Editura „ Prut International”

Editura PRUT este cunoscută, atât în Moldova, cât și în România, datorită multitudinii de genurilor literare editate și pe care continuă să le editeze.
Familia noastră a cunoscut-o de ceva timp prin prisma lecturilor sale dedicate micuților admiratori ai cuvântului frumos creionat. Cărțile pentru cei mai micuți de la această editură sunt bine cartonate și frumos colorate, iar poeziile ascunse pe interior și scrise de autorii noștri sunt superbe.


Apoi, tot la ei, am descoperit mai multe cărți interesante de proză, frumuseți adunate din folclor și dicționare. Desigur, lista de cărți pe care ține să o mai descoperim este mare, aceasta fiind în continuă creștere, dar și lista cărților achiziționate și propuse spre a fi citite de noi este la fel de impunătoare.

Azi, deci, ne-am propus să descoperim mai multe despre această instituție  specializată în valorificarea dreptului de autor, care editează cărți, publicații periodice etc. – despre locul unde se nasc opere literare, despre oamenii care contribuie la apariția cărților și, desigur, despre dragostea pentru cuvântul frumos, care i-a unit pe ei toți la un loc în același loc.

Naty: Vă salut cu drag și vă mulțumesc pentru timpul dedicat acestui interviu. Având o impresionantă listă de categorii, iar la fiecare fiind multe/foarte multe cărți editate deja, dar și un așa frumos stagiu pe piața de cărți, sunt curioasă care este motto-ul editurii PRUT?
E.P.: Mai degrabă obiectiv decât motto: Cartea (cât mai) bună!

Naty: Cum, când și unde și-a început activitatea și a cui a fost ideea creării unei noi edituri?
E.P.: Editura Prut și-a început activitatea în 1992, la inițiativa unui grup de prieteni, iubitori de carte. Nu întâmplător a ajuns lider în Moldova pe segmentul cărţii pentru copii şi adolescenţi. După mulți ani de muncă, s-au văzut și rezultatele. Editura Prut Internațional se află în Top 100 cele mai bune edituri din lume la categoria „Carte pentru copii”, potrivit clasamentului realizat de Consiliul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, IBBY Amsterdam. La saloanele naționale și internaționale de carte, cărțile, autorii și ilustratorii editurii obțin, în fiecare an, numeroase premii.

Naty: Denumirea. De ce anume „PRUT”?
E.P.: Înainte de a fi o graniță, Prutul e râul care unește două maluri ale aceleiași culturi.

Naty: Cât de ușor sau greu a fost să vă lansați ca o nouă editură pe piaţa de carte din Moldova?
E.P.: În orice domeniu e greu începutul, iar când produsul propus nu e tocmai dintre cele mai căutate (deși ar trebui să fie!), evident că e ceva mai greu. Se știe că R. Moldova nu se situează prea bine în topurile ce vizează lectura și achiziționarea de carte, dar acesta nu e un motiv pentru a renunța la un proiect atât de important în dezvoltarea societății.

Naty: Unde pot fi găsite cărțile editurii dumneavoastră?
E.P.: În toate librăriile din Moldova se găsesc cărți ale editurii Prut, însă cea mai amplă ofertă o găsiți în librăriile Bookstore. În România puteți găsi cărțile editurii în cele mai mari rețele de distribuție, începând cu Cărturești.

Naty: Există posibilitatea efectuării comenzii on-line a cărților?
E.P.: Majoritatea cărților noastre pot fi achiziționate de pe bookstore.md, unde livrarea pentru locuitorii din municipiul Chișinău este gratuită.

Naty: Publicaţi autori contemporani doar din Moldova sau și de peste graniță?
E.P.: Printre autorii români de pe ambele maluri ale Prutului publicați de Editura Prut Internațional se numără atât scriitorii clasici, cât și cei contemporani, de la Mihai Eminescu până la debutanți care încă nu au împlinit vârsta majoratului. De asemenea avem foarte multe cărți din literatura universală. E suficient să îi amintim pe Jules VernesCharles DickensMark TwainJohanna SpyriWalter ScottAlphonse Daudet, Artur Conan DoyleAnatole FranceLewis Carroll etc. 

Naty: Cum ar putea un autor să-și editeze cartea la editura PRUT?
E.P.: Manuscrisele se pot trimite la editura noastră, iar decizia e luată de consiliul editorial format din directorul general, redactorul șef și directorul economic.

Naty: Există concursuri de manuscrise pentru autori?
E.P.: Cărțile care îndeplinesc condițiile de publicare sunt înaintate la concursul național de editare a cărții, finanțat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. În anumite situații, editura poate hotărî publicarea manuscriselor și în afara concursurilor, fie prin sponsorizare, fie pe cheltuiala editurii.

Naty: Care sunt genurile literare ale cărților editate la editura PRUT?
E.P.: Editura Prut acoperă toate genurile literare. Cele peste 70 de colecţii se completează, anual, cu zeci de titluri noi. Poezie, proză, cele mai frumoase poveşti, cărţi-jucării, atlase tematice, enciclopedii, memorialistică, dar şi capodopere ale literaturii române şi universale sunt puse la dispoziţia copiilor de toate vârstele şi părinţilor acestora. Însă, așa cum bine se știe, pe lângă acest segment, editura noastră publică și manuale școlare, și auxiliare didactice de cea mai bună calitate (material și conținut).

Naty: Există și forma electronică a cărților?
E.P.: Deocamdată ne propunem să rămânem la cartea pe hârtie, care, din perspectiva noastră, va continua să fie mai căutată și mai apreciată decât cea electronică. Dar toate manualele școlare deja le puteti gasi și în varianta pdf pe site-uri guvernamentale.

Naty: Limba de editare a cărților este…?
E.P.: Publicăm majoritatea cărților în limba română, în mod excepțional mai publicăm și cărți în limba rusă sau engleză.

Naty: Cu ce noutăți literare planifică să ne bucure editura dumneavoastră pe parcursul anului 2021?
E.P.: Dacă ne dați voie să glumim, vom spune că piața de carte e una competititvă și nu dorim să anunțăm marile surprize ale acestui an, însă putem să dezvăluim numele unor autori contemporani care vor apărea în cadrul unor noi colecții de debut, poezie și proză. Vom publica în acest an volume de poezii semnate de Maria Pilchin, Silvia Caloianu, Vitalie Vovc și alții. Vor fi și debuturi în poezie, dar și antologii superbe. De exemplu vom publica o antologie Leonard Tuchilatu. Alte cărți vor fi semnate de maestrul Vladimir Beșleagă, Irina Nechit, Vlad Grecu, Claudia Partole. Oferta noastră va fi amplă și diversă.

Naty: Cum și unde se vede editura PRUT în frumosul viitor?
E.P.: Pe același drum al cărții.

Naty: Ce gând frumos le-ați transmite cititorilor?
E.P.: O bibliotecă e, probabil, cea mai de suflet moștenire pe care părinții o pot lăsa copiilor. Când suntem mari, ne apropiem cu emoție de biblioteca părinților, răsfoim cărțile, găsim notițele lor pe marginea paginilor, e – dacă vreți – un mod de a rămane (mai) aproape de copii, chiar și atunci când acest lucru nu mai pare posibil. Investiția într-o bibliotecă personală, e investiția în educația celor de după noi.

Pozele din articol sunt primite și postate cu acordul persoanelor responsabile de la editură.