanul.

22 ❤ În lumea în care trăiesc îmi displace…

bârfa, minciuna, zgârcenia, ipocrizia, superficialitatea și oportunismul, dar ne intersectăm rar calea, pentru că trăiesc într-o bulă de oameni autentici.

23 ❤ Editura cu care colaborez este…

„Eleprint”, pe care am înființat-o anul acesta, din dorința de a aduce un plus pieței de carte din România, cu ajutorul primilor doi agenți literari, Oana Călin și Daniela Meilă.

24 ❤ Cum aș motiva o persoană să se apuce de citit?

Recomand entuziastă cărți, care sunt legate indisolubil de capacitatea noastră de a gândi limpede, însă educația primită și modelele copilăriei, sunt cele care înclină balanța în favoarea lecturii. Adulții care deprind singuri obiceiul sunt remarcabili și n-au nevoie de imboldul meu, la fel cum nu există argumente convingătoare pentru cei care nu vor să citească.

25 ❤ Planurile/viziunile mele pentru frumosul viitor sunt…

Scriu la două cărți, una creștină și cealaltă de satiră, iar „Eleprint” pregătește multe surprize editoriale, inclusiv cărți ilustrate pentru copii. Prefer să revin însă cu detalii, la momentul oportun.

Și câteva cuvinte pentru toți iubitorii de carte…

❤ Dragostea nu piere, dar se transformă și devine uneori beletristică. În completare, îl citez pe Michelangelo, care spunea că darurile noastre se regăsesc la intersecția dintre valori, pasiuni și puncte forte. A descoperi acest loc e primul pas pentru a ne sculpta capodopera, viața. ❤

❤ CADOU de la AUTOR ❤

❤ Emisiune  „Sub lupa”
Booktrailer „Spitalul de suflete”
❤ Bookteaser „Noi doi”  și …
primul capitol al distopiei „Noi doi”
(Faceți clic pe denumire pentru a „deschide” cadoul dorit)

❤ O discuție frumoasă și plină de surprize ❤

Eu îți mulțumesc mult dragă Diana pentru acceptarea acestei provocări și pentru împărtășirea atâtor momente deosebite din viața ta.
Îți doresc mult succes în realizările propuse și să te bucuri de un număr mare de oameni ce îți admiră sincer și cu drag creațiile, iar noi neapărat vom urmări toate noutățile Tale literare apărute.
Să culegi mereu și oriunde acea inspirație necesară ție pentru a crea și a face lumea și omul din ea mai frumoase și mai bune.

❤ Sănătate și numai bine! ❤

Pentru a accesa mai ușor paginile Autorului puteți face clic pe oricare poză sau pe denumirea conturilor din articol.
Cărțile le puteți comanda făcând clic pe site-urile indicate mai sus.

Publicitate