Lavinia Călina

Haideți să ne cunoaștem!

1 ❤ 10 momente importante din viața mea

Născută… la Caransebeș în decembrie 89, chiar înainte de-a începe revoluția.
Frați/surori… Frați de sânge nu am, dar am câțiva obținuți prin alianță și de care m-am atașat.
În copilărie mă vedeam… multe lucruri, mereu îmi schimbam direcția și cred că și acum am aceeași problemă. Nu pot sta într-un singur loc mult timp, mă plictisesc.
Obiectul preferat la școală era… istoria și limbile străine. Am studiat engleză, germană, spaniolă și latină.
Ghidușia rămasă în memorie… Am făcut atât de multe prostii în copilărie că ar fi nevoie de un articol separat să povestesc toate cele.
Prima dragoste… Am avut câteva simpatii în generală/liceu și câteva iubiri adolescentine, dar prima dragoste am simțit-o pe la 16 ani când am început relația cu Marius (soțul meu). Suntem împreună de 14 ani jumate, căsătoriți de doar 3 și anul acesta vom deveni părinți.
Autorul care m-a făcut să visez este… Nu știu dacă am avut un singur autor, când eram mică îmi plăceau basmele și poveștile. Cred că ele sunt de vină că visez prea mult.
Cartea preferată este… Serios că vrei să aleg doar una? 🙂
M-am apucat să scriu… Am avut ceva momente de scris în copilărie, dar nici nu am fost încurajată să fructific latura asta a mea și nici nu am simțit cine știe ce chemare atunci. De scris serios m-am apucat la 23 de ani odată ce mi-a venit ideea pentru romanul „Ultimul Avanpost” (apărut în 2014 la Herg Benet).
Acum locuiesc… în Northampton, Anglia. M-am mutat aici în urmă cu vreo doi ani.

2 ❤ Prima mea scriere…

a fost primul volum din „Ultimul avanpost” publicată la editura Herg Benet. Înainte de asta nu am mai avut alte tentative de-a scrie sau de-a publica.

3 ❤ Prima mea publicație este…

„Ultimul avanpost” s-a născut din dorința mea de-a citi o distopie românească. Am scris-o pe vremea când erau la modă romane gen Jocurile Foamei sau Divergent, eram curioasă cum ar suna un YA de acest gen a cărui acțiune să se petreacă pe plaiuri mioritice, iar cum nu am găsit o astfel de carte m-am decis să o scriu eu. Inițial trebuia să fie o povestioară așa ca să-mi distrez prietenii, dar când s-a transformat în roman soțul meu m-a convins să o trimit unei edituri. La nici două zile după ce le-am trimis-o celor de la Herg Benet mi-au și propus să o publicăm. În clipa aceea am realizat că lucrarea mea nici nu avea titlu, așa că (și acum vine partea amuzantă) eu și Marius am băgat mai multe titluri într-o șapcă și am tras la sorți 🙂

4 ❤ Lucrările scrise până la momentul actual sunt…

În 6 ani am reușit să scriu și să public 10 cărți, iar a 11-a este pe drum. „Ultimul avanpost” s-a transformat într-o serie de 4 cărți („Ultimul avanpost”, „Vânătoarea”, „Renașterea” și „Revoluții”), anul trecut am încheiat seria și cred că a fost un moment dificil. Am tot amânat apariția ultimului volum, sperând cumva să pot trece mai ușor peste despărțirea de această serie.
A doua serie scrisă și terminată este „Neamul Corbilor” (apărută tot la Herg Benet), ce cuprinde 3 volume: „Copiii Întunericului”, „Blestemul Zorilor” și „Din Negura Timpului”. O serie dark fantasy cu vrăjitoare și plină de magie.
Am scris și o serie SF cu zombie, un post-apocaliptic cu un virus periculos ce amenință omenirea. Momentan au apărut doar două cărți în această serie „Zona Zero” și „Proiectul Zero”, ambele au apărut al editura Librex în 2017. În momentul de față contractul meu cu ei s-a încheiat, iar cărțile nu se mai găsesc pe piață, dar am în plan să le republic împreună cu un nou volum.
Anul trecut am scos pe piață „Angaraka” vol.1 Balanța, un SF ce prezintă lupta pentru supraviețuire a două planete. A fost ceva nou pentru mine căci am fost nevoită să creez o lume total diferită de a noastră, iar fiecare capitol e povestit din punctul de vedere al altui personaj.

5 ❤ Cea mai mare provocare din viața mea este (a fost)…

Au fost mai multe și sunt convinsă că au să mai fie, dar important este să trecem peste.

6 ❤ Cel mai mare critic al scrierilor mele…

Soțul meu Marius. El mă ajută și mă susține în cariera mea de scriitor, dar tot el este și cel care mă atenționează când fac ceva greșit.

7 ❤ Iubitorii de carte pot procura cartea mea…

de pe site-ul editurii Herg Benet, pe Libris, Elefant, Cărturești (+alte magazine online) și în librăriile partenere. Mai nou pe perioada pandemiei am decis să ofer gratis primul volum din Ultimul avanpost” ca lumea să aibă ce face în casă. Cartea se poate descărca de pe site-ul HergBenet.

8 ❤ Cartea cu care mă delectez acum, când am un minut liber (dacă îl am) este…

În momentul de față sunt în pauză de citire. Rar am momente în care mă simt cât de cât bine și mă pot concentra la alte activități.

9 ❤ Sportul și alimentația în viața mea…

Sunt foarte importante, deși nu a fost mereu așa. De vreo doi ani m-a apucat mania cu sportul și alimentația mai sănătoasă. De când am rămas gravidă a fost necesar să mai reduc din intensitatea exerciților, mai ales că nu am o sarcină ușoară și rar pot să țin ceva în stomac. Recent am început să îmi fac eu propriile mele dulciuri în casă. Sunt mare fan ciocolată, dar acum îmi provoacă greață, așa că am găsit alte alternative de prăjiturele sau tarte ce le pot face eu și să nu-mi dea stomacul peste cap.

10 ❤ Acum scriu…

La începutul verii m-am apucat de scris volumul 2 din „Angaraka”, doar că nu știu când am să îl finalizez din cauza stării mele de sănătate.

11 ❤ Personajele de sex opus

Nu am astfel de probleme. Îmi e ușor să descriu personaje de alt sex, alte origini, de altă religie, concepții sau orientare sexuală. Ca și autor cred că e important să te poți pune în pielea oricărui personaj chiar dacă e total opus față de tine.

12 ❤ Cât de greu/ușor îmi este să trec de la lucrarea scrisă deja la una nouă?

Îmi trebuie o pauză cât de mică între lucrări, ca să dispară ecoul celei finalizate din mintea mea și să mă apuc de una nouă.

13 ❤ Pasiunile mele sunt scrisul și…

Sport, gătit, excursii, mers pe la festivaluri de muică, vizionat de filme, jocuri pe PC, îmi place să fac multe lucruri.

14 ❤ Când scriu…

e nevoie de muzica dată în blană, de cele mai multe ori metale grele, genul la care își fac babele cruce :)) și un pahar de Jack cu cola…. care de 6 luni a fost înlocuit cu limonadă, dar na.

15 ❤ Slăbiciunile mele sunt…

ciocolata cu mentă și prăjiturile cu cremă de cafea.

16 ❤ Activitatea mea poate  fi urmărită de cititori pe…

Instagram, Facebook, și mai nou TikTok.

17 ❤ Literatură asemănătoare ca stilul meu (nu am întâlnit/ am întâlnit la…)…

Sunt mulți scriitori pe care îi admir și care au abordat un stil asemănător cu al meu. Nu îmi place să dau nume căci mereu uit pe cineva și apoi mă simt prost.

18 ❤ Opera (creația artistică) mea iubită este…

cântată. Dacă ar fi să aleg o creație artistică ce mi-a încălzit sufletul de multe ori, aș alege muzica celor de la Within Temptation. 😉

19 ❤ Dacă aș avea şansa să călătoresc în timp şi spaţiu aș vrea să merg…

Niciunde. Mi-e bine aici. Poate că nu e chiar răspunsul la care te așteptai, dar prefer să profit de ziua de azi decât să mă pierd în trecut sau să visez la viitor.

20 ❤ Dacă aș avea posibilitatea să mă întâlnesc cu vreun personaj literar, acesta ar fi…

Nu știu, ar fi mai multe, dar cred că aș face-o lată. Probabil e ca atunci când te întâlnești cu un idol, acasă îți imaginezi ce întrebări o să-i pui și când stați față-în-față uiți cum românește se vorbește 🙂

21 ❤ O zi din viața mea…

Începe undeva pe la 4 dimineața, așa e de când am început să simt loviturile celui mic, e ora lui de fotbal și îmi dă deșteptarea. Așa că îmi încep ziua făcând cafeaua, pregătind micul dejun și pachetul pentru soțul meu. Din cauza condițiilor atât externe cât și starea mea de sănătate, am intrat mai devreme în concediu de maternitate. După ce soțul meu pleacă la muncă fac curat, mâncare, merg la plimbare prin parc (asta pentru că nu mai am voie să fac jogging), mai scriu, mai pictez. Încerc să mă mențin activă și să nu las toată nebunia asta cu pandemia să mă afecteze.

22 ❤ În lumea în care trăiesc îmi displace…

prostia, ignoranța și oamenii care se mulțumesc cu puțin.

23 ❤ Editura cu care colaborez este…

Herg Benet.

24 ❤ Cum aș motiva o persoană să se apuce de citit?

Cu făcălețul 🙂 Glumesc. Pot face recomandări de cărți, dar suntem persoane diferite cu gusturi diferite. Nu poți obliga pe cineva să citească și să-l și pasioneze acest lucru. Nici mie nu îmi plac multe lucruri.

25 ❤ Planurile/viziunile mele pentru frumosul viitor sunt…

Păi eu îmi doream un scenariu gen zombie apocalypse sau măcar o invazie extraterestră, dar mă mulțumesc și cu pandemia asta second hand 🙂

Și câteva cuvinte pentru toți iubitorii de carte…

❤ Iubitorilor de carte le transmit multă dragoste și o îmbrățișare caldă. ❤

❤ O discuție frumoasă și interesantă

Eu vă mulțumesc mult Lavinia Călina pentru timpul acordat acestui interviu și pentru împărtășirea atâtor momente deosebite din viața dumneavoastră.
Vă doresc mult succes în realizarea planurilor propuse și să vă bucurați de un număr mare de oameni ce vă admiră creațiile, iar noi cu drag vom urmări toate noutățile dumneavoasră literare apărute.
Să puteți culege mereu și oriunde acea inspirație necesară pentru a crea și a face lumea și omul din ea mai frumoase și mai bune.

❤ Sănătate și numai bine! ❤

Pentru a accesa mai ușor paginile Autorului puteți face clic pe oricare poză sau pe denumirea conturilor din articol.
Cărțile le puteți comanda făcând clic pe site-urile indicate mai sus.

În articol sunt prezentate poze din arhiva personală a scriitoarei (cu acordul acesteia).

Publicitate