Corina Ardelean

Haideți să ne cunoaștem!

1 ❤ 10 momente importante din viața mea

M-am născut… în minunata Transilvania, mai exact în Șimleul Silvaniei, un frumos orășel la poalele Măgurii, județul Sălaj.
Frați/surori… Am un frate mai mare cu un an, Marius care locuiește și el aici în Italia.
În copilărie mă vedeam… profesoară. Pentru o mică perioadă am și predat limba română la școala generală.
Obiectul preferat la școală era… era bineînteles, limba română și geografia.
Ghidușia rămasă în memorie este… aceasta. Cred că eram cam prin clasa a noua și împreună cu prietenele mele ne hotărâsem să mergem la furat de cireșe într-o fermă pe dealul unde locuiam. Cine să ne vadă pe noi în ditamai ferma. Eram în copac și mâncam cireșe cu mare spor când aud lătratul unor câini. Din păcate paznicul ne văzuse, ne-a făcut să coborâm din pom,  ne-a dus într-un mic birou lângă poarta fermei și apoi a plecat grăbit să  îl cheme pe director. Eu plângeam de frică și de rușine dar prietenele mele își umpleau gura cu cireșele din punga pe care o aveau la ele. În concluzie, directorul cunoștea pe tatăl unei prietene și ne-a lăsat să mergem acasă fără să ne „aresteze”, cum credeam eu.
Prima dragoste „am simțit-o” la vârsta de… de cinci ani. Eram în tabără la Năvodari, și seara, la culcare, adormeam cu ochii pe buclele blonde a băiețelului care dormea într-un pat vis-a-vis de al meu.
Autorul care m-a făcut să visez este… cam greu de ales.  Îmi amintesc cu drag de  unul din primele romane pe care l-am devorat, „Cuore- inimă de copil” a lui Amicis. Fiecare perioadă a vieții mele are o preferință. În Italia am descoperit-o pe Margaret Mazzantini, în România îl iubeam pe Rebreanu. Cartea „Adam și Eva” am încercat să o traduc în italiană dar apoi am lăsat-o baltă din lipsă de timp.
Cartea preferată este… „Micul prinț” este cartea sufletului,  „Insuportabilă ușurătate a ființei” este cartea minții. Nu este ușor să mă limitez doar la una.
M-am apucat să scriu (din motivul)… (la ce vărstă)… pentru că sunt lacomă de viață și prin ceea ce scriu imaginez alte vieți, trăiesc prin personajele mele infinite emoții și senzații noi. Am început să scriu târziu, cam pe la 35 de ani.
Acum stau (unde)… în Italia, pe dealurile di Lessinia, în apropierea orașului Verona.

2 ❤ Prima mea scriere este (și la ce vârstă)…

o povestire „Angelica” cu care am câștigat locul trei la un concurs literar.

3 ❤ Prima mea publicație este… (genul literar, de unde vine ideea, mesajul cărții, dedicația, titlul vine primul sau ultimul, mai importantă este emoția/mesajul/…)

„Parfumul amintirilor înghețate” un roman scris și publicat momentan doar în italiană.  E un gen literar sentimental cu nuanțe psihologice pentru că ne pune in fața dilemei: ce faci dacă îți pierzi memoria printr-un accident, ți se crează o nouă identitate și o viață complet diferită? În momentul in care descoperi adevărul alegi noua viață, singura realitate pe care o cunoști sau te întorci în familia care aparține trecutului dar de care nu îți amintești totul? Mă fascinează dilemele și am vrut să mă pun și pe mine la încercare. E o carte foarte complexă, am prezentat-o și la Salonul cărții la Torino, în mai 2017 în Sala Romania.

4 ❤ Lucrările scrise până la momentul actual

Cartea despre care am scris mai sus, „Parfumul amintirilor înghețate”, apoi „Melastalgia”, un roman în care tratez un argument care îmi stă mult la suflet, cel al copiiilor „orfani albi”, cum sunt denumiți copiii lăsați în România la bunici, rudenii sau cunoștințe, în timp ce părinții merg la muncă în străinătate. Iubesc mult cartea aceasta și visul meu este să o pot traduce și publica și în România.

5 ❤ Cea mai mare provocare din viața mea a fost…

să plec din România la vârsta de 19 ani. Am avut curaj dar și inconștiență.

6 ❤ Cel mai mare critic al scrierilor mele…

sunt chiar eu însumi. Nu sunt niciodată complet mulțumită. Dar criticul sever care îmi citește fără indulgență tot ce scriu este fratele meu, Marius.

7 ❤ Iubitorii de carte pot procura cartea mea…

pe site-ul Vocifuoriscena „Il profumo dei ricordi ghiacciati” pe site-ul Youcanprint „Melastalgia” sau pe Amazon pe amândouă.

8 ❤ Cartea cu care mă delectez acum, când am un minut liber (dacă îl am) este…

„Orbitor” a lui Mircea Cartarescu, dar citesc versiunea tradusă în limba italiană.

9 ❤ Sportul și alimentația în viața mea…

uneori sunt în conflict. Mi se întâmplă să mănânc mult și să fac sport puțin. Momentan unicul sport practicat este plimbarea. Deși este puțin rușinos ținând cont că lucrez într-un centru sportiv. Avem piscine, sală de fitness, biciclete etc. dar eu nu prea le folosesc din lipsa de timp.

10 ❤ Acum scriu…

a treia carte. Sper să o public anul acesta. Momentan titlul provizoriu este „Lanțurile destinului”.

11 ❤ Personajele de sex opus (le descriu ușor, greu,…)

le descriu ușor. În general nu mi-e greu să descriu nici un fel de tip de personaj sau situație.

12 ❤ Cât de greu/ușor îmi este să trec de la lucrarea scrisă deja la una nouă?

Las să treacă timp între una și alta dar în general încep cu mare entuziasm ceva nou.

13 ❤ Pasiunile mele sunt scrisul…

pictura și torturile. Mă descurc bine și în bucătărie.

14 ❤ Când scriu (e nevoie de liniște totală și multă concentrare /o fac cu muzica pornită /…)…

am nevoie de singuratate. Îmi place sa scriu noaptea când toți dorm și în timp ce scriu, ascult musica mea preferată.

15 ❤ Slăbiciunile mele sunt…

dulciurile. Sunt pofticioasă. Aș putea trăi doar cu pizza și înghețată.

16 ❤ Activitatea mea poate  fi urmărită de cititori pe…

Facebook la pagina Libri di Corina Ardelean sau pe site-ul meu corinaardelean.com

17 ❤ Literatură asemănătoare ca stilul meu (nu am întâlnit/ am întâlnit la…)…

Sincer prefer să nu mă compar cu nimeni, am în minte o scriitoare la care uneori mi se pare că seamăn dar nu am curaj să o pomenesc. Este o scriitoare italiană.

18 ❤ Opera (creația artistică) mea iubită este… scrisă de…

„Rațiune și sentiment” scrisă de Jane Austen.

19 ❤ Dacă aș avea şansa să călătoresc în timp şi spaţiu aș vrea să merg… (De ce?…)

în Franța la jumătatea anilor 1800. Mă îmaginez ca Marguerite, protagonista cărții Dama cu camelii, o curtezană. Îmi plăcea costumul, atmosfera romantică și spiritul de aventură pe care l-am respirat în cărțile lui Alexandre Dumas fiul.

20 ❤ Dacă aș avea posibilitatea să mă întâlnesc cu vreun personaj literar, acesta ar fi… (De ce?…)

Isabel Allende. Pentru că îmi plac cărțile ei și o admir mult. În fiecare început de an ea decide că va scrie o carte și apoi o scrie. E minunată determinarea ei.

21 ❤ O zi din viața mea…

Poate e banal, dar nu fac nimic deosebit: merg la serviciu, mă ocup de fiul meu Davide de 9 ani, seara dedic timp soțului meu, apoi fac o plimbare cu câinele. Îmi place să mă relaxez în grădina noastră, citesc, uneori vizionez filme la televizor și târziu de tot dacă sunt inspirată, scriu. În weekend ieșiri cu prietenii.

22 ❤ În lumea în care trăiesc îmi displace…

răutatea, violența fizică și verbală și egoismul.

23 ❤ Editura cu care colaborez este…

Vocifuoriscena și Youcanprint.

24 ❤ Cum aș motiva o persoană să se apuce de citit?

Lectura este un mod diferit de a călătorii cu fantazia. Ne imaginăm peisajele, vedem cu ochii acțiunile, ne emoționăm, râdem și plângem cu personajele. Care motiv mai bun? Cartea ne deschide mintea și sufletul.

25 ❤ Planurile/viziunile mele pentru frumosul viitor sunt…

să continui cu scrisul, să public a treia carte, să traduc și să public în limba română cărțile mele. Acesta este momentan visul meu cel mai mare.

Și câteva cuvinte pentru toți iubitorii de carte…

Sincer, cred că este suficient cuvântul „mulțumesc”. Cine scrie trebuie să fie mereu recunoscător cititorilor. Fără ei, cuvintele scrise sunt de prisos, nu trebuie uitat acest lucru.
Dacă ați citit ceva scris de mine, dacă v-am atras atenția și aveți curiozitatea de a citi ceva în viitor, sau pur și simplu pentru atenția acordată cuvintelor mele, vă MULŢUMESC !
Corina Ardelean

❤ O discuție frumoasă ❤

Eu vă mulțumesc mult doamna Ardelean pentru această discuție interesantă și împărtășirea atâtor momente frumoase din viața dumneavoastră.
Vă doresc mult succes în realizarea planurilor propuse și să vă bucurați de un număr mare de oameni ce vă admiră creațiile, iar noi cu drag vom urmări toate noutățile dumneavoasră literare apărute.
Să puteți culege mereu și oriunde acea inspirație necesară pentru a crea și a face lumea și omul din ea mai frumoase și mai bune.

❤ Sănătate și numai bine! ❤

Pentru a accesa mai ușor paginile Autorului puteți face clic pe oricare poză sau pe denumirea conturilor din articol.
Cărțile le puteți comanda făcând clic pe site-urile indicate mai sus.

În articol sunt prezentate poze din arhiva personală a scriitoarei (cu acordul acesteia).

Publicitate