Cynthia Orszag

Haideți să ne cunoaștem!

1 ❤ 10 momente importante din viața mea

M-am născut… în Arad.
Frați/surori… nu am.
În copilărie mă vedeam… vânzâtoare la magazine de haine.
Obiectul preferat la școală era… istoria.
Ghidușia rămasă în memorie este… nu țin minte nimic ieșit din comun.
Prima dragoste „am simțit-o” la vârsta de… 13 ani, probabil.
Autorul care m-a făcut să visez este… Joseph Delaney.
Cartea preferată este… o serie: „Dinastia Sunderland Beauclair”
Cum m-am apucat să scriu…Mă uitam la anime-uri în 2012 și voiam și eu să scriu ceva care să fie din zona aceea. Așa că am început prin fantasy. Am avut șaptesprezece ani.
Acum stau… la Timișoara.

2 ❤ Prima mea scriere…

neterminată se numea „Vrăjitori” .

3 ❤ Prima mea publicație este…

Scrum în vânt”, la editura Velvet Story. E foarte greu să o încadrez într-un gen literar. E și dramă, și psihologic, și Young Adult. Sunt multe elemente: problemele adolescenților, integrarea tinerilor rromi în societate, consumul de etnobotanice, anturaje, naivitățile specifice puștanilor, teama de abandon, iubiri neîmpărtășite… lista poate continua.

De unde  vine ideea? Dintr-un eveniment real. În primăvara anului trecut am fost în gară și am văzut un adolescent( sau, cel puțin, părea a fi adolescent) de etnie rromă care fuma o țigară ce conținea o susbtanță nocivă și foarte populară în zona de vest a țării. Prefer să nu-i dau numele, dar mulți au auzit de ea. Pur și simplu paralizează consumatorul pentru 10-15 minute. Am încercat să ajut, nu am reușit, iar ulterior am uitat de eveniment. După câteva zile însă, l-am revăzut. Câteva secunde doar – din mașină. Prima dată mi s-a părut doar extraordinar de cunoscut și mă gândeam că sigur îl știu de undeva. Apoi mi-am dat seama că e aceeași persoană. După alte câteva zile a apărut și într-un ziar local o poză cu el – era sub influența substanței.

Deci a fost nevoie de trei interacțiuni, sa zic așa, ca să-mi dau seama că trebuie să scriu despre asta, mai ales că mi-a rămas întipărit în minte până în ziua de azi.

Nu m-am gândit la o dedicație clasică, pe care s-o scriu pe prima pagină. Însă cred că, la modul mai abstract, cartea îi e dedicatată acelui băiat necunoscut.

Cartea a avut multe titluri până să ajung la cel final. Mi s-a părut foarte potrivit, deoarece simbolizează deșărtăciunea, lipsa de sens, de o direcție clară.

Cartea mea nici nu știu dacă are un mesaj. Uneori zic da, alteori zic nu. Abordarea mea este destul de clară. Vreau să prezint cititorului o nouă perspectivă, legat de consumatorii de substanțe. În carte este descrisă percepția lor, gândurile lor, temerile și felul în care se uită la viață. Așa cum a zis cineva cu care am discutat despre cei ca Darius – personajul principal – problema lor nu e că vor să moară și că nu vor să trăiască. Problema e că nu le pasă dacă trăiesc sau mor.

Am deviat, ce voiam să spun este că eu doar îi servesc pe tavă cititorului o nouă perspectivă. El e cel care alege dacă vreau sau nu să justifice acțiunile personajelor.

4 ❤ Lucrările scrise până la momentul actual sunt…

foarte multe, dar am abordat teme diferite. Problematica romilor sau  negrilor ( din Africa anilor 70). Am mai scris și o  poveste de ficțiune istorică din perioada Austriei Imperiale, unde am strecurat și personaje precum Împărăteasa Elisabeta, Prințul Imperial Rudolf și alte câteva personalități ale vremii. Mai am una despre o familie de evrei foarte puternici care protejează un secret încă de pe vremea lui Solomon. Poveștile acestea sunt nepublicate.

5 ❤ Cea mai mare provocare din viața mea este (a fost)…

Am fost nevoită să fac, simultan, un modul de pregătire psihopedagogică (care a durat câteva luni, dar  a fost mai  obositor decât cinci ani de facultate) și un curs de bazele contabilității – iar eu am  am terminat Psihologie Clinică.

6 ❤ Cel mai mare critic al scrierilor mele…

este una dintre prietenele mele apropiate.

7 ❤ Iubitorii de carte pot procura cartea mea…

de pe site-ul editurii Velvet Story.

8 ❤ Carțile cu care mă delectez acum, când am un minut liber sunt…

Lacrima Stejarului”, de Simona Tănăsescu și un roman de Zaharia Stancu – „Șatra”

9 ❤ Sportul și alimentația în viața mea…

Nu, deci nu:) Nu mă întreba asta. Ba mă doare spatele, ba mă dor umerii. Am făcut multă mișcare până să intrăm în starea de urgență (mergeam pe jos la lucru), dar acum activitatea mea fizică s-a redus considerabil. Aliemtanția e destul de OK. Ar trebui să consum mai multe legume, însă.

10 ❤ Acum scriu…

mu scriu la nimic. Sunt foarte prinsă în activitățile profesionale și mă ocup de cartea care o să apară în curând pe piață.

11 ❤ Personajele de sex opus…

Nu am avut în opt ani de zile un personaj principal feminim. Tocmai pentru a evita pe cât posibil subiectivitatea.

12 ❤ Cât de greu/ușor îmi este să trec de la lucrarea scrisă deja la una nouă?

De obicei foarte ușor. Când ajung cu cea actuală la, să zicem, un procent de 80%, am deja în minte măcar o idee pentru ce vreau să scriu în viitorul apropiat.

13 ❤ Pasiunile mele sunt scrisul și…

psihologia. Am fost destul de rigidă în ceea ce privește  domeniul acesta. Îmi fac formarea pe Psihoterapie Cognitiv Comportamentală și cumva, fără să-mi dau seama, refuzam orice altă abordare. Am zis că nu e OK și m-am apucat să citesc din Jung. Cu Freud nu cred că mă voi înțelege vreodată…

14 ❤ Când scriu (e nevoie de liniște totală și multă concentrare /o fac cu muzica pornită /…)…

o fac  și cu muzică, și fără.

15 ❤ Slăbiciunile mele sunt…

dulciurile… oricât de clișeic ar suna.

16 ❤ Activitatea mea poate  fi urmărită de cititori pe…

Facebook.

17 ❤ Literatură asemănătoare ca stilul meu (nu am întâlnit/ am întâlnit la…)…

Cred că la  Dan Brown. Nu mă refer la subiecte, ci la structură. Nu-mi place nici mie să umplu pagini întregi cu descrieri.

18 ❤ Opera (creația artistică) mea iubită este scrisă de…

Vintilă Corbul.

19 ❤ Dacă aș avea şansa să călătoresc în timp şi spaţiu aș vrea să merg… (De ce?…)

în Austria Imperială.

20 ❤ Dacă aș avea posibilitatea să mă întâlnesc cu vreun personaj literar, acesta ar fi… (De ce?…)

Gerald Sunderland Beauclair, din Dinastia S. B.
E șarmant, e deștept, e instabil emoțional,  e imprevizibil și nu am aflat cum i se termină povestea.

21 ❤ O zi din viața mea…

De obicei mă trezesc, încep lucrul, iar apoi fie scriu sau citesc ceva, fie mă întâlnesc cu vreun prieten sau particip la evenimentele organizate în Timișoara – acum nu prea se mai ține nimic.

22 ❤ În lumea în care trăiesc îmi displace…

Lipsa echilibrului. Parcă numai în extreme știm să trăim. Ba promovăm ceva excesiv și agresiv, ba îl respingem cu aceeași intensitate.

23 ❤ Editura cu care colaborez este…

Velvet Story.

24 ❤ Cum aș motiva o persoană să se apuce de citit?

Aș întreba-o care sunt interesele sale. În funcție de asta i-aș recomanda un autor.

25 ❤ Planurile/viziunile mele pentru frumosul viitor sunt…

Vreau să îmi termin formarea și să fac ceva cursuri suplimentare pentru psihoterapia consumului de substanțe. Asta, desigur, pe lângă faptul că vreau să mă dedic promovării romanului.

Și câteva cuvinte pentru toți iubitorii de carte…

Nu vă opriți din a citi și nu vă opriți din a  selecta cărți din ce în ce mai dificile. Citiți din fiecare gen câte ceva. O să vă ajute să vă dați seama ce vă  place, ce vi se potrivește și viața voastră literară va fi mai împlinită.

❤ O discuție interesantă ❤

Eu vă mulțumesc mult, Cynthia pentru acest interviu și pentru împărtășirea atâtor momente interesante din viața dumneavoastră.
Vă doresc mult succes în realizarea planurilor propuse și să vă bucurați de un număr mare de oameni ce vă admiră creațiile, iar noi neapărat vom urmări toate noutățile dumneavoasră literare apărute.
Să puteți culege mereu și oriunde acea inspirație necesară pentru a crea și a face lumea și omul din ea mai frumoase și mai bune.

❤ Sănătate și numai bine! ❤

Pentru a accesa mai ușor paginile Autorului puteți face clic pe oricare poză sau pe denumirea conturilor din articol.
Cărțile le puteți comanda făcând clic pe site-urile indicate mai sus.

În articol sunt prezentate poze din arhiva personală a scriitoarei (cu acordul acesteia).

Publicitate