Mihai Cotea

Haideți să ne cunoaștem!

1 ❤ 10 momente importante din viața mea

Născut … la Sibiu.
Frați/surori… nu am.
În copilărie mă vedeam… în multe feluri: parașutist, doctor, profesor, actor, cântăreț.
Obiectul preferat la școală era… limba engleză.
Ghidușia rămasă în memorie este …(la ce vârstă)… la 7-8 ani, nu mai știu exact, când m-am urcat într-un pin ușor înclinat, în parcarea din fața blocului, ușor de escaladat, și pe lângă faptul că m-am mânjit tot de rășina lui, pe pantalonii de trening noi, i-am și rupt. Îngrijorat să nu mă certe bunicii paterni, care m-au crescut de la vârsta de șapte ani, le-am spus că m-am agățat în bara de tractare (complicat spus acum) a unei mașini din parcare. În înțelepciunea lor, venită cu vârsta, mi-au zis: Și mașina era în copac? Cam la asta s-a rezumat dojana lor. 😀
Prima dragoste „am simțit-o” la vârsta de… douăzeci de ani, dragoste adevărată, nu crush.
Autorul care m-a făcut să visez este… Gellu Naum.
Cartea preferată este… „Zenobia”
M-am apucat să scriu (din motivul)… (la ce vărstă)… fără vreo explicație, am înțeles că era vorba de pasiune, mai târziu, pe la douăzeci și trei de ani.
Acum stau (unde)… tot în burg, la Sibiu.

2 ❤ Prima mea scriere este (și la ce vârstă)…

poezia „Toamna”, aveam 10 ani, dar nu s-a publicat, din fericire. 😀 zâmbesc când o citesc.

3 ❤ Prima mea publicație este… (genul literar, de unde vine ideea, mesajul cărții, dedicația, titlul vine primul sau ultimul, mai importantă este emoția/mesajul/…)

romanul „Vremea tornadei”, ideea mi-a venit de acolo de unde vine Inspirația, restul, am completat cu experiențele mele până la acea vârstă, mai ales la personajul micului Toni. Romanul este unul realist, iar mesajul său înconjoară ideea amprentelor pe care le lasă o mamă în viața unui om, dar atinge puternic și ideea „dezrădăcinărilor”, mai ales sufletești. Bobul scrierii acestui roman a venit spontan, după terminarea facultății (sunt licențiat în istorie), iar lansarea a avut loc cum nu se putea mai frumos, în 20 martie 2015, la Baia Mare, de Ziua Mondială a Fericirii. La întrebarea ce apare prima dată, titlul sau emoția, depinde de scriitor și depinde mult de modul în care fiecare primește mesajul scrierii unei cărți. La mine au apărut ideile, ca niște peștișori aurii ce-ți dau târcoale, doar să-i vezi, mai apoi a „răsunat” și titlul, au apărut unele trăsături ale personajelor… Dar emoția contează mult, e ca un motor al Totului.

4 ❤ Lucrările scrise până la momentul actual sunt …

romanul de care spuneam mai sus, disponibil pe Wattpad și Issuu, tiraj epuizat, volumul de eseuri și proză foarte scurtă „Eu și Mia” (2016), tiraj epuizat, disponibil în aceleași locuri cu „Vremea tornadei”, al doilea roman al meu, „Oameni și granițe” (2017), volumul de versuri & microproze – „Fosfene dintr-o altă viață” (2019) și, nu în ultimul rând, romanul „La capătul șoaptelor” (2020). De asemenea, am tradus volumul de povești pentru copii, „Aventurile lui Lulu” (2018), alături de Daniela Marin.

5 ❤ Cea mai mare provocare din viața mea este (a fost)…

nu prea m-am gândit la asta, poate perioada trăită la Baia Mare, departe de tot ce știam.

6 ❤ Cel mai mare critic al scrierilor mele…

... editorul meu, momentan, Daniela Marin, căreia îi mulțumesc.

7 ❤ Iubitorii de carte pot procura cartea mea…

de pe site-ul editurii Cartea Daath sau de pe pagina de Facebook a editurii, secțiunea Magazin.

8 ❤ Cartea cu care mă delectez acum, când am un minut liber (dacă îl am) este …

„Phaidros sau Despre frumos” (Platon), pe care o savurez lent.

9 ❤ Sportul și alimentația în viața mea…

sunt importante și încerc să mențin o balanță cât se poate de egală între ele, fără a lua lucrurile exagerat de mult în serios, până la urmă contează mai tare să creștem pe plan spiritual, doar sufletul poate acumula ce va lua cu el, acolo unde va ajunge când pleacă din iluzia pe care o trăim aici. Plecăm cu o experiență, nimic mai mult.

10 ❤ Acum scriu …

un mic roman suprarealist și experimental, totodată, experimental pentru mine, cel puțin. Cartea implică un tânăr, un motan și mai multe reflecții într-un loc ce seamănă cu orașul Praga.

11 ❤ Personajele de sex opus (le descriu ușor, greu, …)

reprezintă mereu o experiență emoționantă. Întâlnirea cu Anima, cu elementul feminin ascuns în subconștientul masculin, are o aromă aparte. Nu mă feresc de personajele feminine, deseori le-am cooptat în roluri principale, care au prins bine la public, iar asta nu poate decât să mă umple de bucurie.

12 ❤ Cât de greu/ușor îmi este să trec de la lucrarea scrisă deja la una nouă?

Nu obișnuiesc să comut, ca și cum ștergem cu buretele și gata, mai mereu am lăsat o bună perioadă de câteva luni pentru a „germina” altă experientă de scris.

13 ❤ Pasiunile mele sunt scrisul și ….

limbile străine, călătoriile, lectura.

14 ❤ Când scriu (e nevoie de liniște totală și multă concentrare /o fac cu muzica pornită / …)…

nu obișnuiam să scriu pe muzică, ci în cea mai mare liniște, dar începând cu romanul „Oameni și granițe”, mai ales la proză, am început să mă „inspir” din unele melodii de stare.

15 ❤ Slăbiciunile mele sunt…

cărțile, cafeaua și berea, na c-am zis-o 🙂 totodată, impulsivitatea, pe care încerc s-o țin în frâu de ani.

16 ❤ Activitatea mea poate  fi urmărită de cititori pe …

blogurile mele „Colțul Cultural” și „MiCo” și pe paginile de Facebook ale acestora: MiCo și Colțul Cultural, dar și pe revista „AC”, revista Asociației Culturale „Cartea, izvor de cultură”, unde sunt editor coordonator și manager de proiect.

17 ❤ Literatură asemănătoare ca stilul meu (nu am întâlnit/ am întâlnit la…)…

greu de zis, dar de când m-am „întâlnit” cu Max Blecher, Gellu Naum, Aglaja Veteranyi, n-am putut să nu mă regăsesc în scrierile lor și să tremur de emoție.

18 ❤ Opera (creația artistică) mea iubită este… scrisă de…

oh, trebuie să aleg doar una? Bine, mă străduiesc. În afară de „Zenobia”, menționată mai sus, aș mai pune „Inimi cicatrizate” (Max Blecher), „Raftul cu ultimele suflări” (Aglaja Veteranyi), biografia lui David Lynch, „Room to dream”, scrisă de acesta în colaborare Kristine McKenna, volumele de poeme „În căutarea armoniei” (Ioan Gyuri Pascu) „Eternul exercițiu” (Daniela Marin), poemele lui Radu Stanca, „Call me by your name” (André Aciman)…vedeți? Nu pot doar una. 🙂

19 ❤ Dacă aș avea şansa să călătoresc în timp şi spaţiu aș vrea să merg… (De ce?…)

în perioada interbelică, nu știu de ce, simt un fior când vine vorba de acea perioadă de timp, mai ales când vine vorba despre <the roaring 20s>.

20 ❤ Dacă aș avea posibilitatea să mă întâlnesc cu vreun personaj literar, acesta ar fi…  (De ce?…)

Victor Petrini, din „Cel mai iubit dintre pământeni” și doar aș tăcea, ascultându-l.

21 ❤ O zi din viața mea …

mă trezesc destul de devreme, îmi aloc o oră măcar pentru micul-dejun și ritualul din jurul băutului cafelei, apoi, viață… vedem ce vine. 🙂

22 ❤ În lumea în care trăiesc îmi displace …

ipocrizimea cu care se umflă oamenii și cruzimea asupra animalelor.

23 ❤ Editura cu care colaborez este…

Cartea Daath

24 ❤ Cum aș motiva o persoană să se apuce de citit ?

L-aș întreba dacă-i place să viseze, iar dacă mi-ar răspunde afirmativ, i-aș oferi un volum suprarealist, iar dacă nu i-ar plăcea, i-aș oferi un volum realist.

25 ❤ Planurile/viziunile mele pentru frumosul viitor sunt…

ce planuri? Dacă n-am trăit la schimbări în ultimul timp… schimbarea e singura constantă, asta am învățat.

Și câteva cuvinte pentru toți iubitorii de carte …

dragi prieteni, nu prididiți să căutați, să fiți curioși, să citiți și să reflectați. Măcar să înțelegem o fărâmă din toată experiența asta numită „Viață” sau să rămânem cu impresia că am experimentat cât mai mult.

❤ O discuție interesantă ❤

Eu vă mulțumesc mult Mihai pentru acceptarea acestei provocări și pentru împărtășirea atâtor momente deosebite și, până în acest moment, neștiute din viața Dvoastră.
Vă doresc mult succes în realizarea planurilor propuse și să vă bucurați de un număr mare de oameni ce vă admiră și vă iubesc creațiile, iar noi cu drag vom urmări toate noutățile Dvoasră literare apărute.
Să puteți culege mereu și oriunde acea inspirație necesară pentru a crea și a face lumea și omul din ea mai frumoase și mai bune.

❤ Sănătate și numai bine! ❤

Pentru a accesa mai ușor paginile Autorului puteți face clic pe oricare poză sau pe denumirea conturilor din articol.
Cărțile le puteți comanda făcând clic pe site-urile indicate mai sus.

Publicitate

6 comentarii

 1. Mihai spune:

  A republicat asta pe MiCo și a comentat:
  Un interviu interesant și captivant, prin întrebările sale, acordat lui Naty Budu-Grati, pentru blogul „La co ceașcă de carte”. Mulțumesc mult! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. A fost o placere să stăm „la un pahar de vorbă” și „la o ceașcă de carte”, Mihai.🌞
   Îți mulțumesc mult pentru timpul acordat și răspunsurile sincere, pentru amintirile frumoase și lecturile plăcute 🌸

   Apreciat de 1 persoană

   1. Mihai spune:

    Plăcerea e de partea mea, Naty. 🙂 mulțumesc pentru întâlnirea cu această ocazie specială! 🤗

    Apreciat de 1 persoană

 2. arcidalia spune:

  Mihai este deosebit si ca om si ca autor.
  Felicitari Mihai!
  Felicitari Naty!

  Apreciat de 2 persoane

  1. Mulțumim mult, dragă Arci ❤

   Apreciat de 1 persoană

  2. Mihai spune:

   Arci, sărut mâinile! Mulțumesc din suflet!

   Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise