Nicoleta Tudor

Haideți să ne cunoaștem!

Naty: Bună ziua, Nicoleta. Mă bucur și îți mulțumesc pentru acceptarea acestui interviu.
NicoletaT: Buna, Naty. Și eu la fel, îți mulțumesc pentru invitație.

Naty: Azi vrem să aflăm cât mai multe despre autoarea Nicoleta Tudor.
Dar să începem de la început 😀 . Haideți să o cunoaștem puțin pe micuța Nicoleta – cum era și cine voia să devină când va crește? Poate, cumva, de atunci creiona ceva frumos?

NicoletaT: M-am născut în comuna Gruiu, județul Ilfov, chiar la dispensarul comunal, cum era pe vremea aceea, în anul 1969. În familie suntem trei copii, trei surori: una mai mare cu șapte ani și o soră geamănă mai mare cu două ore decât mine, deci eu sunt mezina 😀 .
În copilărie mă vedeam pictoriță și poetă, dar viața a făcut să devin economist.

Naty: Dar ce copilărie fără ghidușii? Care este cea rămasă în memorie?
NicoletaT: Când eram mică îmi plăcea să decupez florile de pe rochiile bunicii mele (mămăița, cum îi spuneam) care era tare „încântată” de ispravele mele.

Naty: Ce pasiuni are Nicoleta Tudor?
NicoletaT: Scrisul! Încă din copilărie, de la școală, obiectul meu preferat era stiloul. L-am adorat și încă îl ador, am chiar și o colecție de stilouri și, ce este drept, atunci când scriu cu ele, parcă este o demonstrație de caligrafie.
La fel de mult îmi place să citesc, să pictez, să gătesc. Tot ce fac, fac cu pasiune. Altfel, nu mă apuc.

Naty: Provocare în viață. Pe care o consideri ca fiind una importantă și trecută cu succes peste ea?
NicoletaT: Cea mai mare provocare din viața mea a fost să mă căsătoresc la 18 ani, aducând-o pe lume pe Veronica, fiica mea,
cu care am crescut împreună. O provocare frumoasă! Fiica mea este cel mai bun dar pe care l-am primit de la viață.

Naty: Să vedem acum în ce relații sunteți cu sportul și alimentația?
NicoletaT: Sportul și alimentația în viața mea sunt foarte importante, mă gândesc la ele de câte ori mă privesc în oglindă, pe principiul… de mâine mă apuc de mișcare și de dietă…

Naty: Cum este Nicoleta Tudor?
NicoletaT: Eu sunt o persoană destul de directă. Nu îmi place să aduc laude cuiva, dacă nu simt asta și nici nu îmi place să primesc dacă nu sunt sincere. Nu am încercat niciodată să mă compar cu cineva și cred că fiecare persoană are o amprentă personală, există. În lumea în care trăiesc îmi displace ipocrizia și îmi iubesc mult familia!

Naty: Pasiunea pentru rândurile frumos înșirate pe foaie când s-a simțit a fi o necesitate?
NicoletaT: Scriu poezii din clasele primare, cât despre proză, fantezie, am început primul volum în anul 2010 și după lupte mari, l-am publicat în anul 2013, în ziua de Sfântul Andrei.

Mereu spuneam: când o să ies la pensie, o să scriu o carte. Mă bucur că nu am așteptat până atunci și îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-a ajutat să îmi îndeplinesc visul de a scrie și a publica poezii, iar când mă mai lovește inspirația, se întâmplă să și pictez.

Naty: Care sunt lucrările scrise până acum de Nicoleta Tudor?
NicoletaT: După primul volum din trilogia „Cercurile mistice”, care a și dat numele trilogiei, au urmat „Orașul de deasupra” și „Toria”, care a încheiat trilogia.

Următoarea trilogie apărută este „Triunghiul de foc”, care este și numele primului volum, al doilea volum, „Regăsirea discurilor solare” și volumul trei, „Cercul vrăjitorilor”.
Volumele de poezie publicate sunt: „Dincolo de nori” – cu poezii din adolescență și „Tăcerea frunzei” – unde deja vin cu o poezie matură.

Naty: Cum ai descrie primul tău volum publicat?
NicoletaT: Prima mea publicație este romanul „Cercurile mistice” – fantezie.
Ideea romanului a pornit de la amintirile legate de șatra care venea an de an și își instala corturile în apropierea casei mele, șatră pe care am cunoscut-o foarte bine (practic, mă mutam acolo când venea). Bineînțeles, amintiri împletite cu multă fantezie, a dat naștere primului volum din trilogia „Cercurile mistice”, iar titlul a fost clar pentru mine încă de la primele pagini și va deveni clar și pentru toți cei care vor citi trilogia.
Mesajul cărții este acela că binele învinge întotdeauna când există credință și speranță.

Naty: Cum decurge procesul de creare la autoarea Nicoleta Tudor? Sunt necesare careva condiții speciale?
NicoletaT: Când încep să scriu, sunt în alt film. În filmul cărții la care lucrez și deci, nu am nevoie de condiții speciale. Personajele de sex opus le descriu foarte ușor, majoritatea prietenilor mei fiind bărbați. Întotdeauna, după ce termin de scris o carte, iau o pauză de câteva luni, pentru a mă detașa de personaje.

Naty: Cine este cel mai mare critic al scrierilor tale?
NicoletaT: Cel mai mare critic al operelor mele este, bineînțeles, darul meu ceresc, fiica mea. Ea a citit literă cu literă absolut tot ce am scris până acum.

Naty: Cu ce editură colaborezi și de ce tocmai pe ea ai ales-o?
NicoletaT: Editura cu care colaborez este Librex Publishing, o editură minunată la care am publicat toate cărțile și care m-a ales ea pe mine.

Naty: Care sunt planurile autoarei Nicoleta Tudor pentru frumosul viitor literar?
NicoletaT: Planurile/viziunile mele pentru frumosul viitor sunt să reușesc să traduc cărțile scrise până acum, pentru a depăși granițele țării noastre. Și da, acum scriu la un nou roman, al cărui subiect nu doresc încă să îl divulg 😉 .

Naty: Ce cărți citește doamnaTudor?
NicoletaT: Cartea mea preferată este „Fiul risipitor” – Radu Tudoran (carte pe care am citit-o de trei ori) și sunt o mare iubitoare a poeziei lui Mihai Eminescu. Acum, când am un minut liber, citesc cartea (nu râdeți) „Bocănilă” – Alice Clayton. Dar autorul care m-a făcut să visez este Alexandre Dumas.

Naty: Cum ai motiva pe cineva să citească?
NicoletaT: Sora mea mai mare, pe când era la liceu iar eu la scoala gimnazială, venea cu câte o carte, începea să mi-o povestească, mă incita și apoi îmi lăsa cartea, spunăndu-mi că am la dispozitie o săptămână să o citesc, pentru că trebuie să o restituie. Așa aș proceda și eu.

Naty: Dacă ai avea șansa să călătoriți în timp sau ai avea posibilitatea să te întâlnești cu cineva – pe unde te-ai vedea?
NicoletaT: Dacă aș avea şansa să călătoresc în timp şi spaţiu aș vrea să merg în viitor. Pentru că, zic eu, dacă cunosc viitorul, pot modifica prezentul, la trecut nu aș umbla… Cât despre personaje – îmi este imposibil să mă opresc asupra unuia, vreau să mă întâlnesc cu multe și nu aș vrea să uit pe careva.

Naty: Iubitorilor de carte ce gând bun le-ai transmite?
NicoletaT: Citiți în continuare. Cu cât citești mai mult, cu atât devii mai bogat. Mai bogat în cuvinte, mai bogat în idei, cu o memorie bine lucrată și cu bucuria unor povești de viață împărtășite lor de cei care le-au creat.

Naty: Eu îți mulțumesc mult, Nicoleta, pentru timpul acordat acestui interviu și pentru răspunsurile interesante. Îți doresc multă inspirație și realizări pe plac în frumoasa lume unde puterea cuvântului este magică.
NicoletaT: Și eu îți mulțumesc mult.

Paginile autoarei Nicoleta Tudor le găsiți pe facebook și pe instagram, iar cărțile le puteți comanda de pe librex.ro.

În articol, cu acordul scriitoarei, sunt prezentate poze din arhiva sa personală.

Publicitate