Natașa Alina Culea – „Marat”

„Iubirea trebuie căutată în noi înşine. Iubirea fără linişte sufletească, nu durează, se autodistruge. Iubirea vine când trebuie, nu întârzie niciodată şi nici nu o poţi grăbi. Nu există cale spre fericire, fericirea este calea.”*

Natașa Alina Culea – autoarea ce te invită cu drag spre lectură și cu iscusință te poartă (citindu-i scrierile) prin toate anotimpurile unei dragoste. Ea descrie acest sentiment frumos, precum un pianist iscusit își scrie sonetele ca mai apoi să poți dansa pe ritmurile acestei melodii fermecătoare.
Am cunoscut această scriitoare citindu-i cartea „Marat”. O poveste cu aromă de trandafir, a trandafirului cu spini și a dragostei cu durere. O poveste cu a „fost odată ca niciodată”, „au trăit fericiţi” și care neapărat „va urma…” 

„Un pictor trebuie să-şi înceapă fiecare pânză cu o mână de negru, pentru că toate lucrurile din natură sunt întunecate, cu excepţia celor expuse la lumină.” **

Dar mai multe despre această lucrare aflăm chiar de la autoare.

Buna, dragă Natașa Alina! Mă bucur să ne revedem.

Bine te voi regăsi mereu, Natalia!

Spune-mi, te rog, de unde a apărut ideea unui astfel de roman? Eroii tăi sunt un rod al imaginației tale sau mult mai mult de atât?

În cazul romanului „Marat”, totul a început cu o călătorie a mea în China; aveam douăzeci de ani, chiar mai visătoare decât sunt acum, de unde aerul adolescentin, diafan al poveștii. Dacă ne referim strict la acest roman, personajele principale sunt reale, dar romanțate.

China. De ce anume această țară? Prin ce te-a atras?

China a fost și nu a fost o alegere. Trebuia să plec acolo, dar și eu am fost euforică atunci când am auzit de această destinație care era, precum am descris-o în carte „Acel ţinut îndepărtat, cu dragoni înaripaţi, orezării întinse şi clopoţei de vânt, acel ţinut la care am visat adesea, copilă fiind, cu imaginaţie născând dorinţe nomade. În mintea mea, China miroase a ceai de iasomie servit în ceşti de porţelan delicat, are culoarea drumului roşu al mătăsii; este o ţară a contrastelor, unde civilizaţia se împleteşte cu tradiţia într‑o melodie prea subtilă pentru a fi auzită de urechile europenilor; progresul ei incredibil pare alchimie pură; repeziciunea cu care China se adaptează timpurilor ne buimăceşte, şi, cu toate acestea, este aceeaşi ţară în care ricşa este trasă de un om care îl cară pe altul, aceeaşi ţară în care familia e sub numărul lui trei, unicul copil, aşa cum spune legea, cel care nu cunoaşte noţiunea de frate, nici de soră, fiind ori un copil solitar, ori având drept familie lumea toată – nu mă pot decide… Văd China îmbătată de prezent, dar hrănindu‑se dintr‑un trecut ce nu trece.”

M-am gândit la titlul cărții tale. De ce anume „Marat” și nu un alt nume?

Cât despre Marat, ei bine, am ales acest titlu, deoarece acesta este numele celui care a inspirat personajul pivot al romanului.

Am mai spus că pentru mine „Marat” este „cartea cu aromă de trandafir”. Dar spune-mi, te rog, cum de ai reușit să faci ca efectiv să plouă cu această mireasmă peste toată lucrarea ta?

Trandafirii au avut un rol de călăuză în povestea noastră. După cum bine știi, melodia „Миллион алых роз” – „Milion alih roz i-a adus” împreună, creând un fundal de basm floral.

Romanul tău are o dedicație specială?

Da. Pentru toți îndrăgostiții din lumea asta.

Unde este granița între realitate și fantezie?

Este greu de spus, nu-i așa? Nici în ceea ce numim „viață de zi cu zi” nu este clar unde începe imaginarul și unde se termină. Iluziile noastre sunt, de multe ori, mai puternice decât realitatea, pentru că ele sunt mereu perfecte, ceea ce nu putem spune despre viața noastră.

Cât timp ți-a luat lucrul la acest prim volum?

L-am scris destul de repede, pentru că m-a bântuit. Mă trezea noaptea din somn și nu mai ținea cont de voința sau de oboseala mea. „Marat” s-a scris singur, Deus ex machina.

Dacă ai fi avut posibilitatea să te întâlnești cu eroii cărții tale ce mesaj le-ai transmite?

Nu le-aș spune nimic. Le-aș înmâna cartea, pur și simplu, cu un trandafir deasupra ei.

Care este pasajul tău preferat din această carte?

„Ascult ca prin vis cântecul despre pictorul care aşteaptă sub balcon celebra actriţă, într‑o mare de trandafiri sălbatici: «…dar în viaţa ei a rămas cântecul nebun al trandafirilor…» Cântecul mă tulbură ca niciodată şi ceva îmi spune că de acum înainte, nimic nu va mai fi la fel.”

Ai un mesaj pentru cititori?

Îmi doresc să fie fericiți. Oamenii fericiți nu fac rău, trăiesc într-o frumoasă euforie și generozitate sufletească.

Eu îți mulțumesc mult, Natașa Alina pentru timpul acordat acestei discuții. A fost o plăcere să discutăm iar despre lucruri frumoase și interesante.

Motto-ul Natașei Alina este:

„Omnia mea mecum porto.”

Cărți scrise de Natașa Alina Culea:

„Marat”
„Nopți la Monaco” 
❤ „Arlechinul” 
❤ „Natașa, bărbații și psihanalistul” 
❤ „Lupii trecutului” 
❤ „Visele nu dorm niciodată”

Volumele pe care eu deja le-am citit au denumirea subliniată. Făcând clic pe denumire veți fi redirecționat spre recenzia propriu zisă.

Alte curiozități despre scriitoarea Natașa Alina Culea puteți afla făcând clic pe numele dumneaei scris în articol.
Recenzia cărții „Marat” o puteți citi făcând clic pe oricare denumire completă a cărții din articol, dar unde puteți găsi cartea aflați făcând clic pe oricare poză din articol.

„Un om este nefericit, pentru că nu ştie că este fericit, acesta este singurul motiv. Oricine descoperă acest lucru devine imediat fericit”. ***

*    (Natașa Alina Culea)
**  (Leonardo da Vinci)
***(Dostoievski)

În articol sunt prezentate poze din arhiva personală a scriitoarei (cu acordul acesteia).

Publicitate

4 comentarii

 1. arcidalia spune:

  Am citit cartile autoarei si-mi place foarte mult cum scrie.
  Am si cunoscut-o la Gaudeamus.
  Felicitari amandorura!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mulțumim mult, dragă Arcidalia❤
   Îmi place și mie mult stilul Natașei Alina🥰

   Apreciază

 2. Buna idee, Nati, sa descosi autoarea despre toate secretele romanului scris. 🙂 S-ar putea ca peste decenii, critici de arta sa citeze din acest articol. Natasa Alina Culea este o scriitoare care va ramane in istoria literaturii romane. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mulțumesc pentru aprecieri, Marius. Mă bucur că ți-a plăcut articolul ❤
   Natasa Alina Culea știe cum să creioneze ca să placă scrierile sale cititorilor!🥰

   Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise